Košarka
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Košarka
Povratak Španjolaca

Košarka u 2015.: Povijesna godina za Warriorse, Hezonju i - Venezuelu!

Košarkaška 2015. teško da će ostati zaboravljena. Za to su se prvenstveno pobrinuli Golden State Warriorsi, ali i ponešto Cedevita, Mario Hezonja i reprezentacija Venezuele...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Što se tiče hrvatske košarke, većina toga protekla je u znaku Cedevite. Ne možemo reći da je imala potpuno idealnu godinu, ali je sasvim blizu toga. Ovaj put poraz u finalu ABA lige ne može se protumačiti neuspjehom, kao što je to bio slučaj protiv Cibone. Cedevita je imala kudikamo težeg protivnika u vidu ozbiljne euroligaške momčadi Crvene zvezde, ali ostvarila je ono najvažnije – plasman u Euroligu.

Nakon što je obranjen naslov prvaka Hrvatske, polako su krenule pripreme za novu sezonu. Upravo u njoj ostvaren je najveći klupski uspjeh. Pod vodstvom Veljka Mršića izboren je top 16 najjačeg košarkaškog natjecanja na 'Starom kontinentu'. Bivši hrvatski reprezentativac sjajno je posložio ekipu i s nekoliko velikih 'skalpova' nakon pet godina vratio drugu fazu Eurolige u Zagreb. S time i dašak košarkaške euforije, koja je evidentno nedostajala ovih godina. Savršen scenarij za kraj godine ponajboljeg klupskog kolektiva u ovom dijelu Europe.

Hezonja ispisao novu stranicu hrvatske povijesti

Voljeli bismo da isto možemo reći za Marija Hezonju, koji je ove godine izabran kao peti izbor na NBA draftu. Hrvatska senzacija zaludila je košarkaške poklonike, ali i ostala još nezrela pod svijetlima velikih pozornica. 20-godišnji Dubrovčanin je na draftu ispisao novu stranicu hrvatske povijesti, srušivši rekord koji je godinu prije postavio Dario Šarić. No, kod onih većih iskušenja vidjelo se da još treba vremena kako bi stasao.

Neki su od Hezonje očekivali spektakularne stvari na Eurobasketu, a on se utopio u sivilo momčadi te zajedno s njom upao u provaliju. Izuzev nekoliko atraktivnih poteza, sve ostalo bilo je daleko od ozbiljnog. Ali i dobrog. Još veće prizemljenje dočekalo ga je u NBA-u. Scott Skiles nije imao previše milosti i talentirani Hrvat 'zamrznut' je na kraju klupe. Trenutno se mora zadovoljiti s mrvicama koje dobije i strpljivo čekati svoju priliku.

Ne sumnjamo da neće uspjeti. Pitanje je do kojeg nivoa. Želja je prisutna, kao i čudesan talent, ali još nije odradio ni jednu ozbiljnu seniorsku sezonu, a stepenice se ne mogu preskakati preko noći. Za određene stvari potrebno je vrijeme. I rad, samo rad. Bez ulaganja u sebe nema napretka. Tako je svugdje, a pogotovo u sportu. Godine su mu saveznik, a na njemu je da ih iskoristi najbolje što može.

Debakl Hrvatske na Eurobasketu

Hrvatska, pak, nije baš najbolje iskoristila domaćinstvo Eurobasketa. Osim propusta u organizaciji, propuštena je i prilika vraćanja ugleda hrvatske košarke. Štoviše, mogli bismo reći da smo na oba polja doživjeli debakl. Na onom organizacijskom potrudili smo se što manje uložiti u reklamu i osigurati tjedan dana košarkaške groznice. Umjesto toga, gledali smo 'kamilicu'. Kako na tribinama, tako i na parketu. Sve osim uvodnih dva dana, bilo je za zaborav.

Ispadanje u osmini finala od Češke, koja je usput obrisala parket s Perasovim trupama, jedan je od bolnijih poraza u novije doba. Već dugo reprezentacija nije izgledala toliko nemoćno. Ili je to jednostavno realnost. Bliže smo ovom drugom. Koliko god mi htjeli ili sanjali medalju, treba priznati da u ovom trenutku Hrvatska nema momčad i da sljedeće natjecanje treba dočekati s minimalnim očekivanjima, jer za prave stvari treba imati i ponešto muda.

A pravu stvar napravila je reprezentacija Venezuele. Bez NBA igrača, ali s velikim srcem osvojila je prvenstvo Amerike. Doduše, na kojem nije bilo reprezentacije SAD-a, ali to ne umanjuje njihov uspjeh. Izbornik Nestor Garcia i njegovi momci s četiri poraza stigli su do senzacionalnog zlata. Na tom putu uspjeli su skinuti favorizirane Kanadu i Argentinu. Venezuela je odigrala najbolje kad je bilo najpotrebnije i ispisala jednu od najboljih košarkaških priča godine. Sljedeća postaja su Olimpijske igre, a do tada im nitko ne može zabraniti sanjati.

Real i Španjolska ponovno na tronu

Oni koji su konačno dočekali svoj san su košarkaši Reala, koji su se nakon točno 20 godina okitili europskim naslovom. Posljednji put do trona ih je vodio legendarni Arvydas Sabonis. Real se u finalu 'osvetio' grčkom Olympiacosu za poraz od prije dvije godine. Grci su i ovaj put računali na Spanoulisa, ali srećom po španjolsku momčad, trostruki MVP Final Foura postigao je tek tri poena.

Sreća je pratila i Španjolsku na Eurobasketu. Nakon što su dobili klupskog prvaka Europe, stigao je i onaj reprezentativni naslov. Treći po redu. Na krilima fenomenalnog 35-godišnjeg Paua Gasola, koji je odigrao jedan od najboljih turnira u povijesti, momčad Sergija Scariola u nokaut fazi redom je skidala Grčku, Francusku i na koncu u finalu Litvu. Teži ždrijeb teško da su mogli imati, ali kad se to od njih najmanje očekivalo, oni su odigrali najbolje. Iako se puno toga pitalo Gasola, koji je u odsustvu svog brata, Calderona, Rubija i Ibake očitao svima lekciju. Onako kako to znaju samo najveći igrači. Španeri.

Curry i Warriorsi gaze sve pred sobom

Upravo su jedni takvi zadivili svijet i srušili predrasude o tome da šuterska momčad ne može osvojiti NBA naslov. 40 godina od kad su posljednji put bili prvaci, Golden State Warriorsi su u lipnju izdržali sve nalete LeBrona i društva te pokazali kako se do prstena može i 'run and gun' košarkom. I niskom petorkom. Naravno, igrali su nešto i obranu, bez koje se ipak ne može do velikih stvari. U igri s 'četiri mala' mnoge su doveli do ludila silnim preuzimanjima i brzom tranzicijom u kojoj svi mogu pogoditi šut izvana.

Međutim, prava eksplozija tek je uslijedila. Nakon ponekih sumnji, ali i kritika da su jednostavno imali sreće i nisu igrali protiv dvije najjače momčadi na Zapadu, u novu sezonu ušli su kao 'gladni vukovi'. Način na koji su krenuli u obranu titule je impresivan. Srušili su rekord po broju utakmica bez poraza na startu sezone te krenuli u legitiman lov na Jordanove Bullse. Pritom Curry igra kao u transu i na najboljem je putu da postane najveći šuter svih vremena. A nije sam. Draymond Green radi apsolutno sve na terenu i uz Rajona Ronda vodeći je u ligi po broju 'triple-doubleova', dok se Klay Thompson tek počeo zagrijavati.

Očito Warriorsima nitko nije rekao da je finale završilo. Ili je njihova era tek počela, a ono što ćemo gledati možda postane jedna od boljih dinastija u povijesti košarke. Najveću pobjedu već su ostvarili – svi žele igrati poput njih.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider