Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Peglanje imidža

Real i Ronaldo dobili abnormalnu ponudu: Ovo je „bolesno“, ali i podlo

Na adresu Reala i Cristina Ronalda stigla je ponuda koja graniči sa zdravim razumom, ali postoji i pozadina cijele priče...

Jorge Mendes je zapalio vatru, a Marca dolijeva ulje na vatru. Moćni portugalski menadžer otkrio je u Dubaiju na svečanosti „Soccer Globe Awardsa“ da je neimenovani kineski klub ponudio Real Madridu odštetu od 300 milijuna eura za Cristiana Ronalda, a Ronaldu plaću veću od 100 milijuna eura godišnje.

Dosta mu je Ronalda i Modrića: Barca gubi Iniestu, ali ide po ljutitu zvijezdu Reala

„Ali, nije sve u novcu, Real je njegov život“, lakonski je prokomentirao Mendes za Sky Sports Italia.

Na priču se nadovezala madridska Marca sa sličnim informacijama, s tom razlikom što Marca tvrdi da je neimenovani kineski klub ponudio Realu 250 milijuna eura. Ako bi prihvatio ponudu, Ronaldo bi u Kini zarađivao 1.923,077 milijuna eura tjedno, ili ako želite, oko 250.000 eura dnevno.

Kinezi nude Ronaldu 100 milijuna eura godišnje

Za usporedbu, Ronaldo je nedavno potpisao novi ugovor s Realom prema kojem zarađuje najviše do 25 milijuna eura godišnje, što je neslužbena procjena i ovisi o izvoru informacija. Mendes je također otkrio da je Ronaldo vezan uz Real odštetnom klauzulom od 1.32 milijarde eura.

Koliko su nepouzdane informacije o zaradama u Kini svjedoči i slučaj Carlos Teveza, koji je dan prije Medesova izlaska u javnost s navedenim informacijama potpisao ugovor s Shanghai Shenhuom. Isprva se spekuliralo kako će Tevez imati tjednu plaću oko 700.000 eura tjedno, da bi se već danas pojavile informacije kako je taj iznos zapravo puni manji i kreće se oko 250.000 eura. Dakle, cifre koje se spominju su toliko rastezljive da je teško dokučiti što je prava istina.
Usprkos nevjerojatnoj ponudi Mendes je prilično siguran da Ronaldo neće napustiti Real.

„Kinesko nogometno tržište je u nastajanju. Oni imaju puno novca i mogu kupiti puno igrača, ali gotovo mi je nemoguće zamisliti da Ronaldo ode u Kinu. Normalno je da ima ponuda, jer on je najbolji nogometaš na svijetu i najbolji ikad“, ispalio je Ronaldov impresario očito s onom starom na pameti: svatko svoga konja hvali...

Peglanje potamnjenog imidža

Logično se zapitati zašto baš u ovom trenutku Mendes i madridski mediji izlaze s ovom pričom. Nije li izlišna kada je Ronaldo već odbio sve ponude i produžio ugovor s Realom?

U nekim katalonskim medijima se to tumači klasičnom taktikom smanjivanja štete nakon što je „Football Leaks“ objavio inkriminirajuće podatke o Ronaldovim financijskim akrobacijama, što je dovelo do pokretanja istrage španjolskih poreznih vlasti zbog sumnji u izvlačenje novca na inozemne račune i utaju poreza.

Neki su mišljenja da se na ovaj način Realov i Ronaldov PR stroj pokušavaju dodvoriti navijačima i španjolskoj sportskoj javnosti, kao Ronaldu nije do novca, eto vidite da ima puno izdašnije ponude, ali ipak radije ostaje u Realu, jer ga voli najviše na svijetu... Otprilike tako nekako. Da je započela intenzivna kampanja peglanja Ronaldova imidža, govori i činjenica da se učestalo pojavljuje na španjolskoj državnoj televiziji, gdje ga se predstavlja kao dobrotvora i mecenu, nogometnu zvijezdu kojoj je stalo do drugih ljudi i želi im pomoći u njihovim nevoljama.

Porezne oaze i španjolski siromasi

Kritičari će reći da bi najbolje i najviše pomogao nejakim i siromašnim Španjolcima kada bi plaćao porez od većeg dijela svoje ukupne zarade u Španjolskoj a ne u egzotičnim poreznim oazama.

Portugalac je navodno posljednjih godina prebacio više desetina pa i stotine milijuna eura u inozemstvo da bi izbjegao plaćanje poreza u Španjolskoj od zarade na marketinška prava.

Curenjem informacija pokazalo se da Ronaldo plaća porez u Španjolskoj uglavnom samo na plaću koju dobije u Realu, dok preostali dio zarade od inih marketinških prava, koja višestruko nadilazi golu plaću, prebacuje u porezne oaze. Ima li tu išta nelegalno, pokazat će tek istraga, kao uostalom i u slučajevima Ronaldovih kolega iz Reala, među kojima je i hrvatski veznjak Luka Modrić, a je li sve to skupa moralno, to je već neka druga priča.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider