Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nije sve u novcu

Engleska legenda pokreće neobičnu nogometnu agenciju

U svijetu u kojem se sve vrti oko novca, s otoka stiže alternativa u režiji legende engleskog nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako je bio jedan od najboljih engleskih veznjaka svoga vremena koji je mogao birati klub, Matt Le Tissier je proveo cijelu karijeru – čak 16 sezona - u Southamptonu. Zajedno s još jednom legendom Svetaca, Francisom Benalijem, koji je također odigrao 16 sezona za klub, odlučio je pokrenuti neobičnu nogometnu agenciju pod imenom 73 Management.

Netom završeni prijelazni rok obilježili su rekordni transferi i neviđena potrošnja, u čemu su prednjačili Englezi koji su potrošili više od milijardu funti. Nevjerojatno zvuči podatak da je engleska druga liga Championship završila rok kao peta liga po potrošnji, pri čemu su engleski drugoligaši ostavili iza sebe mnoge europske gigante.

U skladu s novim trendovima na nogometnom tržištu, postotak koji menadžeri uzimaju za transfere je veći nego ikad. U svijetu u kojem se sve vrti oko novca, Le Tissier i Benali su svoju agenciju zamislili kao alternativu. Le Tissier je najavio da u svojoj agenciji ne vidi igrače kojima je novac na prvom mjestu. Oni ciljaju na igrače koji će prije odabrati manji klub, manju plaću i više minuta na terenu, nego klupu velikog kluba za velike novce.

Oni ne žele da ih se naziva nogometnim menadžerima – preferiraju da ih se zove savjetnicima i mentorima. Ako ih ipak nazovu nogometnim menadžerima, Le Tissier se neće ljutiti jer "su ga u životu nazivali i gorim imenima."

"Gledao sam transfere posljednjih godina i pitao se zašto igrači idu u klubove ako znaju da neće igrati, da će provesti nekoliko sezona na klupi, igrajući eventualno u kupu? Zato što će za to biti nevjerojatno dobro plaćeni. Ako je novac sve što žele u životu, ja nemam problem s tim, ali to nisu igrači s kojima mi želimo raditi", razmišljanje je Le Tissiera.

Na prvi pogled može se činiti apsurdnim da igrač koji nikad u životu nije trebao menadžera sada želi raditi taj posao. Međutim, Le Tissier kao svoju prednost vidi činjenicu da poznaje psihologiju mladih igrača, koje često kroz karijeru vode ljudi koji se nikada nisu bavili nogometom.

Tvrdi da mu nije cilj stvoriti svoje kopije - igrače koji će provesti cijelu karijeru u jednom klubu. Cilj mu je igračima produžiti karijeru u vrhunskom nogometu poduzimanjem racionalnih i promišljenih koraka umjesto prihvaćanja prve bogate ponude koja se pojavi.

Osim toga, namjeravaju pomoći igračima i u životu van terena. Kako s borbom protiv poroka poput droge i alkohola, tako i poticanjem igrača da budu aktivni u zajednici oko kluba. Smatraju da bi, s obzirom na novac koji zarađuju, trebali biti društveno korisni, što je također obilježilo karijere Le Tissiera i Benalija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider