Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Trule jabuke

Mourinho „prokazao“ tri glavna krivca za krizu Barce: Otkriveno tko će zamijeniti Enriquea

Barcelona navodno traži novog trenera, a Jose Mourinho ima savjet za Luisa Enriquea.

Luisu Enriqueu istječe ugovor s Barcelonom na kraju sezone. Katalonski je klub već duže vrijeme pokušavao pokrenuti pregovore oko produženja ugovora, no Enrique je svaki put odgađao taj trenutak.

Raskol u Barceloni uoči "el clasica": Messi izazvao uzbunu, Enrique "divljao"

Isprva se spekuliralo kako možda ni ne namjerava produžiti ugovor, a nakon niza loših rezultata Barcelone i zaostatka od šest bodova za Real Madridom u prvenstvu, šire se glasne kako čelnici Barcelone odustaju od Enriquea i traže novog trenera. Po nekima smjena bi se trebala dogoditi na kraju sezone, ali puno toga će ovisiti o ishodu predstojećeg „el clasica“.

Ako Barcelona izgubi, lako je moguće da Enrique bude smijenjen i prije Božića. Calciomercato piše kako Barcelona ima dva imena u talonu - trenera Seville Jorgea Sampaolija i trenera Atletic Bilbaa Ernesta Valverdea.

Sampaoli i Valverde kandidati za novog trenera Barcelone

Nije nevažno što je Sampaoli Argentinac i što je u dobrim odnosima s najvećom zvijezdom Barcelone Lionelom Messijem, a zna se da se Messija najviše pita na Camp Nouu. Messi je navodno opet u lošim odnosima s Enriqueom i ne bi imao ništa protiv da Barcelona pronađe novog trenera. U španjolskim medijima se spekulira kako se njih dvojica razilaze u nekim bitnim pitanjima koji bi se mogli odraziti na budućnost Barcelone. Prije svega u koncepcijskom smislu, u odnosu na stil igre. Enrique želi okomitiji i izravniji nogomet, dok Messiju više odgovara dosadašnji stil s puno kombinatorike i posjeda lopte.

Argentinac smatra da bi promjena stila, pa makar i samo djelomična, značila i napuštanje Barcine filozofije nogometa koja mu je ucjepljenja još u La Masiji. To je navodno i razlog zbog čega Messi odbija potpisati novi ugovor i razmišlja o odlasku iz Barcelone. Kako god, Enrique pleše po rubu i ako dođe do toga da čelnici Barcelone moraju odlučiti između njega i Messija, prilično je izgledno za koga će se odlučiti.

Enrique je navodno dobio podršku i pokoji savjet s prilično neočekivanog mjesta. Diario Gol piše kako je procurila informacija da je Enriquea u jednom privatnom razgovoru s kolegama branio glavom i bradom Jose Mourinho. Možda Portugalac ima razumijevanja za Enriquea jer je i sam trenutačno u sličnoj situaciji u Manchester Unitedu, a prije toga i u Real Madridu i Chelseaju.

Mourinho savjetuje Enriquea

Mourinho je navodno u tom razgovoru dijagnosticirao tri najveća Enriqueova problema ili ako hoćete, "trule jabuke" u Barceloni. Prvi je Gerard Pique, koji je po Mourinhu isuviše moćan, odnosno ima prevelik utjecaj u svlačionici. Mourinho misli kako si Pique svašta dozvoljava, priča što hoće, kao primjerice nakon poraza na Anoeti kada je defetistički istupio i praktički poručio da se Barca oprašta od naslova prvaka.

Drugi problem je Sergio Busquets. Mourinho smatra da je igra Barcelone u mnogome ovisila o Busquetsu i njegovoj sposobnosti da drži balans između obrane i napada. Kako je Busquets u posljednje vrijeme pao u formi, tako je pala i igra Barcelone. Umjesto da traži novo rješenje, Barcelona i dalje forsira Busquetsa, navodno smatra Mourinho.

Treći Enriqueov problem po Mourinhu je i najveći, a radi se o Messiju. Mourinho navodno smatra da je vidljivo kako njih dvojica nisu u dobrim odnosima što se jasno održava na ostatak momčadi. Iz svega proizlazi da bi se, po Mourinhu, Barcelona trebala riješiti trojice nabrojanih igrača i krenuti dalje s ostatkom momčadi i još pokojim pojačanjem.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider