Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
tri godine zaredom

Brojke Atletica koje fasciniraju: Guardiolina 'tiki-taka' opet iznevjerila

S nevjerojatno malim brojkama u statistici Atletico Madrid je izborio ulazak u finale Lige prvaka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometaši Atletico Madrida izborili su svoje treće finale Lige prvaka u klupskoj povijesti te drugo u posljednje tri sezone. Ratnički nogomet Diega Simeonea ponovno je bio koban za jednu od najboljih momčadi svijeta - minhenski Bayern. Nakon minimalnih 1:0 u Madridu, Atletico je u Njemačkoj postigao toliko željeni pogodak i s porazom 2:1 otišao u finale.

Bila je to još jedna utakmica u kojoj je madridska momčad pokazala da posjed lopte ne mora značiti apsolutno ništa. Gledajući statistiku iz četvrtfinala protiv Barcelone i polufinala protiv Bayerna, Atletico je kombinirano u prosjeku imao 25.5 posto posjeda lopte u svojim nogama, odnosno u nijednoj utakmici nije prešao preko 28 posto...

U prvoj utakmici na Nou Campu protiv Barcelone Atletico je imao 25.6 posto posjeda lopte, no to bi se još moglo i tolerirati ako znamo da je 60 minuta igrao s igračem manje nakon isključenja Fernanda Torresa. Međutim, kako objasniti 2:0 pobjedu u Madridu uz 22.8 posto posjeda lopte u 90 minuta?

Protiv Bayerna gotovo identična stvar. U prvoj utakmici u Madridu Atletico je imao posjed lopte 26.2 posto, no slavio je s 1:0 nakon sjajnog prodora, a potom i udarca Saula Nigueza. Najbolji posjed igrači Diega Simeonea imali su noćas - 27.4 posto.

Posjed lopte koji je toliko omiljena 'igračka' kod Pepa Guardiole i treću je sezonu zaredom naišao na španjolski 'zid' u polufinalu.

Sezone 2013/2014 Bayern je u polufinalu s ukupnim 5:0 zaustavljen od madridskog Reala, kasnijeg osvajača Lige prvaka. U obje utakmice Bayern je imao preko 60 posto posjeda lopte u svojim nogama.

Sezonu nakon toga ždrijeb je htio da Pep Guardiola zaigra protiv svojih bivših - Barcelone. Čak je i protiv nje imao bolji postotak posjeda lopte i to u obje utakmice, ali je svejedno Bayern poražen s ukupnih 5:3.

Sada ni s gotovo 75 posto posjeda lopte u obje utakmice bavarski div nije uspio srušiti ratničku momčad Diega Simeonea, koja je u 12 odigranih utakmica u Ligi prvaka ove sezone primila samo sedam pogodaka. Benfica je u grupi zabila tri, Barcelona dva u prvoj utakmici i sada Bayern dva, također u jednoj utakmici.

Guardiolina 'tiki-taka' je na aparatima. U njemačkoj Bundesligi to još prolazi, no čim na noge stigne ozbiljan suparnik u Ligi prvaka, Bayern ispada. Ispadanje se trebalo dogoditi i protiv Juventusa koji je u Münchenu imao 2:0 nakon 2:2 iz prve utakmice. Pogodak za produžetak u posljednjim trenucima uzvrata spasio je Bavarce, a potom su s dva pogotka u produžetku osigurali četvrtfinale.

Ono što možda još više fascinira od obrane je ubojitost Atletica u napadu. U utakmicama protiv Barcelone i Bayerna Madriđani su kombinirano imali 34 udarca prema golu suparnika, dok su istovremeno bili suočeni s 83. Zabili su pet pogodaka, a primili četiri. Vrhunski postotak s obzirom da su imali više nego dvostruko manje udaraca po golu od suparnika.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider