Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
postoji popravni ispit

Tko je šokirao i što čeka Hrvatsku? Vatreni mogu do Eura čak i ako posrnu u kvalifikacijama

Unatoč kiksu u Bakuu, Vatreni su vodeća momčad skupine uoči posljednja tri kola kvalifikacija. Tako je još uvijek izgledno da će opravdati status favorita skupine i osigurati izravan plasman na EURO. No, u drugim skupinama iznenađenja ne nedostaje.

Status reprezentacija (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Više od polovice kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo je iza nas, pa idemo vidjeti neke od najzanimljivijih skupina. Izravan plasman na Euro osiguravaju dvije najbolje reprezentacije iz svake grupe.

Najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela kvalifikacija smjestilo se odmah u skupinu A. Reprezentacija Kosova čvrsto drži treće mjesto sa samo bodom manje od drugih Čeha. Debitant u kvalifikacijama daleko iza sebe ostavio je Bugarsku i Crnu Goru i s obzirom na to da od posljednja tri susreta, dva igra pred domaćom publikom, Kosovo ima priliku ostvariti povijesni uspjeh.

gol expired Otkriven uzrok pada u drugom dijelu: Vatrene u Azerbajdžanu pokosila viroza?! divider

Iznenađujući prizor i u skupini C, u kojoj je nakon ždrijeba malo tko vidio imalo šanse da pokraj giganata Njemačke i Nizozemske bilo tko zasjedne na prve dvije pozicije. No Sjeverna Irska imala je drugačije planove. S maksimalnih 12 bodova iz susreta s Bjelorusijom i Estonijom, Sjeverni Irci unijeli su živost u ovu skupinu i za prolaz na Euro Nijemci i Nizozemci morat će u međusobnim susretima s Otočanima dokazati da su bolji.

BiH i Grčka razočarali, Pukki predvodi senzaciju

Spomenimo još i grupu J u kojoj su mnogi očekivali da će uz favorita Italiju, najveću bitku za drugo mjesto voditi Grčka i Bosna i Hercegovina. No i Finska predvođena sjajnim Pukkijem i Armenija na Mhitarjanov pogon pokazali su više te su trenutačno puno bliže izravnom plasmanu na EURO.

Dodajmo ovome kako je vodeća Italija jedna od četiri reprezentacije u kvalifikacijama koje su ostvarile sve pobjede do sada. Ostale tri su Španjolska, Belgija i Engleska.

gol expired Otkriven uzrok pada u drugom dijelu: Vatrene u Azerbajdžanu pokosila viroza?! divider

Za kraj smo naravno ostavili skupinu E koju predvode Vatreni s 10 bodova iz pet susreta. No za petama im pušu Slovačka i Mađarska s bodom manje, a u igri je još i Wales koji zaostaje četiri boda, ali ima i utakmicu manje. Hrvatska od preostala tri susreta dva igra kod kuće; dobije li Mađarsku na Poljudu i Slovačku na Rujevici, osigurat će mjesto na Euru.

Vatreni će imati popravni ispit ako ne prođu kroz kvalifikacije

No čak i ako se to ne dogodi i Hrvatska završi skupinu ispod drugog mjesta, Vatreni će plasman na EURO moći izboriti preko završnog Final Fout turnira Lige Nacija.

Zbog trenutačnog stanja u kvalifikacijama i činjenice da će velika većina ekipa iz najjačeg jakosnog razreda Lige Nacija preko kvalifikacija osigurati Euro, Hrvatska unatoč posljednjem mjestu u skupini s Engleskom i Španjolskom može računati na mjesto na Final Fouru.

S dvije pobjede tamo Vatreni bi osvojili završni turnir i izborili mjesto na EURU, no mi se nadamo kako se detaljnim kalkulacijama o potencijalnim protivnicima Hrvatske nećemo morati baviti jer će Vatreni posao završiti u preostala tri susreta kvalifikacija.

Andrew Bogut (Foto: AFP) Legenda hrvatskih korijena na udaru domaćina SP-a: Kritizirao kontroverznog sportaša i navukao bijes divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider