Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Cruyff je znao

Povijesni uspjeh Ivana Rakitića: Srce Barce i pravi Xavijev nasljednik!

Ivan Rakitić deveti je Hrvat koji je osvojio klupski naslov prvaka Europe.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rakitić se tako priključio proslavljenim hrvatskim nogometašima Prosinečkom, Bobanu, Bokšiću, Šukeru, Bišćanu, Šimiću, Mandžukiću i Modriću.

Nakon što je prošle sezone osvojio Europsku ligu sa Sevillom, Rakitić se s Barcelonom popeo stepenicu više osvojivši najvrjedniji klupski trofej i začinivši sve pogotkom. Na taj je način postao prvi nogometaš kojem je uspjelo osvojiti ta dva trofeja jedan za drugom s različitim klubovima. Jose Mourinho je odveo Porto do osvajanja Europske lige i Lige prvaka dvije godine zaredom, ali to je bilo s istim klubom. Barcelona je prvi klub koji je osvojio tri najvažnija trofeja u istoj sezoni, a Rakitić je uz Marija Mandžukića jedini hrvatski nogometaš koji se može pohvaliti tim uspjehom.

Konačna potvrda i osobna satisfakcija

Hrvatski veznjak ovim je trijumfom dobio konačnu potvrdu svoje igračke vrijednosti, ali i osobnu satisfakciju. Začepio je usta mnogima koji su govorili da nije igrač za Barcelonu. A takvih nije bilo malo, uključujući Hristu Stoičkova, velikog bugarskog igrača i negdašnju zvijezdu Barcelone. Međutim, bilo je i onih koji su vjerovali da će Rakitić biti pun pogodak. U „Raketu“ je vjerovao jedan od najvećih, možda i najveći igrač i trener u jednoj osobi – Johan Cruyff.

„Rakitić će značiti više za Barcelonu nego Fabregas“, proročanski je utvrdio veliki Nizozemac prošlog ljeta kada je Barcelona „potpisala“ hrvatskog veznjaka, a Fabregas se preselio u London.
Možda i najveći kompliment Rakitiću dao je Diego Simeone kada je rekao da je jedan od razloga zašto se Messi vratio u negdašnju formu.

Srce Barcine momčadi

Nije fraza hrvatskih novinara, već konstatacija španjolskih i svjetskih medija da je Rakitić postao srce Barcelonina veznog reda pa samim tim i njezine igre: „Stigao je na Camp Nou praćen sumnjama i kritikama, a pretvorio se u jednu od ključnih figura Barcelone i njezina uspjeha“, piše poznati portal Bleacherreport. 

„Opravdao je povjerenje Luisa Enriquea i cijelog stručnog stožera Barcelone. Vjerovali su u njega i on im je to vratio na najbolji mogući način.“

Zahvaljujući raznovrsnosti i igračkoj inteligenciji nije mu trebalo dugo da se uklopi u igru Barcelone, ali i da je podigne na novu razinu. Gotovo svi analitičari zaključuju kako je golem Rakitićev utjecaj na Barceloninu igru i doprinos u osvajanju „treblea“. Rakitić ne spada u prvi red najvećih Barcinih zvijezda, ta čast pripada Messiju, Neymaru, Suarezu, Xaviju, Iniesti, Piqueu…, nije razvikan i glamurozan poput nabrojenih igrača, djeluje iz pozadine, samozatajno, ne odveć eksponirano, žrtvuje se za najveća imena, ali njegov utjecaj u momčadi nikako se ne može previdjeti, barem za one koji poznaju nogomet.

Najveći kompliment - Xavijev odlazak neće se primijetiti

Rakitić se stavio u službu momčadi, poput nekoć Bobana u Milanu zatomio je svoje osobne preferencije i sklonosti u interesu kolektiva i konačnog rezultata. Rakitić ne carini loptu, ne upušta se u riskantne driblinge i akcije, što je i logično s obzirom na nešto povučenije mjesto u momčadi, nije ni odveć hitar, ali taktički je besprijekoran. Rakitić je pokazao da ima sjajan osjećaj za prostor i vrijeme, odlično drži pod kontrolom teren i daje tempo Barceloninoj igri, a uz to često zna biti opasan po protivnički gol. U Barceloni je definitivno sazrio kao igrač. Iako je drugačiji tip igrača od Xavija, možda i najveći kompliment dobio je od strane španjolskih mediji kada su utvrdili da ga je uspješno odmijenio. Zahvaljujući „Raketi“ odlazak jednog od najvećih veznjaka ikad neće se previše primijetiti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider