Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
HNL u biranom društvu

VIDEO Iza nas je čudesni prijelazni rok s nekoliko frapantnih podataka

Ljetni prijelazni rok je završio, a nogometni klubovi diljem svijeta ponovno su potrošili milijarde eura.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U minulom prijelaznom roku postavljeni su novi transferni rekordi, i to ne samo u inozemstvu već i u našem HNL-u.

Ovo ljeto pamtit će se po jednom osnovnom pitanju: kamo odlazi Paul Pogba? Velika zvijezda Juventusa na kraju se, za rekordnih 105 milijuna eura vratila u svoj bivši klub - Manchester United.

Od tog istog novca, odrađen je i drugi najveći transfer: za 90 milijuna eura Juve je doveo Gonzala Higuaina.

U TOP 5 tu su još Hulkov odlazak u Kinu, te prelasci mladih zvijezda Stonesa i Sanea u Manchester City.

Ova dva transfera, Pogbe i Higuaina, ulaze u TOP 5 svih vremena. Pogba, dakako, na sam vrh, dok se Higuain smjestio između Cristiana Ronalda i Neymara.

Championship među 5 najrastrošnijih liga

Kad su u pitanju lige, nema iznenađenja - Premierliga je ta čiji su klubovi najviše potrošili, čak milijardu i 400 milijuna eura. To je dvostruko više od drugoplasiranih talijanskih klubova i čak 850 milijuna u odnosu na njemačke klubove. Nakon toga slijede španjolski klubovi, a u TOP 5 je još jedna engleska liga, njihov drugi nogometni rang - Championship. Doista nevjerojatno!

Upravo stoga ni ne čudi što su od 5 najvećih potrošača među klubovima, tri premijerligaška kluba - City, United i Chelsea. A tu su još Juventus i Barcelona.

Klubovi na Hrvate potrošili 94 milijuna eura

Što se tiče HNL-a, tu je opet bilo jako vruće: Pjaca je prodan za 23 milijuna, Rog - prema Transfermarktu - u kombinaciji s prvotnom posudbom, za oko 14 i pol milijuna eura. Tu je i onaj već unaprijed dogovoren transfer Josipa Brekala, a Hajduk i Rijeka su svoje najbolje igrače prodali za po dva milijuna eura te se vidi očita razlika u odnosu na Dinamo.

Ovim svotama, Pjaca i Rog ušli su u povijest! Evo ih u TOP 5 najvećih transfera u HNL-u, u zvijezdanom društvu s Modrićem, Eduardom i Ćorlukom.

Još jedan čudesan podatak je da su inozemni klubovi na hrvatske igrače potrošili su čak 94 milijuna eura. To se odnosi na sve naše igrače, dakle, ne samo na one u HNL-u.

HNL u društvu 'kupi jeftino, prodaj skupo'

No, zadržimo se još malo na domaćem nogometu. Po ukupnoj vrijednosti transfera, HNL je na visokom 13. mjestu od svih liga na svijetu. A kada se uzme u obzir čista zarada, onda se HNL seli na nevjerojatno šesto mjesto.

Više su profitirali samo klubovi iz Francuske, Portugala, Nizozemske, Argentine i - druge njemačke lige. Svi oni jefinitno kupuju, a skupo prodaju.

Veliki, a besplatni: Ibra i Alves

I za kraj: dva velika transfera koja su značajno promijenila kartu nogometne Europe, a da nisu koštali ni eura. Dakako, radi se o prelasku čudesnog Zlatana Ibrahimovića u Manchester United, te važan posao koji je Juventus odradio dovođenjem Danija Alvesa iz Barcelone, također besplatno.

Bilo je opet zanimljivo, a na kraju sezone vidjet ćemo koji je klub najbolje uložio.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider