Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Spektakularno ubojit

Zvijer od napadača: Zabija kao Messi i Ronaldo te sam vuče reprezentaciju prema Euru

Pomalo nestvarno zvuči podatak o tome koliko je golova postigao on, a koliko njegovi suigrači svi zajedno.

Galerija Eran Zahavi (Foto: AFP) Eran Zahavi (Foto: AFP)

One man team, sintagma je koja se upotrebljava u slučajevima kad jedan čovjek toliko dominira i odskače u nekoj ekipi da praktički rezultati cijele momčadi ovise prvenstveno o tome hoće li i što će on sam napraviti na terenu. Kakav dan bude imao taj igrač, takav će i biti rezultat koji će ostvariti klub ili reprezentacija za koju igra.

Jednu takvu priču gledamo tijekom cijelih kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a protagonisti su reprezentacija Izraela i Eran Zahavi.

U skupini G Izraelci se trenutačno, nakon nepotpunog petog kola, nalaze na drugom mjestu s dvije pobjede, dva remija i jednim porazom, gol-razlika im je 9:8, a gotovo nestvarno zvuči podatak da je od njihovih devet pogodaka čak osam postigao upravo Zahavi.

Dva hat-tricka, a tek je polovica kvalifikacija

Napadač koji igra za kineski Guangzhou R&F najveća je nada Izraelaca u nastojanjima da se napokon uspiju plasirati na neko veliko natjecanje.

Zahavi je seriju pogodaka u ovim kvalifikacijama otvorio u prvom kolu u domaćem remiju sa Slovenijom, nakon čega je upisao dva fantastična izdanja: i u domaćem trijumfu nad Austrijom (4:2) i u gostujućoj pobjedi kod Latvije (0:3) postigao je hat-trick.

Najveće iznenađenje kvalifikacija: Prvo veliko natjecanje im je jako, jako blizu Reprezentacija Finske (Foto: AFP) Slavlje finskih reprezentativaca (Foto: AFP) Slavlje finskih reprezentativaca (Foto: AFP)

U četvrtom je kolu "štrajkao", vodeća Poljska pregazila ih je sa 4:0, a sinoć je protiv Sjeverne Makedonije opet zabio, za vodstvo koje njegovi suigrači nisu znali sačuvati do kraja.

S tih osam pogodaka Zahavi je ne samo najefikasniji igrač skupine G već i prvi strijelac cijelih kvalifikacija. Prvi su pratitelji Rumunj Claudiu Keseru i Rus Artem Dzyuba s po pet pogodaka.

Stroj za golove u Maccabiju i Kini

Još je impresivnija njegova prednost na ljestvici najboljih strijelaca kineske Super Lige. U ovoj sezoni (Kinezi igraju od ožujka do prosinca) u 21 nastupu zabio je 24 gola i gotovo sigurno će ponijeti titulu prvog topnika jer su oni koji ga prate (Brazilci Paulinho, Alex Teixeira i svježi "Kinez" Elkeson) na 15 pogodaka.

Zahavi ne spada u onu skupinu razvikanih napadača, ali je zapravo pravi stroj za golove. On je dijete Hapoel Tel Aviva, ali je punu afirmaciju stekao u redovima gradskog rivala Maccabija, u koji je pristigao 2013. poslije neuspjele epizode u Palermu. Upravo je nevjerojatno kako je eksplodirao u dresu Maccabija, u tri i pol godine u 153 nastupa zabio je 117 golova i upisao 14 asistencija.

Na vrhuncu karijere, u ljeto 2016. uoči svog 29. rođendana, u vrijeme kad su se brojni klubovi otimali za njega i ponudama obasipali Maccabi, Zahavi je umjesto novog pokušaja u Europi izabrao Kinu.

Glavni adut Izraelaca u bitci za Euro

Potpisao je za Guangzhou R&F, gdje ima godišnju plaću od 10 milijuna dolara, i nastavio nemilice trpati. U svim je natjecanjima za taj klub u 103 nastupa zabio 93 gola, uz čak 30 asistencija.

Za Izraelce najvažnija je činjenica da svo to vrijeme uspijeva preliti klupsku formu i na reprezentaciju, koja će, po svemu sudeći, u vrlo izjednačenoj skupini do zadnjeg kola voditi borbu za drugo mjesto i odlazak na Euro. Poljska je, čini se, nedostižna svima...

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider