Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zapamtite ove klince

Hrvat postaje najbolji američki igrač ikad, a "novi Henry'" je nezaustavljiv!

Dva tinejdžera su oduševila u prvom međusobnom susretu, a nakon njega je jasno da se radi o budućim nogometnim superzvijezdama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ovogodišnja Liga prvaka je već u četvrtfinalu donijela dva sudara divova, ali mnogi su se nogometni sladokusci najviše radovali susretu Borussije Dortmund i Monaca. Susret je, nažalost, odgođen za jedan dana nakon napada na autobus Borussije, ali kada su se ove dvije momčadi napokon našle na terenu ponudile su ono što smo od njih očekivali.

U sudaru dvije napadačke momčadi palo je pet golova; Monaco je slavio s 3:2, a u glavnim ulogama su bili mladi i nevjerojatno perspektivni igrači. Posebno su se istaknuli najmlađi – 18-godišnji Kylian Mbappe i Christian Pulisic. Statistički nogometni portal Squawka upravo fantastičnu igru dva ''klinca'' navodi kao dvije od ''pet bitnih stvari koje smo naučili iz ove utakmice.''

''Kapetan Amerika'' je novi nogometni superheroj

Američki Hrvat Pulisic je na dobrom putu da postane prva globalna američka nogometna superzvijezda, a samim time i najbolji američki nogometaš u povijesti. Jedini američki nogometaš sa statusom velike zvijezde je bio Landon Donovan, ali njegova je slava ipak bila ograničena na teritorij SAD-a. ''Kapetan Amerika'', kako glasi njegov nadimak, je spreman nadmašiti Donovana i postati najveće ime u povijesti američkog nogometa.

Pulisic je ušao u drugom poluvremenu i pokazao svu raskoš svog talenta. Napravio je nered na desnoj strani i svoju momčad, koja je gubila 2:0, doveo na rub povratka u utakmicu. Njegova kombinacija brzine, tehnike i inteligencije je nevjerojatna, kao i količina samopouzdanja i hrabrosti koju pokazuje u igri čak i u izrazito teškim utakmicama.

Doista nevjerojatno za jednog 18-godišnjaka, kojeg su skauti Borussije ''snimili'' na U17 turniru u Turskoj. Zanimljivo, došli su gledati njegovog sunarodnjaka Hajija Wrighta, ali su se ''zaljubili'' u Pulisica koji je uskoro postao stanovnik Dortmunda.

Zaboravite Henryja, tu je Mbappe

U osmini finala je postigao gol u obje utakmice, a uoči četvrtfinala, u kojem je postigao nova dva gola, je imao 19 golova u sezoni. Zvuči kao statistika prekaljenog napadača, ali ona pripada 18-godišnjem Kylijanu Mbappeu, novoj velikoj zvijezdi francuskog nogometa.

Neymar, Gareth Bale, Eden Hazard i Karim Benzema samo su neke napadačke zvijezde koje ove sezone gledaju u leđa Mbappeu. Istina, kod prvog je gola bio u nedozvoljenoj situaciji, ali to ne umanjuje njegovo odlično kretanje i pozicioniranje u kaznenom prostoru.

Drugi je gol također istaknuo mnoge njegove kvalitete. Dočekao je pogrešku Borussijine obrane i hladnokrvno realizirao priliku udarcem u gornji desni kut Burkijevog gola. Vratar je ostavljen bez ikakvog izgleda, a Mbappe je pokazao smirenost i efikasnost kakva se ne očekuje od tako mladih igrača.

Više od nogometnih vještina Mbappea i Pulisica oduševljava njihova efikasnost, hladnokrvnost i samopouzdanje. Na terenu izgledaju kao igrači koji imaju barem pet godina seniorskog nogometa iza sebe, a ne kao ''klinci'' koji se tek zakoračili u taj svijet. Najavljivali smo ovaj okršaj i kao susret igrača koji bi mogli obilježiti sljedećih desetak godina svjetskog nogometa, a Mbappe i Pulisic su to demonstrirali na najbolji način.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider