Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sastaju se međusobno

Oni čekaju Hajduk: Jedne simpatiziraju lokalni Rusi, drugi ime dobili po kraljici

Ždrijebom u sjedištu UEFA-e u Nyonu Splićani su saznali potencijalne protivnike u drugom pretkolu Europske lige.

Drugo pretkolo Europske lige (Foto: HNK Hajduk Facebook) (Foto: HNK Hajduk Facebook)

Hajduk je saznao da će, ukoliko u prvom pretkolu Europske lige eliminira maltešku Gziru United, u drugom igrati protiv pobjednika dvoboja između latvijskog Ventspilsa i albanske Teute.

Ta dva kluba će odmjeriti snage, a onaj tko poslije 180 (ili možda 210) minuta bude uspješniji, u prvoj će utakmici drugog pretkola ugostiti Splićane koji ne bi smjeli imati problema s Maltežanima u prvom pretkolu.

Ventspils je taj koji je u ždrijebu prvog pretkola imao status nositelja. To je jedan od najpopularnijih klubova u Latviji, posebno poznat po tome što za njega navijaju pripadnici ruske manjine. Dolaze iz istoimenog lučkog grada na krajnjem zapadu Latvije, na obala Baltičkog mora.

Službeno su osnovani 1997. godine, nakon što su se sjedinili lokalni klubovi Venta i Nafta. U svoje 22 godine postojanja osvojili su šest naslova prvaka, od kojih je posljednji stigao 2014.

Ventspils - jedini Latvijci u skupini europskog natjecanja

U sedam navrata su osvajali Kup, a 2009. su postali prvi klub iz Latvije koji se plasirao u skupine europskog natjecanja. Krenuli su u kvalifikacijama za Ligu prvaka u kojima su u drugom pretkolu eliminirali luksemburški Dudelange, da bi u trećem kreirali senzaciju, izbacivši favorizirani BATE Borisov na temelju većeg broja postignutih pogodaka u gostima.

Ovoljetni nastup u kvalifikacijama za Europsku ligu izborili su osvajanjem drugog mjesta u prošloj sezoni (2018.) latvijske Virslige. Latvijci i dalje igraju svoje prvenstvo po sistemu proljeće-jesen, a u ovoj Ventspilsu baš i ne ide dobro, trenutno su tek peti na ljestvici i vodeći dvojac im poslije 15 kola bježi čak 11 bodova.

Tržišna vrijednost igrača Ventspilsa prema Transfermarktu iznosi 3 milijuna i 400 tisuća eura, pri čemu su najskuplji stranci: kapetan Abdoul Gafar Mamah vrijedi 400.000 eura, on je desni bek iz Toga, a iste nacionalnosti je i ofenzivni vezni Dove Wome (450.000 eura). Najskuplji je pak brazilski napadač Jo Santos (500.000 eura).

Teuta - u Europi redovito zapinju na prvoj prepreci

Ako Ventspils ne prođe, Hajduk će u drugom pretkolu igrati protiv albanskog kluba Teuta. Pogađate, ime su dobili po nekadašnjoj moćnoj vladarici i posljednjoj kraljici Ilira.

Teuta je klub puno veće tradicije nego Ventspils, iduće godine će proslaviti 100. rođendan, ali nemaju zapaženijih rezultata u Europi. Tri sezone nisu bili na kontinentalnoj sceni, a kad bi se i pojavili, uglavnom bi ispadali. Posljednji put su nekog uspjeli eliminirati prije 17 godina, bila je to Valletta s Malte. Od tada su u sedam navrata ispadali na prvoj prepreci, među kojima je i eliminacija od Slaven Belupa u prvom kolu Kupa Uefa 2007. godine s ukupnim rezultatom 8:4.

U prvo pretkolo Europske lige plasirali su se osvajanjem trećeg mjesta u prvenstvu Albanije, zaostavši dva boda za drugoplasiranim Kukesijem i 13 za prvakom Partizanijem.

Poput Ventspilsa, i Teuta dolazi iz lučkog grada smještenog na zapadu svoje zemlje. Riječ je o Durresu koji se nalazi na Jadranskom moru i koji je drugi najveći albanski grad.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider