Košarka
SPORTOVI
Košarka
Zapadna konferencija

Spektakularna potjera: Mogu li Spursi ponoviti prošlu sezonu?

U nastavku pregleda nove NBA sezone red je došao na spektakularnu Zapadnu konferenciju i njene najveće favorite...

2. dio - Zapadna konferencija

Prošle sezone je puno ljudi mislilo da se Spursi neće oporaviti od traumatičnog poraza u finalu od Miamija godinu prije. No, oni su izgledali još bolje i motiviranije te dogurali do finala u kojem su potpuno razbili LeBrona i društvo. Bila je to esencija napadačke košarke.

Godinu dana stariji, u identičnom sastavu kao kad su postali prvaci, San Antonio Spursi će krenuti u još jednu sezonu u kojoj će cilj biti doći do 50 ili više pobjeda. Popovich je ionako 'doktorirao' na rotaciji igrača i raspodjeli minutaže. Na ruku im ide i ozljeda Duranta, koji će propustiti prvih 20-ak utakmica sezone, pa će najveći konkurent Oklahoma biti u nešto podređenijem položaju, s obzirom da je na Zapadu iznimno oštra konkurencija.

Tim Duncan, Tony Parker i Manu Ginobili bit će još godinu dana stariji, a motiv će im predstavljati obrana naslova. Bilo bi to prvi put u klupskoj povijesti da je San Antonio obranio titulu. Pitanje je samo koliko će ostati svježi za doigravanje i hoće li ih zaobići ozljede ključnih igrača.

Koliko daleko može Oklahoma?

Momčad Scotta Brooksa će prvih par tjedana biti bez najboljeg igrača. Izostankom Duranta puno toga će pasti na leđa Westbrooka i Ibake, a odgovornost će morati preuzeti i neki drugi igrači poput Jacksona i Lamba. I nakon nekoliko godina sa statusom najbolje mlade momčadi lige, Oklahoma City je i dalje prepuna potencijala i jedan od najužih kandidata za titulu.

Durant je prošle sezone nosio momčad bez Westbrooka dok se oporavljao od ozljede koljena pa će najveće pitanje biti može li svestrani playmaker isto uraditi bez njega. I koliko će Oklahoma biti u stanju nositi se s nakrcanom konkurencijom na Zapadu.

Zatišje pred buru je u Los Angelesu. U gradu već neko vrijeme glavu riječ vode Los Angeles Clippersi koji su se riješili kontroverznog vlasnika i silno su željni borbe za naslov. Blake Griffin propustio je SP kako bi popravio šut i što bolji dočekao početak sezone. Po pripremnim utakmicama čini se kako je dosta napredovao. A u mislima mu je samo jedno – otići do kraja.

Griffinov iskorak i Paulova misija

Doc Rivers iza sebe ima godinu dana iskustva s momčadi koja bi trebala biti samo bolja. Jedan od najboljih trenera lige je u svojoj prvoj sezoni na klupi Clippersa dogurao do polufinala Zapada, a sada je spreman za korak dalje. Chris Paul će držati sve konce igre, Griffin biti prva napadačka opcija, a ostali bi trebali ispunjavati ono što se od njih traži. Klupa je dodatno osnažena Hawesom i Farmarom, koji će se pridružiti najboljem šestom igraču lige Jamalu Crawfordu, vrsnom šuteru J.J. Redicku i elitnom čuvaru reketa DeAndreu Jordanu.

Lakersi će, pak, imati vrlo tešku sezonu u kojoj vrlo vjerojatno neće izboriti doigravanje, ali jedan od najvećih sportskih kolektiva uopće veseli povratak legendarnog Bryanta. S 36 godina na leđima, 'crna mamba' je i dalje velika prijetnja za sve obrane lige. A Lakersi ipak institucija u svijetu košarke.

Iskorak u odnosu na lani očekuje se od Golden State Warriorsa. Marka Jacksona na klupi je zamijenio Steve Kerr koji će tražiti veći protok lopte i sudjelovanje više igrača u napadu. Talentiranim Warriorsima to neće biti problem, jedino je važno koliko će napredovati i u napadu i u obrani kako bi se mogli nositi s najboljima.

Njihov forte bit će najbolji bekovski dvojac lige Curry-Thompson. Od ovog potonjeg bi mogli vidjeti eksploziju. Klay Thompson je odigrao fantastičan turnir na SP-u u Španjolskoj, dodatno mu je poraslo samopouzdanje i mogao bi biti prva violina Golden Statea, iako će za nadmašiti Curryja trebati najbolju sezonu karijere.

Favoriti iz sjene: Nowitzki za primjer svima

U uži krug onih koji vide svoju šansu spadaju i Portland Blazersi, Dallas Mavericksi i Houston Rocketsi. Od njih se jedino Rocketsi nisu značajno pojačali, koji su na poziciji 'trojke' izgubili Chandlera Parsonsa, a dobili Trevora Arizu. A otišli su i Lin i Ašik. Harden i Howard imat će samo još više lopti u napadu, ali nezainteresiranost Hardena u obrani i nedostatak karaktera kod glavnih zvijezda predstavljat će prepreku koju će teško svladati.

Odličan posao preko ljeta odradio je Dallas, koji je 'ukrao' Houstonu već spomenutog Parsonsa, vratio ključnog igrača šampionske momčadi iz 2011. Chandlera te potpisao bekove Feltona i Nelsona. Svemu tome najviše je doprinio 'Plavi anđeo'. Dirk Nowitzki drastično je smanjio svoj ugovor, navodno odbio vrlo unosne ponude nekih drugih klubova i odlučio sa svojim Mavericksima krenuti po još jedan prsten. Ne zaboravite da je lani upravo Dallas najviše namučio Spurse u playoffu.

Promjene, ali male, doživio je i Portland. Momčad koja je muku mučila s jednom od najgorih klupa u ligi pojača se veteranima Kamanom i Blakeom. Uz petorku koja može igrati sa svima to neće biti dovoljno za ozbiljniju ulogu u playoffu, ali Blazersi će biti atraktivni za gledati, a napadačkim repertoarom koji posjeduju može se pohvaliti malo ekipa. od Lillarda do Aldridgea.

One koje nikako ne smijemo otpisati su Memphis Grizzliesi. Podcijenjeni zbog svoje klupske politike koja ne podrazumijeva izdvajanje ogromnog novca za neku mega zvijezdu, često su na marginama kada se priča o poretku na Zapadu. No, finalom konferencije prije dvije godine i lanjskom izvrsnom serijom protiv Oklahome pokazali su svima da mogu i stekli status jedne od najnepoželjnijih momčadi u doigravanju. Pogotovo zbog fenomenalne obrane na čelu s Marcom Gasolom, Allenom i Conleyjem.

Prognoza najboljih osam na kraju regularnog dijela sezone:

1. San Antonio Spurs

2. Los Angeles Clippers

3. Oklahoma City Thunder

4. Golden State Warriors

5. Dallas Mavericks

6. Portland Trail Blazers

7. Memphis Grizzlies

8. Houston Rockets

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider