Košarka
SPORTOVI
Košarka
otpali prvi favoriti

Senzacija na Svjetskom prvenstvu: Francuzi šokirali Amerikance i ostavili ih bez medalje!

Francuski košarkaši eliminirali su SAD u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kini.

Galerija Fournier protiv Amerikanaca (Foto: AFP) Kemba Walker (Foto: AFP) Francuski košarkaši (Foto: AFP) +2 Francuski izbornik Vincent Collet (Foto: AFP)

Košarkaši Francuske pobijedili su SAD u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva i poslali ih u borbu od 5. do 8. mjesta! Francuzi su slavili rezultatom 89:79, iako su u jednom trenutku posljednje četvrtine imali +7. 

SAD i Srbija, dva najveća favorita uoči turnira za osvajanje zlata, odlaze tako u borbu od 5. do 8. mjesta, te će odmah odmjeriti snage u međusobnom okršaju koji su mnogi očekivali u finalu. Gubitnik susreta igrat će tek za 7. mjesto!

Ulaskom Francuske u polufinale Srbija je ostala bez šansi za direktan plasman na Olimpijske igre. Srbi će morati u dodatne kvalifikacije, koje će se odigrati u srpnju iduće godine. 

Aleksandar Đorđević (Foto: AFP) Zašto je Srbija doživjela debakl na Svjetskom prvenstvu divider

Francuska je vodila tijekom većeg dijela utakmice. Dobila je prvo poluvrijeme, povela +10 na početku nastavka, no onda je uslijedio preokret Amerikanaca. Poveo je SAD u jednom trenutku posljednje dionice +7, a onda se dogodio novi obrat. 

Amerikanci su poveli 74:67 na startu posljednje četvrtine, a onda su do kraja zabili svega pet poena, dok su istovremeno Francuzi zatrpali koš s čak 22 poena. 

Donovan Mitchell odigrao je najbolju utakmicu na turniru i upisao 29 poena, šest skokova i četiri asistencije, ali svi ostali su bili debelo ispod razine. Kemba Walker ostao je na 10 koševa, Jaylen Brown na 9, a Harrison Barnes na 4. 

Slavlje Argentinaca u svlačionici (Screenshot) Kaos u svlačionici Argentine: Gestikulacija za pamćenje, bacanje kante za smeće... divider

Francuze su do pobjede predvodili Evan Fournier i Rudy Gobert, koji su kombinirano upisali 43 poena, 19 skokova i šest asistencija. Fournier je ubacio 22 koša, a Gobert 21 uz 16 skokova. 

Amerikanci su posljednji put ostali bez polufinala na svjetskom prvenstvu 2002. pred svojim navijačima kada su u četvrtfinalu izgubili od Jugoslavije (78:81). Prije toga medalju nisu osvojili 1978. na Filipinima.

Sjedinjene Američke Države u Kini su lovile treći uzastopni naslov, što do sada nije uspjelo nijednoj momčadi u povijesti. Jedini su imali prijavljeni svih 12 igrača iz NBA lige, međutim stigli su bez najvećih zvijezda poput LeBrona Jamesa, Stephena Curryja, Jamesa Hardena, Anthonyja Davisa i Kawhija Leonarda.

Izborniku Greggu Popovichu nastup je otkazalo čak 30 igrača, pa su Amerikanci stigli u Kinu u trećem ili čak četvrtom sastavu. To se na koncu pokazalo presudnim.

Facundo Campazzo (Foto: AFP) "Mađioničar" na djelu: Potez kojim je krenulo rušenje jednog od favorita za zlato - Srbije! divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider