Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Supervažna pobjeda

Najveće iznenađenje kvalifikacija: Prvo veliko natjecanje im je jako, jako blizu

Uspjeli su ostvariti i drugu pobjedu na domaćem terenu protiv izravnog suparnika i Euro im je sad nadohvat ruke.

Galerija Reprezentacija Finske (Foto: AFP) Slavlje finskih reprezentativaca (Foto: AFP) Slavlje finskih reprezentativaca (Foto: AFP)

Sjeverna Irska s maksimalnim učinkom od četiri pobjede u četiri utakmice drži vrh skupine C kvalifikacija za Europsko prvenstvo, ali zbog toga što još nijednom nisu igrali niti s Nizozemskom niti s Njemačkom (svih 12 bodova ubrali u utakmicama s Bjelorusijom i Estonijom), kao i zbog činjenice da su se proteklih godina etablirali kao respektabilna reprezentacija (na prošlom Euru prošli skupinu, tijesno ispali u dodatnim kvalifikacijama za SP u Rusiji), ne može ih se smatrati najvećim iznenađenjem dosadašnjeg tijeka kvalifikacija.

Ta titula zasad pripada reprezentaciji Finske koja vrlo uspješno plovi prema nastupu na prvom velikom natjecanju.

Finci rade odličan posao u izrazito neugodnoj skupini J gdje se trenutno nalaze na drugom mjestu, iza vodeće Italije, a ispred Bosne i Hercegovine, Armenije i Grčke.

Dobro stoje, a raspored im je sjajan

Jučerašnjom pobjedom na domaćem terenu protiv Grčke napravili su golemi korak prema osvajanju jedne od prve dvije pozicije koje vode izravno na Europsko prvenstvo. Učinak od 12 bodova u dosadašnjim susretima predstavlja golemi kapital, zbog toga jer su konkurenti za poziciju broj dva već ozbiljno zaostaju, ali i zato jer do kraja kvalifikacija Finci imaju jako lijep raspored - odigrat će tri utakmice na domaćem terenu (Italija, Armenija, Lihtenštajn) i gostovati u Bosni i Hercegovini i Grčkoj.

Čak i ako ostanu poraženi na oba gostovanja, domaći dvoboji s Armenijom i Lihtenštajnom nude im priliku za osvajanje šest bodova čime bi u konačnici imali (barem) 18, a to bi trebalo biti dovoljno s obzirom na kikseve i težak raspored suparnika.

Zvijer od napadača: Zabija kao Messi i Ronaldo te sam vuče reprezentaciju prema Euru Eran Zahavi (Foto: AFP) Eran Zahavi (Foto: AFP)

Reprezentacija Finske nikad dosad nije nastupila ni na Svjetskom ni na Europskom prvenstvu. Najbliže su bili u kvalifikacijama za Euro koji se 2008. igrao u Austriji i Švicarskoj, kada su u superteškoj skupini A (Portugal, Poljska, Srbija, Belgija, Finska, Kazahstan, Armenija, Azerbajdžan) u 14 utakmica osvojili čak 24 boda, upisavši tek dva poraza i završivši tri boda udaljeni od druge pozicije koja je vodila na Euro.

U ciklusu poslije toga (kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici) završili su treći, sa četiri boda manje od drugoplasirane Rusije i tako ostali bez mjesta u dodatnim kvalifikacijama kojem su se nadali.

Više nema Litmanena, ali...

Današnja Finska je jedna radnička reprezentacija koja nema zvijezdu kalibra Jarija Litmanena, njihovog najvećeg nogometaša u povijesti, igrača s najviše nastupa i najviše golova za reprezentaciju.

Izbornik im je malo poznati Markku Kanerva, čovjek koji se iz Skandinavije nije maknuo ni tijekom igračke karijere ni kao trener.

Kapetan reprezentacije je 32-godišnji veznjak Tim Sparv, nekoć velika nada engleskog Southamptona, stasiti zadnji vezni koji već pet godina igra za danski Midtjylland.

Uzdaju se u hit Premierlige

Imaju jako dobrog vratara (Lukaš Hradecky iz Bayer Leverkusena), a prvo ime je napadač Teemu Pukki. Ovaj 29-godišnjak hit je početka sezone u Premierligi, gdje je za svoj Norwich postigao pet golova u prva četiri kola nove sezone.

Pukki se kao golgeter potpuno etablirao u dresu Brondbyja u periodu od 2014. do 2018., a Norwich ga je doveo besplatno, bez odštete, nakon što mu je istekao ugovor s danskim klubom. Pokazalo se to kao pun pogodak jer je u prvoj sezoni sprašio 29 golova i bio prvi strijelac Championshipa, ujedno i najzaslužniji za povratak Kanarinaca u elitni rang engleskog nogometa.

Pogotkom iz jedanaesterca protiv Grčke Pukki je donio Fincima tri jako bitna boda, a slijedi im utakmica u kojoj nemaju ništa izgubiti, a mogu jako puno dobiti - s Italijom u Tampereu ove nedjelje.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider