Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jedna stvar je ključna

Format, termini i gdje je tu Hrvatska: Doznajte sve o novom natjecanju UEFA-e

Izvršni odbor krovne europske nogometne organizacije izglasao je ono o čemu se već dugo špekuliralo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

UEFA je ovog tjedna na sjednici svog Izvršnog odbora u Ljubljani amenovala uvođenje novog, trećeg klupskog natjecanja pod njezinim okriljem.

Europska konferencijska liga naziv je tog natjecanja koje će startati u ljeto 2021. godine i sačinjavat će 32 kluba raspoređena u osam skupina po četiri.

Sama ideja nastanka Europske konferencijske lige rodila se uslijed nezadovoljstva velikog broja klubova koji se nikako nisu uspijevali probiti do skupina Lige prvaka ili Europske lige, odnosno put do istih im je bio dosta otežan, s obzirom na to da je UEFA i u LP-u i EL-u u proteklih nekoliko godina povećala broj klubova koji plasman osiguravaju izravno.

UEFA-ina formula: -16 +32= 16 novih mjesta

Odrazilo se to i na same kvalifikacije u kojima se smanjio broj dostupnih mjesta za plasman u skupine, a bunt koji je u klubovima rastao već duže vrijeme bivao je sve veći i veći te je UEFA odlučila reagirati.

U Nyonu su odgovorili tako da su broj sudionika u Europskoj ligi smanjili sa 48 na 32 i istodobno uveli Europsku konferencijsku ligu koja će imati 32 kluba. Dakle, u konačnom oduzimanju i zbrajanju to znači 16 mjesta više u skupinama.

Europska konferencijska liga igrat će se četvrtkom, i to u dva termina. Prvi je 18:45, a drugi 21:00.

Nakon skupina, play-off za osminu finala

Posebno je zanimljiv način na koji će se klubovi iz Europske konferencijske lige plasirati u nokaut-fazu. Pobjednici skupina, njih osam, automatski će ići u osminu finala, a za preostale pozicije borit će se svi drugoplasirani i trećeplasirani iz skupina. Bit će održan poseban ždrijeb i izvlačit će se parovi, a klubovi koji su završili drugi u svojim grupama igrat će protiv nekog od trećeplasiranih iz ostalih grupa. Pobjednici tog dvomeča ići će u osminu finala Europske konferencijske lige.

UEFA se za ovakav sustav odlučila jer želi pružiti priliku što većem broju klubova da se bore za proljeće u Europi. To će ubuduće biti moguće čak i ako u ovom, trećem po snazi UEFA-inu natjecanju, netko završi kao treći u skupini. Treći u konkurenciji četiriju kluba moguće je biti i bez ijedne pobjede, sa samo dva ili tri boda.

Startne pozicije love se već ove sezone

U cijeloj toj priči naći će se i klubovi iz HNL-a, a koliko će ih krenuti u Europskoj konferencijskoj ligi, ovisit će o tome gdje će Hrvatska završiti na kraju ove sezone na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata, odnosno hoće li Dinamo osvojiti dovoljno europskih bodova ove sezone da budemo ispred Grčke (trenutačno na 15. mjestu) i Cipra (16. mjesto).

UEFA-ina ljestvica nacionalnih koeficijenata za 2021. (Screenshot: kassiesa.home.xs4all.nl/GOL.hr) Hrvatska (dugoročno) s dva kluba u Ligi prvaka? Ako Dinamo ovako nastavi... divider

Ako Hrvatska bude među 15 (a zasad je s koeficijentom 24.375 na 17. poziciji), u tom slučaju bi iz HNL-a prvak i drugoplasirani išli u kvalifikacije Lige prvaka, pobjednik Kupa išao bi u kvalifikacije Europske lige, a još bi dva kluba išla u kvalifikacije Europske konferencijske lige.

Ako pak Dinamo ostane kratak u utrci s Olympiakosom i APOEL-om u vezi bildanja nacionalnog koeficijenta i Hrvatska ne bude među 15, onda ćemo imati četiri kluba na kontinentalnoj sceni, i to tako da će prvak ići u kvalifikacije Lige prvaka, u Europsku ligu ne bi išao nitko, dok bi u kvalifikacijama Europske konferencijske lige bila tri hrvatska predstavnika.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider