Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dancima i Cipranima lakše, ali...

Hrvatska (dugoročno) s dva kluba u Ligi prvaka? Ako Dinamo ovako nastavi...

Sinoćnji trijumf Dinama nad Atalantom bitan je u borbi za mjesto među 15 najboljih država na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata.

UEFA-ina ljestvica nacionalnih koeficijenata za 2021. (Screenshot: kassiesa.home.xs4all.nl/GOL.hr)

Pet od 10 - točno polovica klubova iz HNL-a u ljeto iduće godine igrat će u Europi, pri čemu će dva kluba biti u kvalifikacijama Lige prvaka, a tri u kvalifikacijama Europske lige.

To je već od ranije poznato što se tiče ljeta 2020., a tijekom ove sezone vodit će se borba da tako ostane i ubuduće.

Da bi Hrvatska davala pet klubova u europska natjecanja, potrebno je da na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata bude među 15 najboljih, a tu trenutačno, kad je u pitanju ljeto 2021., držimo 17. poziciju s koeficijentom 24.375.

gol expired Drama u svlačionici Intera: Brozović htio glavom udariti Lukakua?! divider

Četiri države s po jednim adutom

Na svima priželjkivanom 15. mjestu je Grčka (koeficijent 25.300), 16. je Cipar (25.000), a posve sigurna nije ni Danska, koja drži 14. mjesto s koeficijentom 25.750.

Zajednička karakteristika svim ovim državama jest da su u ovoj sezoni ostale na samo jednom predstavniku, odnosno da će se nacionalni koeficijent popravljati isključivo na temelju toga što naprave Dinamo za Hrvatsku i Olympiakos za Grčku u Ligi prvaka te Kopenhagen za Dansku u Europskoj ligi, gdje se natječe i APOEL, jedini preostali ciparski klub.

Zvezdaši gledaju Dinamovu pobjedu (Foto: Screenshot/Facebook) Delije u Münchenu "uživale" u pobjedi Dinama: Nijemci im pustili rapsodiju s Maksimira divider

Svaka pobjeda u skupini europskih natjecanja vrijedi dva boda, a neriješeni ishod jedan bod i onda se taj učinak dijeli s brojem klubova koji su u aktualnoj sezoni krenuli iz pojedine države i ono što se dobije pridodaje se nacionalnom koeficijentu. Primjerice, Dinamo je sinoćnjom pobjedom zaradio dva boda, a budući da je Hrvatska imala četiri kluba u Ligi prvaka, dva (boda) se dijeli sa četiri (kluba) i dobije se 0.500 za nacionalni koeficijent.

Kako Hrvatska kasni za Grčkom manje od jednog boda na ljestvici, jasno je da trebaju još dvije pobjede Dinama u grupnoj fazi da se Grke prestigne. Jasno, uz posrtaje njihova Olympiakosa koji je u skupini Lige prvaka s Bayernom, Tottenhamom i Crvenom zvezdom (sinoć su kod kuće remizirali s Englezima).

Pritom treba reći kako je dobra stvar to što je Grčka u ovu sezonu krenula s pet klubova, što znači da će se sve što Olympiakos napravi dijeliti s pet.

APOEL i Kopenhagen imaju mnogo lakši posao

Na ruku nam ne ide to što UEFA jednako vrednuje rezultate u Ligi prvaka i Europskoj ligi, u oba natjecanja i pobjeda i remi vrijede isto, a sasvim sigurno nije isto skupljati bodove u Ligi prvaka i Europskoj ligi gdje je konkurencija neusporedivo slabija. Usporedbe radi, ciparski APOEL će igrati protiv Seville, azerbajdžanskog Qarabaga i luksemburškog Dudelange, dok su protivnici Kopenhagena Dinamo Kijev, švedski Malmo i švicarski Lugano.

gol expired Zapanjujući podatak: Znate li koliko je koštala Dinamova momčad koja je uništila Atalantu? divider

Trebat će, dakle, Dinamo ostvariti vraški dobar rezultat ove sezone da bi se Hrvatska ugurala među 15 najboljih. Jer očekuje se da će Danci i Ciprani profitirati od ne odveć teških skupina u kojima se nalaze Kopenhagen i APOEL.

Što se tiče broja europskih pozivnica za ljeto 2022., tu je Hrvatska zasad 16., ali ta će se ljestvica još itekako mijenjati, jer će se konačni koeficijent formirati na temelju onog što klubovi naprave u ovoj, ali i cijeloj idućoj sezoni.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider