Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Računica je jasna

Česi uoči Dinama strahuju za koeficijent: Hrvatska blizu dva kluba u Ligi prvaka

Osim izravnog okršaja za mjesto u osmini finala, Viktoria Plzen i Dinamo bore se i mjesto koje će u ljeto 2020. češkom ili hrvatskom prvenstvu donijeti dva mjesta u Ligi prvaka.

Koeficijenti po državama (kassiesa.home.xs4all.nl)

U češkim medijima vlada zatišje uoči utakmice Viktoria Plzen - Dinamo u šesnaestini finala Europske lige.

Nema nikakvih problema s navijačima, niti s nabavom ulaznica, a pozornost Čeha usmjerena je i na drugi njihov klub u nokaut fazi Europske lige - Slaviju Prag, koja večeras u prvoj utakmici ugošćuje belgijski Genk.

Izdvajamo napomenu portala Lidovky koji ističe kako će Viktoria Plzen i Dinamo igrati ne samo za sebe već i za plasman Češke i Hrvatske među 15 najboljih na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata što donosi dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka u ljeto 2020. godine.

Trenutno tu poziciju drži Švicarska s koeficijentom 26.900, dok Češka tek neznatno zaostaje (26.875), a prvi idući pratitelj joj je Hrvatska koja ima koeficijent 26.375.

To iz češke perspektive znači da, uz to što imaju imperativ zadržati prednost pred hrvatskim nacionalnim koeficijentom, moraju preskočiti barem još jednu državu, a to im (vjerojatno) ne bi trebao biti problem jer Danska, koja je 14. na ljestvici s koeficijentom 27.025, u ovoj euro-sezoni više nema predstavnika.

Osim toga, češka je uzdanica i Napoli koji igra protiv jedinog preostalog švicarskog suparnika - Zuricha. Ako Talijani tu izbore prolaz s pobjedama u obje utakmice, onda će Češkoj biti dovoljno da ili Viktoria Plzen ili Slavia Prag u jednoj od četiri utakmice s Dinamom i Genkom u šesnaestini finala (po dvije domaće i u gostima) ostvare jedan remi.

Forza Napoli

I mi se nadamo da će Napoli ostvariti dvije pobjede protiv Zuricha čime bi Švicarci ostali na 26.900.

Računica bi u tom slučaju bila najjednostavnija moguća: za skok preko Danske i Švicarske i proboj među 15 najboljih, što bi HNL-u donijelo dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka u ljeto 2020. godine, Dinamo bi trebao eliminirati Viktoriju Plzen na način da u dvije utakmice ostvari jednu pobjedu i jedan remi.

U tom slučaju bi nam bilo posve nebitno kako će proći Slavia Prag protiv Genka. Onda bi Slavia ostala glavna češka uzdanica, a ne bismo imali ništa protiv da oni tu prođu i skupa s Hrvatskom Češka bude ta koja će imati dva kluba u borbi za najelitnije klupsko natjecanje svijeta.

U ljeto 2020. pola HNL-a u Europi?

Za nas bi to značilo da bi prvak i drugoplasirani iz HNL-a išli u kvalifikacije za Ligu prvaka, dok bi pobjednik Kupa te treća i četvrta momčad HNL-a išle u kvalifikacije za Europsku ligu. Ukoliko bi pobjednik Kupa bio netko od prva četiri kluba, tada bi i peto mjesto donosilo plasman u Europu.

U prijevodu: pola HNL-a bi igrali u europskim natjecanjima i to bi bila fantastična stvar za naš nogomet.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider