Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Test zajedništva, volje i srca: Taktički plan Vatrenih za veliki okršaj koji će otkriti gori li još vatra iz Rusije

Puno toga ovisit će o tome kakvu će taktičku varijantu odabrati izbornik Zlatko Dalić…

Galerija Hrvatska reprezentacija (Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL) Hrvatska momčad protiv Walesa (Photo: Goran Stanzl/PIXSELL)

Hrvatska večeras igra vrlo važnu, vjerojatno i krucijalnu utakmicu u kvalifikacijama za odlazak na Euro 2020., koju ćete moći gledati u izravnom prijenosu na Novoj TV i GOL.hr-u.

Vatreni bi s pobjedom u Slovačkoj širom otvorili vrata Eura, remi bi bio zadovoljavajući ulov, a eventualni poraz do kraja bi zakomplicirao situaciju i unio veliki nemir u hrvatske redove.

Nakon još uvijek nerazjašnjenog i kontroverznog otkaza Ivana Rakitića u „pet do 12“, proteklih dana čuli smo proturječne izjave o atmosferi unutar hrvatske reprezentacije.

Dobra atmosfera u taboru Vatrenih

Izbornik Zlatko Dalić i kapetan Luka Modrić na neki su način demantirali u Dejana Lovrena i naglasili da je atmosfera jako dobra. Lovren u razgovoru za Sportske novosti nije baš tako zvučao.

Izvješća iz Slovačke govore da se čini kako su Vatreni u dobrom raspoloženju. S puno smijeha i zezancije odradili su sinoćnji trening, što bi trebalo značiti da nema većih nesuglasica i turbulencija.

Zvijer od napadača: Zabija kao Messi i Ronaldo te sam vuče reprezentaciju prema Euru Eran Zahavi (Foto: AFP) Eran Zahavi (Foto: AFP)

To je možda i najvažniji podatak uoči večerašnjeg okršaja na stadionu Anton Malatinský. Kada su Vatreni složni, ujedinjeni i orni, obično pruže barem dobru partiju. Hoće li to biti dovoljno za pobjedu, nitko ne može znati sa sigurnošću, ali svakako da su šanse puno veće.

Vidjet ćemo večeras hoće li Vatreni položiti test iz zajedništva, međusobnog povjerenja i borbe do zadnjeg atoma snage. Utakmica će definitivno otkriti gori li još vatra iz Rusije ili je nešto doista trulo u državi Danskoj.

Hrvatska je favorit

Iako su Slovaci domaćini i imaju vrlo dobru reprezentaciju, Hrvatska je ipak viceprvak svijeta i logično je da je favorit u ovoj utakmici. To jasno kazuju postavljeni koeficijenti. Domaće kladionice pobjedu Hrvatske plaćaju s 2,25, a pobjedu Slovačke s 3,50.

Kakvu ćemo utakmicu gledati? Na taktičkom planu vodit će se velika bitka. I jedna i druga reprezentacija vole lopte, ali obje momčadi najbolje igraju kada prepuste posjed protivniku, postave čvrsti blok i čekaju šansu za brzu kontru.

Najnovije informacije iz Slovačke: Vatreni odradili posljednji trening, dvojba u napadu Vlado Boban (Foto: GOL.hr)

I prije početka kvalifikacija znalo se da Hrvatska uglavnom neće moći igrati kao što je igrala na Svjetskom prvenstvu. Razlog je jednostavan; za razliku od Mundijala, Hrvatska je u konkurenciji momčadi skupine E veliki favorit i bilo je logično zaključiti da će morati voditi igru.

Postava za Slovačku: Dvojba u napadu

Sudeći prema riječima izbornika, Hrvatska će se postaviti vrlo ofenzivno i tražit će pobjedu. To sugerira i vjerojatni sastav. Prema posljednjim informacijama, Tin Jedvaj ima problema sa zadnjom ložom i umjesto njega na desnom boku igrat će Karlo Bartolec. Osim toga, nije se ništa bitno promijenilo u odnosu na spekulacije s početka tjedna.

Hrvatska bi trebala istrčati u sljedećoj postavi: Livaković – Bartolec, Lovren, Vida, Barišić - Brozović, Modrić – Brekalo, Vlašić, Perišić – Rebić (Petković).

Dalić: "Igrat ćemo ofenzivno i tražiti pobjedu, ali svi moraju igrati obranu" Zlatko Dalić na treningu Vatrenih (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL) Luka Modrić i Zlatko Dalić (Photo: Davor Javorovic/PIXSELL) Luka Modrić i Zlatko Dalić (Photo: Davor Javorovic/PIXSELL)

Čini nam se da je i dalje jedina prava dvojba hoće li od prve minute u vršku napada krenuti dosad standardni Rebić ili možda Petković.

Nije nemoguće da se izbornik odluči započeti s obojicom. Rebić bi u tom slučaju zaigrao na desnom krilu umjesto Brekala. Sva je prilika da će izbornik prednost dati Vlašiću ispred Badelja. Budući da je Dalić posljednjih dana u nekoliko navrata apostrofirao Vlašića i Brekala, logično je zaključiti da će ih ubaciti u vatru od prve minute.

Rebić ili Petković? Ili i Rebić i Petković

E, sad, u taktičkom smislu nije baš isto hoće li u vršku napada biti Rebić ili Petković. Radi se o dvojici napadača prilično različitog stila igre. Hitriji, motoričniji i izdržljiviji Rebić traži prostor i sprint, dok podjednako snažni, ali i sporiji Petković bolje igra na malom, suženom prostoru jer je tehnički kvalitetniji i dotjeraniji.

Ako će Hrvatska napasti svim silama i držati posjed, logičnijim se čini započeti s Petkovićem, koji je majstor za igru kratkih pasova. On se mnogo bolje snalazi u gustišu, a zna i primiti dugačku loptu, zadržati je i proslijediti pas za nadiruće suigrače.

Modrić: "Nisam se čuo s Rakitićem, ja se osjećam najljepše u hrvatskoj reprezentaciji" Luka Modrić i Zlatko Dalić (Photo: Davor Javorovic/PIXSELL) Luka Modrić i Zlatko Dalić (Photo: Davor Javorovic/PIXSELL) Luka Modrić i Zinedine Zidane (Foto: AFP)

No ako se Hrvatska ipak planira malo povući i čekati kontru te intervalno napasti zadnji liniju suparnika agresivnim presingom, Rebić se čini boljom opcijom. On je u Rusiji pokazao da mu takav stil izuzetno leži.

Mnogo toga ovisi o Dalićevoj procjeni kako će se postaviti Slovačka, hoće li prepustiti loptu Hrvatskoj ili će se pokušati nametnuti posjedom i napasti svim silama. Teško je reći kakvu će taktiku složiti Pavel Hapal, ali ne bismo se iznenadili da primijeni mađarski recept.

Hoće li Hrvatska pobijediti u Slovačkoj (uživo GOL.hr i Nova TV)?

Ukupno glasova:

Slovaci su posljednjih dana stalno isticali da je Mađarska pokazala kako je Hrvatska ranjiva i pobjediva. Logično je onda zaključiti da će se poslužiti njezinim taktičkim odabirom. Mađari su kombinirali, započeli su nešto defenzivnije, ali budući da je Hrvatska povela, počeli su se otvarati i igrati sve agresivnije.

Taktički plan

Nadahnuta izjednačujućim golom, Mađarska je nastavila napadati i može se reći da je u drugom dijelu bila dosta bolja od Hrvatske. Mađari su velikom voljom, htjenjem i izrazito fizičkom igrom naposljetku slomili Vatrene.

Pretpostavljamo da će tehnički dotjeraniji Slovaci pokušati sa sličnim stilom igrom iznenaditi Hrvatsku. Vatreni u Budimpešti nisu odgovorili Mađarima na adekvatan način, nisu na agresiju odgovorili agresijom. U tom slučaju znatno veća kvaliteta naposljetku uglavnom izađe na vidjelo.

Modrić: "Nisam se čuo s Rakitićem, ja se osjećam najljepše u hrvatskoj reprezentaciji" Luka Modrić i Zlatko Dalić (Photo: Davor Javorovic/PIXSELL) Luka Modrić i Zlatko Dalić (Photo: Davor Javorovic/PIXSELL) Luka Modrić i Zinedine Zidane (Foto: AFP)

Ne čudi stoga što je Modrić na jučerašnjoj press-konferenciji spomenuo upravo taj detalj. Kapetan je naglasio da je svjestan kako će Slovačka biti iznimno motivirana i agresivna, ali i da će Hrvatska odgovoriti istom mjerom.

Ako se Vatreni postave tvrdo i odlučno, ako uzvrate Slovacima trkom i zalaganjem, u najmanju ruku ne bi trebali izgubiti, a dosta je vjerojatno da će se iz Trnave vratiti s tri boda. U takvim okolnostima veća kvaliteta mora isplivati na površinu.

Obrana u fokusu

Kao i uvijek, najveća će se bitka voditi u sredini terena, gdje su i jedni i drugi najkvalitetniji, no najvažnije je da ozljedama i izostancima desetkovana hrvatska obrana ovaj put bude na visini zadatka. Obrana ne smije raditi kardinalne pogreške kakvih je bilo podosta u Budimpešti.

Hrvatska vrijedi više, ali i Slovaci su skupi: Škriniar ispred svih, Lobotka skuplji od Modrića Slovačka reprezentacija (Foto: AFP) Coutinho i Lobotka (Foto: AFP) Hamšik slavi pogodak (Foto: AFP) +1 Milan Škriniar (Foto: AFP)

Izbornik je naglasio da cijela momčad mora igrati obranu, a ne samo zadnji red. Krilni igrači i veznjaci morat će cijelu utakmicu pomagati bokovima.

Tu je Hrvatska najtanja i Slovaci će vjerojatno po krilima tražiti svoju šansu. Mnogo koncentriraniji nego u Budimpešti morat će biti i stoperski par Lovren – Vida.

Protiv Mađara Vida je često ispadao, preko njega je i pao prvi pogodak. Vida je u međuvremenu znatno digao formu, no pitanje je u kakvom je stanju Lovren, koji nije dugo igrao. Ako obojica budu na visini zadatka, ako Livaković bude u formi, Hrvatska će biti znatno bliža pobjedi jer ne sumnjamo da će napad nešto već isporučiti.



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider