Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jesu li Bijeli spremni?

Hajduk ima veliku šansu dotući Dinamo i krenuti po titulu prvaka: Ili ostaju "luzeri"?

Dinamo u najvećem derbiju hrvatskog nogometa dočekuje Hajduk u 4. kolu HNL-a...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rana je faza sezone, tek je 4. kolo, no ishod najvećeg derbija hrvatskog nogometa u mnogome bi mogao odrediti sezonu. Dinamo je i daje favorit, to sugeriraju i koeficijenti na kladionicama, ali Modri se nalaze u nezgodnoj, vrlo osjetljivoj situaciji.

Nakon fijaska u prošloj sezoni, ljetne pripreme i početak sezone ne sugeriraju da je došlo do bitnijih promjena na bolje. Smjena trenera dva dana prije početka sezone govori da ni na Maksimiru nisu bili zadovoljni igrom Modre momčadi na ljetnim pripremama.

Dinamo izgleda loše

Novi trener nije donio pozitivan šok što se tiče igre, barem za sada. Naprotiv, Dinamo izgleda još lošije nego proljetos, obrana curi na sve strane, a napad ima očitih problema s realizacijom.

Derbi je šansa za Modre da okrenu situaciju u svoju korist i krenu u dobitnom smjeru. Jasno, ako pobijede, a ako izgube ili čak remiziraju, mogli bi još više potonuti i sunovratiti se u provaliju iz koje bi teško mogli izaći.

Mišljenja smo da Hajduk ima jedinstvenu šansu zakopati Dinamo još dublje i konačno ga preskočiti u poretku moći hrvatske lige te konačno krenuti po titulu prvaka. Čini nam se da Hajduk ima Dinamo na konopcima, Modri se ljuljaju poput grogiranog boksača, veliki rival ima šansu da ih sruši na pod i dotuče. Međutim, pitanje je imaju li Bijeli u ovom trenutku dovoljno snage, kvalitete i znanja da to učine? Je li kucnuo taj trenutak?

Euforija trese Split i Dalmaciju

Teško pitanje, ali početak sezone sugerira da je Hajduk u boljoj formi od Dinama. Bijeli izgledaju moćnije i sigurnije, imaju igru, samopouzdanje i izgleda da znaju što hoće i kako do toga doći. Euforija je već zahvatili Split i Dalmaciju, a što će tek biti ako Dinamo padne? U tom zanosu Hajduk može daleko dogurati, možda i proći Everton, a i napasti titulu prvaka.

Pobjedom u Maksimiru u posljednjem derbiju Bijeli su srušili dugogodišnju psihološku barijeru. Godinama su gubili na Maksimiru i prije nego što bi istrčali na travnjak. Čini se da se situacija promijenila, da je Hajduk dobio na sigurnosti i hrabrosti, a da je Dinamo izgubio pobjednički mentalitet iz prethodnih godina.

Hajduku će nedostajati nekoliko igrača, to je svakako minus, ali Joan Carrillo ne kuka i tvrdi da dolazi po tri boda. Početak sezone pokazao je da Hajduk nakon dugog vremena ima dosta dugu klupu i da ne ovisi o jednom, dvojici ili čak trojici igrača.

Bijeli su momčad, Modri još nisu

Bijeli izgledaju kao momčad, a to je ono što nasušno nedostaje Dinamu, koji pojedinačno gledano još uvijek ima bolje igrače, ali oni ne izgledaju uigrano i sinkronizirano, igraju na bljeskove i klasu pojedinaca, a takvih klasa koji sami mogu riješiti utakmicu i nemaju previše u svojem sastavu.

Dinamo nije više tako nadmoćan u smislu igračke kvalitete u odnosu na Hajduk kao prije, jer se razlika u klasi očito dobrano smanjila pa Dinamo teško može pobjeđivati samo na inspiraciju pojedinaca.

Modri će morati podignuti momčadsku igru ako žele srušiti Bijele. Derbi im je velika šansa da demantiraju kritike i pokažu kako se još bolji od Splićana te da su u stanju u kratkom roku podići formu, čak i kada  izgledaju dosta loše. Utakmica na Maksimiru puno će reći o obje momčadi.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider