Košarka
SPORTOVI
Košarka
Komentar Željka Vele

Nije u šoldima sve: Jesu li se u Cedeviti zapitali zašto su tako loši?

Utvrdimo najprije ono što je izvan svakog spora: Cedevita je privatni klub, financiran gotovo isključivo privatnim novcem i vlasnici imaju pravo voditi klub kako god žele.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Emil Tedeschi, da karikiram do kraja, ako to želi može i sam zaigrati koju minutu. Dakle, moj novac – moja zabava. No, zanemarimo za trenutak to i zapitajmo se može li se taj novac pametnije trošiti za istu namjenu?

Cedevitu pratim još otkako je prestala biti Hiron Botinec, a postala Cedevita. Znalo se da su ambiciozni i da ih ne muči besparica. Tom su se činjenicom mnogi okoristili. Prvih par sezona, dok su se borili da postanu dio hrvatske košarkaške elite i pojačavali igrački kadar, spretni mešetari utrapili bi im apsolutno najgore Amerikance koji su se mogli naći na tržištu.

Svaki početak je težak, bio je to porez za prelazak na novi nivo. Gazda Emil je plaćao i učio. Barem sam tako mislio. Sad mi se čini da je samo plaćao.

Kruna je trebala biti naslov prvaka Hrvatske. No, to im je lani uzela Cibona, godinu prije Zagreb, pa su se morali zadovoljiti „malom krunom“, ulaskom u Euroligu. Cedevitini ovogodišnji rezultati u potpunom su neskladu s njezinim ambicijama i proračunom. OK, Euroliga je prevelik zalogaj, ali omjer od 9-8 u ABA ligi, uz skoro negativnu koš razliku, totalni je užas. Euroliga bježi, Final Four je sve dalje, a kao da se nitko ne pita zašto troše veliku lovu za ispodprosječan rezultat?

Sada opet treba ponoviti ono s početka teksta: Cedevita je privatni klub, financiran gotovo isključivo privatnim novcem i vlasnici imaju pravo voditi klub kako god žele. Ali, morali bi se zapitati: zašto imamo trenera koji iz ove momčadi ne može izvući rezultat ekvivalentan uloženom? Zašto u derbiju (koji to nije bio) protiv Zvezde obrambeno neuvjerljivi Wright čuva baš Rakočevića? Zašto se luta s angažmanima Cara, Gelabalea i ne samo njih...

Zašto imamo igrače koji su bogato plaćeni, a gube od Splićana koji su mjesecima bez plaće? Zašto su nam igrači takvog mentaliteta da gotovo nijednu utakmicu ne mogu dobiti na inat, žrtvu i ponos? I na kraju, ima li neke odgovornosti čovjek koji ih je sve doveo i dao im ugovore? Matej Mamić, dobri i divni čovjek, ali kakav sportski direktor?

Ako odgovori na ova pitanja i povuče neke poteze, vlasnik kluba dokazat će da je prestao samo plaćati i napokon počeo učiti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider