Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Van svake pameti

Nevjerojatan transfer iza ponoći: Kinezi iskrcali 42 milijuna eura!

Kako je krenulo, svašta bi se moglo dogoditi u nadolazećim tjednima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Apsolutni rekord ovog prijelaznog roka sinoć je, nešto iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu, postavio kineski Guangzhou Evergrande.

Za njih je potpisao Jackson Martinez, a odšteta koju će dobiti Atletico Madrid iznosi 42 milijuna eura (!), tim više što kolumbijski napadač koji će u listopadu proslaviti 30. rođendan iza sebe ima očajnu polusezonu na Vicente Calderonu (22 nastupa, tri gola i dvije asistencije).

U novom klubu Martinezu će trener biti bivši brazilski izbornik Luiz Felipe Scolari, a među suigračima prednjači Alan Carvalho, sjajni Brazilac koji je godinama igrao za Red Bull Salzburg, tu su još dvojica Brazilaca, veznjaci Ricardo Goulart i Paulinho (svojedobno igrač Tottenhama) dok je prvo ime u obrani južnokorejski stoper Kim Young-Gwon.

Prilikom potpisa ugovora (koji vrijedi do 31. prosinca 2019.) Martinez i nije odavao dojam čovjeka koji je sretan zbog nove destinacije u karijeri - od svih prisutnih na fotografiji jedini je on bio bez osmijeha što su mnogi protumačili kao posljedicu teških i mukotrpnih pregovora, tijekom kojih su ga Španjolci dugo nagovarali da napusti Madrid i zaputi se na jugoistok Kine.

Atletico je potvrdio transfer koji će šokirati nogometni svijet, jer ovo je uvjerljivo najveći iznos kojeg je neki klub platio ove zime za dovođenje igrača.

Pred Kinezima još tri tjedna transfer ludila

Zanimljivo, i dosadašnji rekord držali su Kinezi - Jiangsu Suning, klub u kojem igra bivši hrvatski reprezentativac Sammir, protekli je tjedan platio Chelseaju 28 milijuna eura za Ramiresa, a prema posljednjim informacijama, isti klub za tričavih 50 milijuna eura želi dovesti najboljeg igrača Šahtara, Brazilca Alexa Teixeiru, a glavni konkurenti su im - Guangzhou Evergrande.

Ta dva kluba u igri su i za dovođenje Yaye Tourea koji će na ljeto najvjerojatnije napustiti Manchester City. Prema pisanju engleskih medija (Telegraph), veznjaku iz Obale Bjelokosti Jiangsu Suning je spreman ponuditi 40 milijuna eura godišnje plaće, i to u netto iznosu, čime bi postao najplaćeniji nogometaš na svijetu.

Kinezi su u velikoj ofenzivi, tamošnji klubovi već dosad su ove zime potrošili preko 200 milijuna eura na dovođenje pojačanja. Osim Martineza i Ramiresa, u novi nogometni eldorado stigli su Gervinho, Fredy Guarin, Tim Cahill i brojni drugi. Uskoro bi im se mogao pridružiti i John Terry, čijoj epizodi na Stamford Bridgeu je, čini se, došao kraj.

U Kini bi karijeru trebao nastaviti i kapetan Hajduka Goran Milović. Nakon što prođe liječnički pregled Milović će potpisati za Chongqing Lifan, klub koji je prošle sezone završio na osmom mjestu i u kojem je svojedobno igrao još jedan bivši igrač Hajduka, Dejan Računica.

Ne treba sumnjati, bit će toga još, jer posljednji dan prijelaznog roka u Kini je 26. veljače.

Najveći transferi kineskih klubova u zimu 2016.:

1. Jackson Martinez (Atletico Madrid -> Guangzhou Evergrande) 42 milijuna eura
2. Ramires (Chelsea -> Jiangsu Suning) 28 milijuna eura
3. Gervinho (Roma -> Hebei China Fortune) 18 milijuna eura
4. Fredy Guarin (Inter -> Shanghai Greenland Shenhua) 13 milijuna eura
5. Geuvanio (Santos -> Tianjin Quanjian) 11 milijuna eura
6. Gil (Corinthians -> Shandong Luneng) 8.5 milijuna eura
7. Renato Augusto (Corinthians -> Beijing Guoan) 8 milijuna eura
8. Stephane Mbia (Trabzonspor -> Hebei China Fortune) 6 milijuna eura
9. Fredy Montero (Sporting Lisabon -> Tianjin Teda) 5 milijuna eura
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider