Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mandžo, Luka i Raketa

Mala, a tako velika Hrvatska: Liga prvaka naša treću godinu zaredom!

I ove sezone na krov Europe popela se momčad koja u svojoj momčadi ima hrvatskog nogometaša.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ivan Rakitić je s Barcelonom nastavio fantastični niz hrvatskih nogometaša u finalima Lige prvaka.

VIDEO FOTO Barca prvak Europe: Rakitić zabio, Suarez i Neymar presudili Juveu!

Povijesni uspjeh Ivana Rakitića: Srce Barce i pravi Xavijev nasljednik!

Treću godinu zaredom Hrvatska ima pobjednika Lige prvaka, što je doseg kakvim se mogu ponositi svi ljubitelji nogometa u Lijepoj našoj.

Mario Mandžukić je, baš poput Rakitića, ugradio pogodak u osvajanje Lige prvaka s Bayernom 2013. (u Londonu protiv Borussije Dortmund), dok je Luka Modrić lani dao veliki obol u osvajanju Realove Decime - upravo je poslije njegova kornera Ramos u sudačkoj nadoknadi donio produžetke Realu u lanjskom finalu protiv Atletica.

Osmi Hrvat na krovu Europe

Rakitić je postao i ukupno osmi hrvatski nogometaš koji je osvojio najelitnije europskog natjecanje. Otkako je preimenovano iz Kupa prvaka u Ligu prvaka to je uspjelo i Alenu Bokšiću, Zvonimiru Bobanu, Davoru Šukeru, Dariju Šimiću, Igoru Bišćanu, Mariju Mandžukiću i Luki Modriću.

Alen Bokšić je dva puta stigao do finala LP. U sezoni 1992/93. slavio je u dresu Marseille nakon pobjede protiv Milana 1:0. Bokšić je odigrao svih 90 minuta u finalu igranom u Munchenu. Četiri godine kasnije Bokšić je predvodio napad Juventusa u susretu protiv Borussije Dortmund, a njemački sastav je slavio 3:1. Bokšić je na terenu proveo 88. minuta.

Identičan učinak kao Bokšić, dva finala i jedan naslov ima i Zvonimir Boban. Bivši kapetan Vatrenih je s Milanom osvojio europsku krunu 1994. godine u Ateni deklasiravši Barcelonu 4:0. Godinu dana kasnije Rossoneri su ponovo stigli do finala, no u susretu igranom u Beču slavio je Ajax 1:0. Boban je igrao od 85. minute.

Šimić jedini s dvije Lige prvaka

Aktualni predsjednik HNS-a i najbolji strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije Davor Šuker okitio se naslovom prvaka Europe 1998. godine u dresu Real Madrida nakon pobjede protiv Juventusa 1:0. Šuker je ušao u igru u 88. minuti umjesto Predraga Mijatovića.

Jedini koji se može pohvaliti s dvije titule je Dario Šimić, koji je bio pobjednik Lige prvaka s Milanom 2003. protiv Juventusa (3:2, jedanaesterci), te 2007. protiv Liverpoola (2:1). Međutim, Šimić je oba finala pratio s tribine i nije bio u krugu kandidata za nastup. Nije nastupio niti u finalu u kojem je Milan 2005. izgubio od Liverpoola.

U tom finalu nakon čudesnog preokreta Redsa slavio je Igor Bišćan koji je utakmicu pratio s tribina. Talijani su vodili 3:0, no Redsi su u drugom poluvremenu izjednačili, a potom i nakon izvođenja jedanaesteraca slavili. Bišćan nije bio niti na klupi.

U finalu gubili Olić, Tudor, Pršo...

Ivica Olić je nastupio u dva finala Lige prvaka i oba finala je izgubio. Prije pet godina je u susretu protiv Intera igrao do 83. minute, a talijanski sastav je slavio 2:0. U finalu protiv Chelsea 2012. ušao je u igru u produžetku, Bluesi su slavili nakon izvođenja jedanaesteraca. Olić je promašio penal i uz Bastiana Schweinsteigera postao tragičar finala. Oba finala s Bayernove klupe je pratio Danijel Pranjić.

Do finala LP stigli su i Boris Živković, Marko Babić i Jurica Vranješ s Bayer Leverkusenom 2002. godine. U završnom ogledu igranom u Glasgowu pobijedio je Real Madrid 2:1. Živković je na Hampden Parku igrao cijeli susret, Babić je ušao u igru u 89. minuti, dok je Vranješ utakmicu pratio s klupe za pričuve.

Bivši trener Hajduka Igor Tudor stigao je do finala Lige prvaka 2003. s Juventusom, no u dvoboju igranom na Old Traffordu slavio je Milan boljim izvođenjem jedanaesteraca. Tudor je igrao do 42. minute.

Dado Pršo je bio jedan od najboljih igrača Monaca na putu do finala LP u sezoni 2003/04. Ipak, u finalnom susretu igranom u Gelsenkirchen slavio je Porto prevođen Joseom Mourinhom 3:0. Pršo je ušao u igru u 23. minuti umjesto ozlijeđenog Giulyja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider