Košarka
SPORTOVI
Košarka
kad primi loptu, zvižduci

Legenda hrvatskih korijena na udaru domaćina SP-a: Kritizirao kontroverznog sportaša i navukao bijes

Australska košarkaška zvijezda došla je na udar Kineza, redovito zvižde i negoduju kad primi loptu.

Andrew Bogut (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Andrew Bogut iskusni je centar i oslonac australske košarkaške reprezentacije, koja je na Svjetskom prvenstvu u Kini napravila povijesni uspjeh prvim plasmanom u polufinale.

Bogut, čiji otac je rođen u Osijeku, a majka u Karlovcu, s 34 godine na leđima možda nije efikasan kao nekad, ali i dalje je u stanju dati velik doprinos iskustvom i igračkom inteligencijom. U Australiji je već postao košarkaška legenda, ali dijametralno suprotan status ima kod domaćina Kineza.

Sve je počelo skandalom na Svjetskom prvenstvu

Domaći navijači dočekali su Boguta ''na nož'', glasno negodovanje i zvižduci čuju se svaki put kad primi loptu. Korijeni ovakvog dočeka leže u Bogutovu kritiziranju kineskog sportskog heroja, plivača Sun Yanga prije tri mjeseca.

Kemba Walker (Foto: AFP) Amerikanci o šamaru kakav nisu doživjeli 13 godina: Šokantan poraz, sramotna izvedba divider

Sun Yang je poprilično kontroverzna ličnost; ostali plivači otvoreno su ga kritizirali zbog sumnjive dopinške povijesti, a neki su odbili dijeliti podij s njim kada je u lipnju osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji. Među njima je bio i Australac Mack Horton.

Tu se u priču uključio Bogut, napisavši na Twitteru da bi ''plivači koji primaju medalju sa Sunom Yangom trebali čekićima razbiti podij.'' Njegova opaska nije najbolje sjela Kinezima, a nakon što su nezadovoljstvo izrazili u virtualnom svijetu, dobili su priliku napraviti isto i u stvarnosti.

Negodovanje publike nije ih izbacilo iz takta, jure prema najvećem uspjehu u povijesti

Međutim, iskusnog Boguta i njegove Boomerse to nije izbacilo iz takta; bek Chris Goulding izjavio je da to nema utjecaja na njih te da se radi samo o standardnoj buci s tribina.

Senzacija na Svjetskom prvenstvu: Francuzi šokirali Amerikance i ostavili ih bez medalje! Fournier protiv Amerikanaca (Foto: AFP) Kemba Walker (Foto: AFP) Francuski košarkaši (Foto: AFP) +2 Francuski izbornik Vincent Collet (Foto: AFP)

Vidjet ćemo kakvo će stanje biti u petak, kada Australiju čeka veliki okršaj protiv Španjolske u polufinalu. Pobijede li, osigurat će najveću medalju u povijesti.

Zasad imaju zavidnu kolekciju zlatnih medalja s prvenstava Oceanije i jednu s azijskog kontinentalnog natjecanja, koje igraju od 2017.: u prvom nastupu na FIBA azijskom kupu osvojili su zlato. Međutim, još čekaju odličje s dvaju najvećih međunarodnih natjecanja u svijetu košarke – svjetskih prvenstva i olimpijskih turnira.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider