Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sumanuto trošenje

Engleski drugoligaši troše više nego europski giganti!

Zbog novog ugovora o TV pravima, nagrade klubovima su se toliko povećale da se bilo koji engleski klub nakon sezone u Premierligi može upustiti u borbu za igrače s europskim velikanima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rekordni prijelazni rok nije zahvatio samo elitni rang engleskog nogometa. Donedavni prvoligaši koji su samim sudjelovanjem u prošlogodišnjem izdanju Premierlige zaradili ogromne novce, također su se upustili u sumanuto trošenje koje je obilježilo ovogodišnji prijelazni rok.

Zbog novog ugovora o TV pravima, nagrade klubovima su se toliko povećale da se bilo koji engleski klub nakon sezone u Premierligi može upustiti u borbu s europskim velikanima, o čemu su donedavno mogli samo sanjati.

12. mjesto u Premierligi kao osvajanje Lige prvaka

Newcastle, Norwich i Aston Villa su klubovi koji su prošle sezone ispali u Championship. Aston Villa je bila uvjerljivo najlošija – skupila je samo 17 bodova, dvostruko manje od pretposljednjeg Norwicha, ostvarivši samo tri pobjede uz osam neodlučenih utakmica i čak 27 poraza. Za to je nagrađena s nevjerojatnih 80 milijuna eura. Za usporedbu, Real Madrid će za osvajanje prošlogodišnje Lige Prvaka dobiti oko 94 milijuna eura, jednako kao Swansea za osvajanje 12. mjesta u Premierligi.

Stoga ne čudi da su Aston Villa i Newcastle potrošili više nego ostala 22 drugoligaška kluba zajedno  donedavni premierligaški fenjeraši su kupili igrača za 125 milijuna eura, od čega je Newcastle potrošio 65 milijuna. Najveći transfer je onaj 30-godišnjeg Rossa McCormacka koji je stigao iz Fulhama za nešto više od 14 milijuna eura, dakle, za gotovo isti iznos koji je Napoli izdvojio da bi doveo talentiranog Marka Roga iz Dinama.

Villa i Newcastle potrošili više nego Real i Milan

Za usporedbu, Preston North End, također engleski drugoligaš, je potrošio oko 300 tisuća eura, dok je vodeći nakon pet kola Huddersfield potrošio oko četiri milijuna eura. Treći bogati drugoligaš Norwich je bio štedljiv potrošivši 'samo' 12 milijuna eura.

Posebno upada u oči podatak da su dva najrastrošnija engleska drugoligaša potrošila više od mnogih velikih europskih klubova. Možda i najmoćniji europski, a i svjetski klub Real Madrid potrošio je dvostruko manje – 30 milijuna eura, sedmerostruki prvak Europe Milan je potrošio 24, Ajax 21, a Porto manje čak i od Norwicha – 10.5 milijuna.

Iza njih su ostali i jedan od najboljih njemačkih klubova Bayer Leverkusen s 42 milijuna, a u njihovom je rangu po potrošnji Everton čiji se transferi procjenjuju između 55 i 60 milijuna eura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider