Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Analiza Milana Stjelje

Tri dobre i dvije slabije strane hrvatske igre protiv Portugala

Prijateljsku utakmicu Hrvatske i Portugala pomno je pratio i naš Milan Stjelja koji je i za vrijeme Svjetskog prvenstva analizirao igru naše reprezentacije.

Milan Stjelja (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Izdvojili smo 3 dobre i 2 slabije strane igre hrvatske reprezentacije u prijateljskoj utakmici s Portugalom u Faru, koja je završila neodlučenim ishodom (1:1).

Krenut ćemo s onom pozitivnijom stranom.

Hrvatska protiv Španjolske otvara Ligu nacija na Novoj TV: Daliću stiže pojačanje

Jedna od tih dobrih strana jest svakako visoki presing kojeg nismo uspijevali odigrati vrlo često, niti se on može igrati cijelo vrijeme, ali kada smo ga igrali, uspijevali smo napraviti jako velike probleme Portugalcima.

Točnije, naš jedini pogodak stigao je iz visokog presinga gdje je prvo Marko Livaja dobro pritisnuo Rubena Nevesa, sve to dobro pratio i Mateo Kovačić, da bi isti dvojac, uz dosta sretan fliper odbijanaca, uspio dovući loptu do Perišića.

Visoki presing

Dakle, ovdje valja dodatno pohvaliti Livaju i Kovačića. Ali i ostale jer prvo su Pjaca, Modrić, te posebno Vrsaljko odlično pritisnuli Marija Ruija i natjerali ga da odigra pas prema Rubenu Nevesu, a zatim su Livaja i Kovačić odlično osjetili trenutak za ozbiljan presing. Tu smo oduzeli loptu i stigli do situacije za gol. Dakle, odlično!

Druga dobra stvar su konkretni nastupi Badelja, Pjace i Kovačića. To se jako dobro vidjelo u 11. minuti kada je Badelj odigrao odličnu dijagonalu na Vrsaljka, on pak sjajno iz prve spušta Pjaci, a Pjaca onda odrađuje fenomenalan dribling između čak trojice Portugalaca i odigrava odličnu povratnu loptu za Kovačića. Rui Patricio je nažalost odlično obranio, ali cijela akcija, a posebno Pjacin slalom u malom prostoru, i to u portugalskom šesnaestercu, bili su fenomenalni.

Slavlje hrvatskih nogometaša (Foto: AFP) Slavlje hrvatskih nogometaša (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Doista se čini da se Marko diže u formi. Odigrao je dvije utakmice za svoju Fiorentinu i zaradio dobre recenzije u talijanskim medijima i možda bi već protiv Španjolske mogao zablistati.

Valja pohvaliti i Bornu Barišića. Dobro se snalazio protiv Bernarda Silve na svojoj lijevoj strani. Nitko mu nije ušao u onaj najopasniji prostor između njega i Vide. Znao mu je tu i tamo pobjeći Joao Cancelo, ali to je više bio odraz nešto slabije igre u obrani Ivana Perišića.

Uz sve to se i odlično snašao u Rangersu, nakon dobrih igra u Osijeku, u novom klubu ima čak 3 asistencije u prva tri nastupa. Sigurno je zaoštrio konkurenciju na lijevom boku.

Problemi u prekidima

Od lošijih stvari valja izdvojiti novi gol primljen iz prekida. Ovoga puta, Portugalci su brzo izveli udarac iz kuta, a nakon ubačaja, Pepe je nadvisio Vidu i to je bilo 1:1.

Iako, ovo nije izravna kritika Vidi jer ostaje dojam da je Pizzi želio centrirati u ovaj najopasniji koridor. Međutim, centaršut je završio kojih 2 metra iza, a tu se Pepe, koji je odličan skakač, bolje snašao. Ali opet ostaje činjenica da su Vatreni opet primili gol iz prekida.

Druga slaba stvar je izostanak prave agresivnosti. Jasno da se radilo o prijateljskoj utakmici, ali naši su napravili samo 8 prekršaja. A u dvije situacije, propustili smo napraviti pametan prekršaj kako bi zaustavili brzu tranziciju.

Prvo Vida kada je ispustio Andrea Silvu, pa se otvorila dobra situacija za prodor Brume. A istu stvar propustio je učiniti i Badelj, ovdje je mogao napraviti prekršaj na Williamu, a na kraju dolazi do opasne situacije, pa čak i ozljede Vide.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider