Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ništa od Rija

Debakl Hrvatske na EuroBasketu: Česi razbili naše košarkaše i poslali ih kući!

Hrvatska košarkaška reprezentacija poražena je od Češke u osmini finala EuroBasketa u Lilleu.

Hrvatska košarkaška reprezentacija završila nastup na EuroBasketu u osmini finala, nakon nedjeljnog poraza u Lilleu od Češke 59-80 (31-48) u kojem su se Perasovićevi izabranici pokazali u sramotnom izdanju.

Utakmica protiv Češke bila je prva u kojoj hrvatski košarkaši nisu imali pravo na loš dan. Dogodilo se upravo suprotno. Dvoboj osmine finala u Lilleu izgledao je kao nastavak posljednje četvrtine utakmice s Gruzijom nakon koje su hrvatski navijači zvižducima ispratili reprezentaciju iz zagrebačke Arene.

Neki su teško dolazili do riječi: 'Za mene je ovo najgori dan od kada igram košarku'

Košarkaši posramljeni: 'Jedna od najgorih utakmica od kada sam u reprezentaciji'

Sve ono što nisu smjeli napraviti u otvaranju utakmice s Češkom, hrvatski su košarkaši činili u serijama. Ni traga od agresivnosti u obrani, ni traga od koncentracije i strpljivosti u napadu. Kretnje igrača i lopte bili su prespori, idealno za pokretljivu i češku obranu koja se na svaki pokušaj prodora hrvatskih košarkaša skupljala u reketu i čitala svaku zamisao.

Hrvatska je u prvih 20 minuta izgubila 11 lopti, a Češka iz toga postigla 17 koševa. Hrvatski košarkaši su u prvom poluvremenu bili statisti i dopustili su svim suparničkim igračima da se razigraju. Satoransky je podijelio 7 asistencija i ubacio šest koševa, Schilb pogodio dvije trice, Vesely došao do 10 poena. No, razigrali su se i igrači s klupe. Jelinek je pogodio dvije trice i bio vodeći strijelac s 11 koševa, a do osmine finala bio na prosjeku od četiri poena. Auda koji je bio na prosjeku od tri poena, Hrvatskoj je za 20 minuta ubacio 9.

Česi vodi i 30 razlike

Hrvatski košarkaši djelovali su kao da se nisu probudili, dok su njihovi navijači proživljavali noćnu moru. Ostala je nada da će se nešto promijeniti u drugom poluvremenu, kao što je bilo u dvobojima sa Slovenijom, Makedonijom i Nizozemskom. Umjesto željenog preokreta, dogodio se potpuni raspad. Jedini koji je možda mogao pokrenuti hrvatsku u pozitivnom smjeru bio je Kruno Simon, ali je u 22. minuti ozlijedio gležanj i bio izgubljen za ovaj dvoboj. Češka je u 29. minuti stigla do nevjerojatnih +30 (63-33).

Kako biste ocijenili nastup košarkaša na EuroBasketu?

Ukupno glasova:

Ništa od Olimpijskih igara

Samo zahvaljujući opuštanju Čeha, Hrvatska je došla u priliku učiniti završnicu zanimljivijom, kad je Bogdanović u 36. minuti položio za 56-69. No, do kraja dvoboja Češka je napravila 11-3 za konačnih 59-80 i oproštaj Hrvatske ne samo od EuroBasketa, već i od mogućnosti da se nađe među reprezentacijama koje će sljedeće godine sudjelovati na olimpijskom turniru u Riju. Tužno je završila još jedna hrvatska košarkaška priča.

Hrvatska je utakmicu završila s 24 izgubljene lopte, šutom od 37 %, za tricu 7/21 (33 %). Ante Tomić je bio bez učinka, Bogdanović za 12 koševa potrošio 16 šuteva, Dario Šarić pogodio jedan od sedam šuteva. Čehe su do pobjede predvodili Jan Vesely s 20 koševa i 13 skokova i Tomaš Satoransky s 10 poena i 11 asistencija. Jelinek je završio s 13 koševa, Scilb s 12, Benda 11.

Češka je zasluženo izborila mjesto u četvrtfinalu u kojem će čekati boljeg iz dvoboja Srbije i Finske. Hrvatska je još jedan turnir završila velikim razočaranjem.

HRVATSKA - ČEŠKA 59-80 (13-20, 18-28, 13-17, 16-15)

Lille. Stadion Pierre Mauroy. Suci: Rocha (Por), Viator (Fra), Jimenez (Špa).

HRVATSKA: Tomić, Rudež, Stipčević 8, Bogdanović 12, Šarić 4, Tomas, Ukić 10, Simon 9, Draper, Bilan 4, Žorić 2, Hezonja 10

ČEŠKA: Benda 11, Auda 9, Pumprla, Hruban, Satoransky 10, Welsch 2, Houška, Barton 3, Jelinek 13, Širina, Schilb 12, Vesely 20

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider