Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
liga nacija ipak važna

Zašto bi poraz od Engleske mogao stajati Hrvatsku skuplje nego što mislimo

Hrvatska reprezentacija ispala je iz elitne A lige novog UEFA-ina natjecanja – Lige nacija.

Maketa budućeg stadiona za SP u Kataru (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bila je ovo povijesna, najbolja godina otkad je hrvatske nogometne reprezentacije. Hrvatski su nogometaši svjetski doprvaci i zbilja teško da više možemo tražiti od ove čudesne generacije. Njihov veličanstveni uspjeh ne može pokvariti ni završetak godine u kojem su Vatreni ispali iz najvišeg ranga Lige nacija.

Samo pet minuta dijelilo je hrvatsku reprezentaciju od remija na Wembleyju. Takav ishod gurnuo bi Vatrene na drugo mjesto u skupini sa Španjolskom i Engleskom, a jučerašnjeg domaćina bacio u Ligu B, drugi rang Lige nacije.

Ovako je baš Engleska otišla na završni turnir najbolje četvorice koji će se boriti za naslov pobjednika Lige nacija, dok su Španjolci izborili ostanak u A ligi.

Liga nacija je ipak zanimljiva, ali i važna

Hrvatska je, nažalost, ispala u dramatičnom raspletu koji se odvijao praktički u posljednjih desetak minuta cijelog natjecanja naše skupine. Dokaz je to da je Liga nacija itekako zanimljiva, ali i važna, iako su čak i neki naši reprezentativci javno govorili drukčije, na užas predsjednika Šukera.

Što znači ispadanje Hrvatske u Ligu B, u kojoj će, između ostalih, od sljedećeg izdanja Lige nacija igrati i jedna Njemačka, te Poljska i Island, također posljednje plasirane ekipe u A ligama ove sezone? Možda i više nego što mislimo, i to za generaciju koja će naslijediti Modrića, Rakitića i ostale.

Osim što još uvijek čekamo rasplete ovogodišnje Lige nacija kako bismo izbjegli gubitak statusa nositelja u skorašnjem ždrijebu za Euro 2020. godine, ispadanje iz elite moglo bi utjecati i na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Je li Hrvatskoj već znatno otežan put na SP u Kataru?

UEFA je u ždrijebu kvalifikacija za Euro, koji je na rasporedu 2. prosinca, nositelje skupina odredila isključivo iz redova članova A lige Lige nacija pa bi se isto moglo dogoditi i za dvije godine. Tada će Hrvatska igrati B ligu i po tome neće sigurno biti nositelj na ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Također, na Svjetsko prvenstvo putuje samo 13 reprezentacija iz Europe, pa će status nositelja u ždrijebu kvalifikacija biti itekako jako važan, mnogo važniji nego u ždrijebu kvalifikacija za Euro.

Liga nacija na novom testu

Hoće li taj pogodak Harryja Kanea na Wembleyju značiti mnogo više za hrvatsku reprezentaciju nego što mislimo, tek treba potvrditi UEFA. Zasad se tek pretpostavlja da će se i za dvije godine statusi nositelja birati iz Lige nacija, inače to natjecanje još više gubi smisao.

A vidjet ćemo i hoće li se preko toga natjecanja moći plasirati na Svjetsko prvenstvo, kao što je to slučaj s Eurom. U Katar će putovati sigurno pobjednici kvalifikacijskih skupina, a ostalih nekoliko mjesta popunit će se ili kroz play-off drugoplasiranih kao dosad ili možda opet kroz Ligu nacija kao za sljedeći Euro.

Na kraju ispada kako je Liga nacija ipak bila važnija nego što je većina mislila, no uživajmo u sadašnjosti, za budućnost će se brinuti Vlašić, Brekalo i nova sjajna generacija koja dolazi.

Kako ste doživjeli Hrvatsku u Ligi nacija?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider