Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Moćni bavarski stroj

Bayern pronašao novog Robbena i Riberyja

Koliko ste puta u posljednjih nekoliko godina čuli da Bayern previše ovisi o dvojici igrača – Arjenu Robbenu i Francku Riberyju?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ta se teza kao mantra provlačila nakon svake veće pobjede Bayerna. Danas nema superdvojca „Rib&Roba“ i pitanje je kada će i hoće li ikada više zajedno zaigrati, ali tu su „Co&Co“, Douglas Costa i Kignsley Coman. Brazilac i Francuz dostojno su zamijenili Riberyja i Robbena i pokazali koliko je Bayern moćan kada može podjednako uvjerljivo pobjeđivati i bez svoja dva ponajbolja nogometaša.

'Modra' invazija na München: Najbrojnije gostovanje u povijesti!?

Moćni bavarski stroj čeka Dinamo: Kako ostati neporažen u Münchenu?

Njemački mediji komparirali su njihove utakmice u Bundesligi na početku karijera u Bayernu. Costa je za sada odigrao sedam utakmica u Bundesligi, a Coman tek tri. Novi Bayernov duo po nekim statističkim podacima uspješniji je od slavnih prethodnika na početku karijere u Bayernu.
Costa je, primjerice, na razini pa i bolji od Riberyja u asistencijama. Zanimljivo je da su obojica u sedam uvodnih utakmica za Bayern upisali isti broj minuta – 588. Costa je zabilježio čak deset asistencija, što je doista sjajan učinak. No, zabio je samo jedan pogodak, tako da ima dosta mjesta za nadogradnju i poboljšanja.

„On je sjajan paker, ali još uvijek je mlad te još treba naučiti koliko je važno precizno pucati i zabijati pogotke“, kaže Pep Guardiola, trener Bayerna. Costi za sada treba 26 udaraca za jedan gol, što je dvostruko lošije od Riberyjeva postotka. Francuz je bio sigurniji i u predaji lopte, u prosjeku je imao tek 11.5 pogrešnih pasova, dok je Costa na 19.8 posto.

Ribery je u sezoni 2007/08. imao u prosjeku 82.7 dodira s loptom tijekom utakmice, a Brazilac ih ima 64.1. Comen je u dosadašnje tri bundesligaške utakmice zabio dva gola. Robben je također imao više dodira s loptom od Comana, ali više netočnih dodavanja. Comanu su u prosjeku trebala 3.5 udarca za jedan gol, a Robbenu 6.5. Mladi 19-godišnji krilni napadač ovog je ljeta stigao u Bayern na posudbu iz Juventusa i već je oduševio suigrače.

„Odmah je pokazao da je u stanju odlučivati utakmice“, hvali ga David Alaba. „Siguran sam da će nam donijeti puno sreće i zabave“, ističe Jerome Boateng.

Teško je ne uočiti sličnosti u stilu igre između Coste i Riberyja te Comana i Robbena - dribling, igra jedan na jedan, hitrost s loptom i bez lopte, pregled igre i osjećaj za prostor.
„Douglas i Coman donijeli su dodatnu kvalitetu Bayernu i veliko su pojačanje za nas. Možemo biti sretni što imamo takve igrače“, kaže Guardiola.

Bayern na početku sezone dominira Bundesligom ništa manje no u prethodnih nekoliko godina kada su Njemačkom i Europom žarili i palili Ribery i Robben. A što će tek biti ako se njih dvojica oporave od ozljeda, teško je i zamisliti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider