Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
brz poput vjetra

Francusko čudo od djeteta koje već sad zasjenjuje Henryja

Sedam godina nakon što je Thierry Henry obznanio reprezentativnu mirovinu Francuska je dočekala novog igrača njegove brzine, prodornosti i ubojitosti...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Otkako se Thierry Henry umirovio Francuzi se pitaju kada će se i hoće li se više ikada pojaviti takav igrač? Čekanju je, čini se, stigao kraj jer se u Monacu razvija ubojiti brzonogi krilni igrač koji može igrati i na poziciji najisturenijeg napadača.

Kylian Mbappe 18-godišnje je čudo od djeteta koji ove sezone tvori ubojiti trojac u napadu Monaca. Radamel Falcao je prvi topnik momčadi iz Kneževine, Valere Germain drugi, a u drugoj polovici sezone eksplodirao je ovaj francuski tinejdžer.

Nastupio je u 16 prvenstvenih utakmica, ali je na travnjaku proveo svega 607 minuta. No to mu je bilo dovoljno za četiri pogotka i šest asistencija. U prosjeku svaku 61 minutu Mbappe ili zabije ili asistira u najvišem razredu francuskog nogometa.

Osim što je upisao šest asistencija, Mbappe je kreirao 14 situacija za postizanje pogodaka, dok je istovremeno svoje šanse realizirao u 75 posto slučajeva.

Ono što najviše fascinira u cijeloj priči je njegova fizička pojava, odnosno tehnika. Ima dugačak i lagani korak, nešto poput Thierryja Henryja kojeg je bilo gotovo nemoguće zaustaviti na otvorenom prostoru u punom sprintu. Način na koji puca i dodaje također "baca" malo na legendarnog francuskog nogometaša kojeg je "izbrisao" s popisa klupskih rekorda u Monacu.

Mbappe je debitirao za Monaco 2. prosinca 2015. godine te je sa 16 godine i 347 dana postao najmlađi debitant, pretekavši Henryja. Prvi pogodak u dresu Monaca zabio je sa 17 godina i 62 dana, čime je također pretekao Henryja. Godinu dana nakon svog debija Mbappe je postigao hat-trick i postao je prvi igrač Monaca nakon 1997. godine i Sonnyja Andersona koji je zabio tri pogotka u natjecanju Kupa.

Mbappe, koji je prošle godine s reprezentacijom Francuske osvojio Europsko prvenstvo do 19 godina, je velika želja Arsenala u kojem je Henry ostvario veličanstvenu karijeru. Ugovor 18-godišnjeg napadača veže za Monaco do ljeta 2019. godine, no nije isključeno da već nadolazećeg ljeta 2017. potpiše za drugi klub.

Zanimljivo, prije Mbappea Monaco je sezonu i pol imao na raspolaganju Anthonyja Martiala, za kojeg se također govorilo da je Henryjev nasljednik. Na početku sezone 2015/2016 prodan je u Manchester United za veliko bogatstvo (42 milijuna eura), ali se nakon furioznog starta pogubio, a sada i izgubio mjesto kod Josea Mourinha.

Recimo i da je Monaco trenutno vodeći sastav francuskog prvenstva, ispred PSG-a, te da se nalazi u osmini finala Lige prvaka gdje ga čega Manchester City.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider