Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kolumna Ivice Mede

Analiza 'el clasica': Barca se opametila ali nešto je gotovo nevjerojatno!

Barcelona je pod vodstvom Luisa Enriquea djelomično odustala od starog stila i prilagodila igru mogućnostima današnje momčadi…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelona je pobjedom u „el clasicu“ pobjegla Realu na četiri boda i možda stekla odlučujuću prednost u utrci za naslov prvaka. Međutim, do kraja prvenstva ostalo je još deset kola, Barcelonu očekuje nekoliko teških iskušenja, primjerice gostovanje kod Celte, Espanyola, Sevilla i Atletica te domaća utakmica s neugodnom Valencijom, tako da ništa još nije gotovo.

FOTO Pobješnjeli navijači napali igrače Reala: Hrabri Ramos spasio Balea!

VIDEO Pogledajte zašto ga svi hvale: Sjajni Modrić otkrio zašto je Barca slavila

Clasico nije odlučio prvaka! Ubitačan raspored očekuje Barcu i Real

No, Barca je svakako u znatno boljoj poziciji od Reala koji ne ovisi o sebi i praktički više nema pravo na „kiks“. Ako „kraljevi“ žele ostati u igri za prvaka do zadnjeg kola, morat će najvjerojatnije sve pobijediti, a to će biti vraški teško. To je što se tiče bodovne situacije nakon velikog derbija. Kakve je odgovore ponudio „el clasico“ što se tiče igre?

U prvom redu sada je apsolutno jasno da je Barcelona, barem u jačim utakmicama, djelomično odustala od svojeg starog stila, konstantnog posjeda lopta po svaku cijenu te je prilagodila igru mogućnostima današnje momčadi. Ukratko rečeno, Barca se na neki način opametila, tiki-taka nije iščezla, ali značajno je modificirana.

'Nogomet je sve a ne samo posjed lopte'

Luis Enrique pokazuje da se ne opterećuje previše stilom igre te da mu je rezultat najvažniji. Puno toga govori izjava Javiera Mascherana nakon derbija:
„Nogomet je sve a ne samo posjed lopte. Barcelona njeguje svoj tradicionalni stil igre i to treba poštovati, ali nogomet nije samo posjed lopte“, kazao je argentinski veznjak.

Real je u prvih sat vremena bio ravnopravan u posjedu, može se čak reći da je imao veću terensku dominaciju, dijelom zbog dobre igre cijele momčadi, a posebice veznog reda na čelu s hrvatskim reprezentativcem Lukom Modrićem, a dijelom zbog toga što mu je Barcelona svjesno prepuštala loptu i čuvala snagu za posljednju dionicu utakmice.

Barca više ne juriša na bajunete

Igrači Barcelone više ne jurišaju golim prsima na „bajunete“ kao nekoć, kada bi se maksimalno trošili, imali ogroman posjed lopte, a onda padali u završnici utakmice pa bi ih suparnici poput Reala ili Bayerna iskontrirali i dotukli. Teško je igrati cijelu utakmicu u istom tempu, tvrdoglavo inzistirati na presing bez obzira na potrošnju energije. Enrique je to odavno shvatio, promijenio je strategiju u odnosu na Gaurdiolinu i post Gaurdiolinu eru, što zbog biologije, koja je neumoljiva, što zbog profila igrača koje ima u momčadi. Messi jest najbolji igrač današnjice, ali ipak nije vanzemaljac. Ova Barca nije jaka kao nekoć, glavni igrači su stariji ili prestari (Xavi), drukčija je, ali ne znači da je bitno slabija i da uz modifikaciju stila ne može do glavnih trofeja.

Barca ove sezone zna čekati da se suparnik izmori, svjesno mu u pojedinim dijelovima utakmice prepušta loptu, povuče se u svoju polovicu i odmora igrače, a onda u završnici utakmice opet stisne gas i reda šanse kao na tekućoj traci. Tako je bilo protiv Manchester Cityja, a tako je bilo i protiv Reala. Nije slučajno što je Barca u posljednjih pola sata mogla masakrirati Real.

Glavna boljka Barce katastrofalna realizacija zicera

Glavna boljka Barcelone ostaje katastrofalna realizacija i nedovoljno dobro izigravanje kontri, što je gotovo nevjerojatno budući da se radi o igračima koji vrijede stotine milijuna eura. U nekoliko navrata u završnici su znali ići 3-2 ili čak 3-1 i nisu to znali do kraja izigrati za laku realizaciju. Da je Real imao takve šanse iz kontri, vjerujemo da bi Ronaldo, Bale i Benzema napunili mrežu Brava. Real ima daleko ubitačniju kontru, to je i jedan od razlog zašto se Barca povukla i nije srljala kao nekoć. Ako Barca ne popravi realizaciju, ako nastaviti zapucavati svu silu zicera, negdje će je to skupo stajati. Vidjet ćemo što će biti s PSG-om u četvrtfinalu Lige prvaka, Parižani bi ju možda mogli kazniti.

S druge strane, Carlo Ancelotti može biti zadovoljan, barem djelomično, igrom svoje momčadi. Real je vidljivo podigao formu u odnosu na proteklih nekoliko tjedana, nije teško primijetiti koliko „kraljevima“ znači povratak Modrića, Hrvat je mozak i motor „kraljeva“. Kada Modrić i još neki igrači podignu fizičku spremu, Real će igrati još bolje. Možda je prvenstvo izgubljeno, ali Real će u Ligi prvaka biti iznimno opasan.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider