FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Vratili vjeru u boks

Podsjetili na krvavi obračun u LA-u: Što je presudilo i kako bi to Vitalij riješio?

Meč Anthonyja Joshue i Vladimira Klička podsjetio je na neka stara vremena kada nas je boks držao prikovanim uz TV ekrane u sitnim satima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Konačno uzbudljiv meč u teškoj kategoriji, meč koji nas je podsjetio na neka stara vremena, meč koji vraća vjeru u boks, meč kakav nismo gledali gotovo punih 14 godina, od onog velikog sudara Lennoxa Lewisa i Vladimirova starijeg brata Vitalija u Staples Centeru u Los Angelesu, gdje je bilo "krvi do koljena".

Bili su najveći: Važniji od Messija i Ronalda, a Kličko im nije ni do koljena!

Budući da doista dugo nije bilo nekog spektakularnog meča u apsolutnoj kategoriji, toliko dugo da mlađe generacije ne pamte i ne mogu znati što je to pravi sudar titana, to je jednim dijelom i razlog zašto su Joshua i Vladimir Kličko podigli svijet na noge.

Šteta što se Joshua nije pojavio ranije

Šteta što se Joshua ili netko njemu sličan nije pojavio prije desetak godina i tada se namjerio na braću Kličko, posebice Vitalija, kojeg osobno smatram boljim boksačem od Vladimira, kada su obojica bili u naponu snage.

Braća Kličko godinama su vladala teškaškom kategorijom, a da zapravo nisu imali dostojne izazivače, iako su iznenađujuće gubili neke mečeve, Vitalij samo dva, no uvijek bi se ekspresno i uvjerljivo vraćali na tron.

Boksali su racionalno, ponekad jako dosadno, malo kad atraktivno, baš onako na dosta, onoliko koliko im je bilo potrebno da pobjeđuju bez veće muke i izlaganja suparničkim udarcima. Iz njihove perspektive sasvim je logično da su išli na sigurno i čuvali zdravlje, ali za ringove Las Vegasa to nije bilo gledljivo, a nije ni bilo Amerikanaca koji bi im se mogli dostojno suprotstaviti, pa su zato uglavnom nastupali u Europi.

Vitalij je pokazao da ima veliko srce protiv Lewisa

Vitalij je u meču protiv Lewisa pokazao da ima veliko srce, da može boksati na sve ili ništa kada to situacija i protivnik zahtijevaju, iako je izgubio meč, to mu je zapravo najveći meč u karijeri, dok mu brat Vladimir do poznih boksačkih godina nije naletio na dostojnog suparnika i nije se u biti znalo od kakvog je materijala sazdan.

Moram priznati da me je Vladimir protiv Tysona Furyja duboko razočarao. U tom meču mi je potvrdio ono što sam godinama mislio, da se ne može mjeriti sa starijim bratom. No, u mojim očima iskupio se sinoćnjom, doista sjajnom borbom, u kojoj je pokazao da ima srce prvaka i da je doista veliki šampion.

Ipak, sinoćnji meč nije presudio sudac, već potentni britanski boksač, koji je kada se realno sagleda cijeli meč, bio bolji i ubojitiji od Klička. Možda je sudac mogao pustiti Klička da pokuša doći do 12. runde. To bi svakako bilo dobro za spektakl, ali loše za Vladimirovo zdravlje. Uostalom, bilo je dovoljno vremena do kraja 11. runde i lako je zamisliti da bi barem još jednom završio na podu i pitanje je bi li ustao? I s kakvim posljedicama? Čak i da je uspio, teško da bi se u 12. rundi situacija bitno promijenila.

Sudac nije presudio Kličku

Da je Kličko bio na izmaku snaga, govori i to da se nije stigao buniti na odluku suca. Da je još bilo vatre u njemu, dao bi mu do znanja da mora pustiti meč dalje. Nisam to zamijetio.

Što je presudilo da Joshua trijumfira? Prema mojem mišljenju, prije svega mladenačka snaga. Iskustvo je važno, ali čini se da je Kličko imao previše iskustva, a ipak nedovoljno snage i žustrine za ovako snažnog protivnika. Joshua je u naponu snage, a Kličko je davno prešao zenit. Velika je razlika imati 27 ili 41 godinu. Koliko god bismo mi to svi skupa htjeli, biološki sat ne može ići unatrag, možda ga se može usporiti, ali ne može ga se zaustaviti.

Ako će i biti revanša, za Klička bi bilo najbolje da se dogodi što brže, jer u njegovim godinama svaki mjesec je bitan, i u fizičkom i u psihološkom smislu. Teško da Kličko za godinu dana može biti spremniji. To može biti samo Joshua. I spremniji i iskusniji za jedan veliki meč.

Kako bi završilo da je Vladimir desetak godina mlađi?

Svi skupa voljeli bismo ih barem još jednom vidjeti u ringu, ali ako se i dogodi, teško da će ishod biti drugačiji. Jedan šampion je na odlasku, drugi je tek došao. Ostaje tek maštanje što bi bilo da je Vladimir desetak godina mlađi i pitanje kako bi to završilo? Osobno vjerujem dosta drugačije. Pogotovo ako bi se umiješao Vitalij.

U svakom slučaju teška kategorija ponovno je zanimljiva. Joshua je već pozvao na megdan Furyja i ovaj mu je pozitivno odgovorio. Kako se čini i SAD je konačno proizveo respektabilnog teškaša, riječ je o Deontayu Wilderu, bombarderu sličnih Joshui i Kličku fizičkih karakteristika. U Las Vegasu već se rade računice. Opet ćemo se kao nekoć dizati u sitne sate.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider