Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Očekuje se ludnica

Utakmica večeri nije Juve i Barca: Ako ovo propustite, mogli biste požaliti

Susret dva giganta bi u normalnih uvjetima bio dovoljan poziv za sve gledatelje, ali ne i kada se u drugoj utakmici susreću dvije spektakularne napadačke momčadi od kojih se očekuje kiša golova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Max Allegri je uoči velikog okršaja Juventusa i Barcelone suptilno najavio defanzivni pristup rekavši da ''odete u cirkus ako tražite show''. Za show ipak neće biti potrebno ići u cirkus – moglo bi biti sasvim dovoljno pogledati utakmicu Borussije Dortmund i Monaca.

Susret najbolje obrane i najboljeg napada te repriza finala 2015. godine bi u normalnih uvjetima bio dovoljan poziv za sve gledatelje. Međutim, ne i kada se u drugoj utakmici susreću dvije spektakularne napadačke momčadi od kojih se očekuje kiša golova.

Borussia je u utakmicama po skupinama bila najefikasnija s rekordnim 21 golom. Pamti se spektakularnih 8:4 protiv Legije, a u osmini finala su utrpali još četiri Benfici. Monaco je najefikasnija momčad Liga petice, a šira ih je publika upoznala u lude dvije utakmice protiv Manchester Cityja.

Jardim će pokušati biti svoj unatoč izostancima bitnih igrača

Stratezi dvije uzbudljive momčadi – Thomas Tuchel i Leonardo Jardim - dijele nekoliko sličnih taktičkih ideja. Obje momčadi teže visokom presingu i okomitosti, a sudar takvih filozofija bi mogao rezultirati pravom run 'n' gun igrom. Jardim je najavio kako će nastojati igrati svoju igru, iako to neće biti lako zbog izostanaka igrača vrlo bitnih za njegov sustav.

Posebno se to odnosi na kartoniranog Tiemouea Bakayoka, defanzivnog veznog koji čuva leđa bekovima i omogućuje im da se često priključuju napadu, što je jedan od temelja Monacove spektakularne igre. Jedan od tih bekova, Djibril Sidibe, je ozlijeđen i vjerojatno neće igrati. Glavni posao portugalskog stručnjaka će biti sakriti nedostatak ovih važnih karika protiv goropadnog napada Borussije.

Njega predvodi Pierre-Emerick Aubameyang, strijelac sedam golova ove sezone, kojeg će pokušati usporiti poljski stoper Kamil Gilik. Ništa manja prijetnja nisu ni Christian Pulisic, 18-godišnji američki Hrvat nevjerojatnog potencijala, i 19-godišnji Francuz Ousmane Dembele, jedan od najvećih talenata svjetskog nogometa.

Međusobni okršaj budućih nogometnih superzvijezda

Na drugoj strani će, osim Falcaa koji je ove sezone opet onaj stari, prijetiti još jedan mladi Francuz kojem predviđaju da će izrasti u ponajboljeg svjetskog igrača. Radi se o Kylianu Mbappeu, 18-godišnjaku koji oduševljava u dresu Monaca. Mbappe i Dembele se prvi put susreću na velikoj sceni; u sljedećih desetak godina ovaj bi dvoboj mogao obilježiti svjetski nogomet, a njihovo partnerstvo povesti Francusku prema novim reprezentativnim trofejima.

Dvoboj dvije uzbudljive momčadi u režiji dva sjajna trenera, dokazano ubojiti napadači i oni koji će to tek postati uz podršku mnogih fantastičnih suigrača, a sve to na kultnom Westfalenu uz gromoglasnu zvučnu kulisu Borussijinog Žutog zida, a vjerojatno i koreografiju od koje zastaje dah.

Više nego dovoljno razloga za propuštanje naoko logičnog izbora – okršaja divova Juventusa i Barcelone – i uživanje u spektaklu kojem se nogometni sladokusci raduju otkad je ples kuglica spojio ove dvije momčadi u četvrtfinalu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider