Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Koliko bi Ronaldo i Messi zabijali u Premiershipu s Realom i Barcom?

Ronald Koeman potakao je nove polemike oko stare razmirice između ljubitelja engleskog i španjolskog klupskog nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Cristiano Ronaldo zabio je u Torinu svoj 54. gol ove sezone. Točan popis: Primera 42, Kup kralja 1, Liga prvaka 9 i UEFA Superkup 2.
„Svi znaju da je nizozemska liga daleko ispod Premiershipa, ali čak ni Primera nije na razini engleske lige. Mislim da Ronaldo, koji je nesumnjivo sjajan igrač, ne bi zabio 40 golova da još uvijek igra u Premiershipu“, izjavio je menadžer Southamptona Ronald Koeman.
Bivši proslavljeni nizozemski reprezentativac, legenda Ajaxa i Barcelone, time je potakao nove polemike oko stare razmirice između ljubitelja engleskog i španjolskog klupskog nogometa.

Barca traži osvetu, ova je utakmica za Guardiolu morala doći

Zapanjujući podatak: Evo zašto se u Madridu boje da Real neće u finale!

Bale i Ramos na udaru: 'Sad se vidi koliko Realu nedostaje Modrić'

Prilično smjela izjava u trenutku kada niti jedan engleski klub nije izborio plasman u četvrtfinale Lige prvaka i Europske lige, kada već nekoliko godina engleski klubovi nemaju rezultate u Europi, dok španjolski pale i žare istom. Treba li podsjetiti na rezultate iz prošle sezone kada smo gledali svešpanjolsko finale Lige prvaka, dok je Sevilla osvojila Europsku ligu. U polufinala obaju natjecanja plasirala su se četiri španjolska kluba (Real, Atletico, Sevilla, Valencia). Jedan engleski. U četvrtfinale obaju natjecanja plasiralo se pet španjolskih klubova. Dva engleska. Da ne idemo dalje, jer nije puno bolja situacija za Engleze bila ni sezonu-dvije prije.

Pala kvaliteta nogometa u engleskoj ligi?

Naš je dojam, a to pokazuju i recentni rezultati u Europi, da se u Engleskoj igra sve lošiji nogomet, da je kvaliteta igre pala u odnosu na ranije razdoblje. Usporedite nogomet Fergusonova Manchester Uniteda s Cantonom, Beckhamom, Scholesom, Giggsom, Keaneom… ili nogomet Wengerova Arsenala s Adamsom, Henryjom, Bergkampom, Vieirom… s današnjim nogometom vodećih momčadi engleske lige. To se teško može usporediti. To je naše mišljenja oko kojeg se može razglabati i ne mislimo da je to apsolutna istina.

Međutim, na temelju čega odrediti koja je liga bolja? Jedini argument koji se može provjeriti su nastupi u Uefinim kupovima. Primera u posljednje četiri sezone ima daleko bolji koeficijent od Premiershipa. To su činjenice, ostalo su mišljenja. Svaka čast Englezima na sjajno organiziranoj ligi, unosnim televizijskim i marketinškim pravima, silnim milijunima koji zarađuju, no u srazu sa španjolskim perjanicama posljednjih godina uglavnom nemaju šansi.

Nije problem samo u tome što redovito gube nego i način ne koji igraju protiv španjolskih klubova. Uglavnom igraju podređenu ulogu, „parkiraju autobus“ ispred svojeg gola i nadaju se da će imati sreće. Ponekad ih Fortuna pomazi, kao u slučaju Chelseaja u šampionskoj sezoni, ali kada se oslanjate isključivo na sreću, onda to završi kao ove sezone, tako da nitko ne prođe dalje od osmine. To ne može biti slučajno. Kako slučajno baš svi mogu ispasti prije četvrtfinala? Europi jednostavno ne prolazi „nabijanje“.

Kad bi Real ili Barcelona došli u englesku ligu, koliki bi bio koeficijent da će osvojiti naslov prvaka?

Na većini utakmica Premiershipa, lopta uglavnom skače po „krovu stadiona“. Naravno, karikiramo, ali malo je tu tehnički dotjerane igre, a puno besciljne trke i centriranja s centra u šesnaesterac. Nešto što u Primeri nećete vidjeti niti kada igraju najlošije momčadi. I onda se Englezi čude kako nemaju rezultate posljednjih godina i ne mogu napraviti svjetske igrače za svoju reprezentaciju. Da biste napravili svjetske igrače, morate igrati nogomet koji izbacuje iste. Stranci su samo alibi. Kao da ih nema u Primeri ili Bundesligi. I njima je teško prilagoditi se takvom nogometu i suigračima koji im šalju lopte uglavnom preko glave. Ironiziramo, ali ne previše.

I na kraju, što znači rečenica da Ronaldo ne bi dao 40 golova u Premiershipu? Pa ne bi dao ni u Primeri da igra za recimo Espanyol. Jedno je igrati za Real, a drugo za bilo koju momčad iz Premiershipa. Nije li puno logičnije povući ovu usporedbu - bi li Ronaldo s Realom zabio toliko golova u Premiershipu? Naše je mišljenje da ne bi 40, već 60. Slično vrijedi i za Lionela Messija. Pa kako bi "centar prešao" QPR kad ne može ni Chelsea ili City? I jedno hipotetično pitanje za kraj. Kad bi Real ili Barcelona došli u englesku ligu, koliki bi bio koeficijent da će osvojiti naslov prvaka? Sa zaradom na uplatu od stotinu funti vjerojatno ne biste mogli kupiti ni žvakaču gumu.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider