Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
postoji i mana

Trener svih trenera tvrdi: 'Ovo je tek početak. Kina će dovesti još brojne igrače'

Odlazak velikih nogometnih imena u Kinu nije slučajan...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Potpis Jacksona Martineza podigao je prašinu oko tržišta koje je do sada bilo uglavnom egzotična destinacija koja je u bljeskovima privlačila poznata igračka imena, obično na zalasku karijere. Kinezi su dosadni zimski prijelazni rok, koji kod njih još uvijek traje, učinili zanimljivim.

Jedan od prvih Europljana koji je kao igrač otišao u Kinu, Miroslav Bičanić, dobar je poznavatelj tamošnjeg tržišta. Prije 15 godina bio je i najbolji igrač lige, a danas, kao menadžer, tamo transferira igrače i tvrdi 'ofenziva kineskih klubova nije slučajna'.

"Sadašnji predsjednik Kine je veliki obožavatelj nogometa i neću reći da je naredio, ali je postavio temelje strategije ulaganja u nogomet, jer je svim firmama, bilo privatnim ili državnim, dao velike olakšice ako ulažu u nogomet", rekao je Bičanić.

Kinezi su tako 'rasturili' tržište ove zime. U klubovima smiju imati pet stranaca od kojih jedan mora biti Azijat. Potrošili su oko 200 milijuna eura, a rok još traje cijeli mjesec.

Jacksonov transfer od 42 milijuna rekord je zimskog roka, no Kinezi ne misle stati. Osim njega doveli su i Chelseajevog Ramiresa, Gervinha iz Rome, a spominje se i da uskoro dolazi Alex Teixeira, koji će postaviti novi rekordod 48 milijuna eura.

Navodno se narednog ljeta put Kine spremaju i Yaya Ture, ali i legendarni kapetan Chelseaja kojem je klub odlučio ne ponuditi novi ugovor - John Terry. Od ranije su tamo poznati treneri Felipe Scolari, Sve Goran Eriksson, Alberto Zaccheroni.

I naš najpoznatiji trener, Miroslav Ćiro Blažević, okušao se u Kini. Bio je izvrsno primljen, a posljednji angažman zamalo je dogovorio prije mjesec dana. No, ludilo u kojem se kineski klubovi za popularnost bore ciframa koje troše na pojačanja, Ćiru je iz Šangaja vratilo u Zagreb.

"Kako sam ja bio i izbornik njigove olimpijske reprezentacije cifra koju sam tražio je uvijek bila ista - 800 tisuća dolara. No, sada se pojavio konkurent koji je tražio 3 milijuna. I oni su logično razmišljali - ovaj je sigurno bolji kad više traži", ispričao je Ćiro.

Kvalitete lige nije loša, kažu Bičanić i Ćiro, ali uočavaju isti problem.

"Nedostaje im kvalitetan rad u nogometnim školama, u akademijama i nikako ne uspjevaju proizvesti igrače koji bi bili ravnopravni onima koji dolaze", tvrdi Bičanić.

Od naših igrača tamo su Sammir i Darko Matić, a danas je vizu čekirao i Hajdukov Goran Milović. Najveći problem bit će im kulturološke razlike, hrana, veliko zagađenje i naravno jezik.

"Imao sam prevoditelja, ali ono čemu ja dajem najveće značenje - motivacija prije utakmice... I sada zamislite ja kažem; danas je biti ili ne biti, a onda prevoditelj to ponovi. Nije isto", objašnjava Ćiro.

No, kineskom nogometu nije "biti ili ne biti". Oni namjeravaju biti veliki igrači i na nogometnom tržištu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider