Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Kek je sigurno nabrijao

Za trudbenike iz HNS-a kvalifikacije za SP puno su važnije od Eura: Slovenci lukavo dižu Hrvatsku u nebesa, Vatreni moraju biti maksimalno ozbiljni

Hrvatska večeras (20:45) u Ljubljani protiv Slovenije otvara kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. Utakmicu ćete moći gledati u izravnom prijenosu na Novoj TV i gol.hr-u…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatsku reprezentaciju očekuje nikad žešći ritam ove godine. Na prvu se čini da je Euro centralni događaj, no usudio bih se reći da su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo ipak važnije za hrvatski nogomet.

Započinju večeras gostovanjem u Sloveniji i traju do sredine studenog ove godine. Sve utakmice moći ćete gledati na Novoj TV i gol.hr-u. Bit će najkraće u povijesti, a koliko teške, to ćemo tek vidjeti. 

Kad kažem da su važnije od Eura, pritom ne mislim da je Euro nevažan, naravno da je jako važan, ali za hrvatski nogomet u globalu, najviše za HNS, ulog je puno veći u kvalifikacijama za SP. Ako Hrvatska i ne napravi nešto osobito na Euru, neće biti katastrofa. Međutim, ako promaši Katar, to bi već bio jako težak udarac.

gol expired VIDEO: Hrvatska prvim porazom od Slovenije u povijesti otvorila kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo divider

Za HNS je najvažnije da se reprezentacija plasira na veliko natjecanje i da na račun kapnu golemu sredstva, koja će Kući nogometa omogućiti preživljavanje do sljedećeg ciklusa. Za čelnike HNS-a najbitnija je financijska stabilnost, da se turniri ne preskaču, odnosno da je priljev novca konstantan.

Na taj način najelegantnije se pokrivaju rashodi i ne treba se odveć razmišljati kako napuniti blagajnu, ne daj Bože nešto raditi, uprihoditi nešto od marketinga ili smisliti kakvu novu ideju i slično.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo važnije od Eura

Znamo da je taj segment HNS-ova poslovanja čista katastrofa. Nije li izbornik Dalić zbog toga javno iskazivao ljutnju nakon ruskog srebra!? Nije li često isticao da bi drugi papreno naplatili sličan uspjeh svoje reprezentacije!?

Kada je vidio da predsjednik i Izvršni odbor ne miču ni prstom, na kraju je morao zasukati rukave i krenuti akciju traženja marketinških turneja, što uopće nije njegov posao. Onaj nerealizirani turnir u Zaljevu zapravo je njegova ideja.

Koliko je HNS zaradio od hrvatskog srebra u Rusiji povrh FIFA-inih nagrada? Skoro pa ništa. Kad se sve to zna, jasno je zbog čega su kvalifikacije za SP od životnog značenja za HNS, posebno za njegove čelnike i ostale trudbenike.

Da ne govorimo o izlogu za hrvatske igrače i posredno klubove. Naravno da se uvijek bolje prodaje ako se plasirate, nego ako se ne plasirate. Svjetsko prvenstvo na sve moguće načine donosi korist hrvatskom nogometu u cjelini.

Zbog svega rečenog jasno je koliko je važna utakmica sa Slovenijom. Uvijek je iznimno važno otvoriti kvalifikacije pobjedom, pogotovo kada se igra s jednim od glavnih konkurenata u skupini, a pogotovo sada kada su kvalifikacije tako zgusnute i kada se utakmice igraju u tako kratkim vremenskim razmacima, čak tri u sedam dana.

Dublji pad forme može biti koban

To znači da jedna akcijska rupa, odnosno dublji pad forme u jednom intervalu može biti koban za krajnje ambicije. Početkom rujna također se igraju tri utakmice u tjedan dana. Dakle, neće biti vremena za popravljanje kikseva i podizanje forme, usredotočenost će morati biti maksimalna.

Ako bi Hrvatska slavila u Ljubljani, napravila bi značajan korak naprijed. Ta tri boda bila bi snažan vjetar u leđa, i u bodovnom i u psihološkom smislu. Vrijedi i obratno. Ako bi Hrvatska kojim slučajem izgubila, lako je zamisliti kako bi to utjecalo na kompletnu atmosferu.

Ako možda nije baš idealno da Vatreni odmah u prvoj utakmici moraju u Sloveniju, ipak je dobro da preostale dvije utakmice igraju na domaćem terenu s lakšim suparnicima, Ciprom i Maltom.

gol expired Zastrašujuće scene: Naoružana banda zaustavila autobus reprezentacije, igrači se smrznuli od straha divider

Kako god okrenuli, Hrvatska je bez dileme najkvalitetnija u skupini, ima daleko najširi kadar i veliki je favorit za izravan plasman na Svjetsko prvenstvo. Tu ulogu treba potvrditi na najvrućem gostovanju u skupini.

Nije važno hoće li Vatreni istrčati u rombu, što se uigravalo na jučerašnjem treningu, ili u nekom drugom sustavu. Favoriti su u svim solucijama, to jasno pokazuju i koeficijenti na kladionicama. SuperSport plaća pobjedu Hrvatske s 1,90, a Slovenije s 5,50.

Vatreni moraju biti maksimalno ozbiljni

Da je Hrvatska favorit, to priznaju i Slovenci. Njihovi mediji dižu Hrvatsku u nebesa, ističu podatak da u Ljubljanu stižu najbolji igrač zadnjeg kola Lige prvaka (Luka Modrić) i najbolji igrač Europske lige (Mislav Oršić). Podcrtavaju da je to dokaz kako viceprvaci svijeta ne žive na staroj slavi i da imaju igrače u velikoj formi.

Slovenci nisu nimalo naivni, ispadaju im bomboni iz usta, lakoćom prepuštaju Hrvatskoj teret favorita, ali ne treba sumnjati da je Matjaž Kek do daske nabrijao svoje pulene. Nisu loši i mogu svakoga iznenaditi. To treba imati na pameti. 

Uostalom, susjedski derbiji uvijek su nezgodni, sjećamo se raznih raspleta, pa treba biti oprezan. Nije lako igrati pod pritiskom, od Vatrenih se pod normalno očekuje plasman na SP. Najvažnije je ne izgubiti, remi na takvom gostovanju nije smak svijeta, ali s tri boda sve bi bilo puno lakše.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider