Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Sve oči uprte u njih

Otkrivamo udarnu postavu i kako će se Vatreni postaviti: Dva igrača u fokusu, Slovaci će ih napasti

Sve oči bit će uprte u stoperski par. I suigrači i navijači moraju im pomoći...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska igra protiv Slovačke na Rujevici odlučujuću kvalifikacijsku utakmici za odlazak na Euro 2020.

Nebo se sinoć otvorilo nad Rijekom, ali nije dugo trajalo, već oko ponoći kiša je prestala. Unatoč kiši i vjetru, temperatura je bila iznad 15 stupnjeva Celzijevih. Čista južina u sitnim noćnim satima, najavljena nevera sinoć nije došla do Rijeke.

Vidjet ćemo što će biti tijekom popodnevnih sati, ali ako kiša bude padala u dosadašnjem tempu i ako vjetar bude puhao istom snagom, utakmica će se odigrati bez većih problema. Travnjak na Rujevici sinoć je izgledao fantastično, stoga vjerujemo da će biti dobri uvjeti za igru. To je što se tiče vremenskih prilika i neprilika.

Na sinoćnjem treningu nije se ništa bitno dogodilo, izbornik Dalić nije otkrio karte, ali čini se da će istrčati postava kakva se i najavljivala posljednja dva dana. Ovom utakmicom na neki način otvara se nova era hrvatske reprezentacije.

U postavi će biti čak sedam igrača koji nisu bili dio udarne momčadi u završnici Svjetskog prvenstva u Rusiji. Prema informacijama koje su do nas došle, a koje ne moraju biti točne, Dalić je na jučerašnjem popodnevnom sastanku pročitao sljedeći sastav: Livaković – Jedvaj, Ćaleta-Car, Perić, Barišić – Modrić, Brozović – Perišić, Vlašić, Rebić – Petković.

gol expired Modrić otkrio što je ključ protiv Slovaka i kako je bilo ući u odabrano društvo: "Napokon mi se ostvarila želja" divider

Formacija i postava slična onoj u Trnavi, gdje je Hrvatska razbila Slovačku s 4:0. Naravno, kada kažemo da je postava slična, mislimo na to da će igrati reprezentativci koji su na broju u ovom trenutku, a da su nastupili u Trnavi.

Perišić i Rebić tijekom utakmice mijenjali su mjesta, pa i nije tako važno tko će započeti na kojem krilu, ionako se lako mogu zamijeniti. Dakle, Rebić će prema svemu sudeći opet dobiti prednost ispred Josipa Brekala, koji će čekati šansu s klupe.

Druga najveća dilema bila je tko će sačinjavati stoperski par. Dejan Lovren i Domagoj Vida izdržavaju suspenziju, pa je Dalić morao naći zamjene. Otpočetka okupljanja Dino Perić figurirao je kao sigurna oklada. Dvojba je bila Duje Ćaleta-Car ili Tin Jedvaj. Iako je bilo nekih naznaka da bi Jedvaj mogao zaigrati na mjestu desnog stopera, čini se da je izbornik odlučio dati povjerenje Ćaleti-Caru, koji je donedavno bio na ledu zbog znanih razloga.

Dalić očito nije htio ulaziti u dodatne rošade. Sigurnije mu djeluje opcija s Jedvajem na desnom bočnom jer na taj način manje se mijenja ustaljena koncepcija. Nije teško zaključiti da će dobar dio pažnje domaće javnosti biti usmjeren prema stoperskom paru. Periću će to biti debi u hrvatskoj reprezentaciji, a Ćaleta-Car vraća se u sastav nakon što je propustio dva okupljanja.

Nitko sa sigurnošću ne može znati kako će se njih dvojica snaći i kako će odigrati, ali ako budu na razini igara koje pružaju u svojim klubova, vjerujemo da neće biti većih problema. Cijela momčad mora im pomoći, pristup mora biti pozitivan, trebaju ih bodriti i paziti da ih ne uvlače u riskantne situacije. I navijači moraju imati strpljenja jer pritisak je velik, a radi se o još uvijek mladim igračima kojima treba podrška i razumijevanje tribina. Nitko se nije rodio sveznan i nepogrešiv.

gol expired Hrvatska ide na EURO 2020! Vatreni u sjajnom preokretu pobijedili Slovake! divider

Vjerojatno će im trebati neko vrijeme da se opuste i spuste kočnice. U tom smislu početak utakmice bit će jako bitan, kao i izbor kopački, jer sigurno će travnjak biti sklizak, a lopta i teren, u nogometnom žargonu rečeno, jako brzi.

Vjerojatno i Slovaci dio taktike grade na činjenici da će hrvatski stoperski par prvi put zajedno zaigrati te da se radi o relativno neiskusnim igračima. Može se očekivati da će na početku utakmice pokušati pritisnuti zadnju hrvatsku liniju i nešto ušićariti dok se Perić i Ćaleta-Car ne zagriju na radnu temperaturu.

Stoga je važno da Vatreni na startu utakmice budu oprezni, vezni igrači trebat će bezrezervno pomagati obrani. Postoje naznake da će Hrvatska krenuti u laganijem tempu, da neće odmah napasti. Iako je Hrvatskoj dovoljan i remi, jasno je da ne treba igrati na neriješeno.

Vatreni trebaju igrati svoju igru, napadati i ići na pobjedu, no trebaju i zadržati hladnu glavu, moraju pametno ući u utakmicu i diktirati tempo igre koji njima odgovara. Neće ni Slovaci bezglavo srljati iako njima treba pobjeda. Slovački izbornik to je jasno rekao na sinoćnjoj presici.

Može se očekivati da će Slovaci biti puno agresivniji u smislu duel-igre nego što su bili u prvoj utakmici. Kapetan slovačke vrste Marek Hamšik rekao je da su u Trnavi igrali preotvoreno i premekano. Iz toga se može zaključiti da će Slovaci ovaj put biti puno oprezniji.

gol expired Dalić otkrio formaciju za Slovake: ''Oni ništa dobro ne mogu izvući iz prve utakmice'' divider

Kako rekosmo, možda će pokušati na početku utakmice presingom uhvatiti hrvatsku obranu na krivoj nozi, no taj presing sigurno neće dugo trajati. Slovacima će odgovarati da što duže drže egal i dovedu utakmicu u neizvjesnu završnicu. Tu onda više nema favorita i sve je moguće.

S druge strane, Hrvatska mora pokušati izbjeći taj scenarij, a može ga izbjeći samo ako bude igrala napadački. Naravno, to je dobitna kombinacija samo pod uvjetom da to bude pametno i taktički disciplinirano. Hrvatska se nema čega bojati, čak i u okrnjenom sastavu Vatreni su prilično kvalitetniji od Slovaka.

Međutim, to ne smije ostati na praznim riječima, mora se demonstrirati i na terenu. I igrači i publika morat će biti strpljivi. Podrška tribina bit će posebno bitna ako ne bude sve teklo prema očekivanjima. Treba imati u vidu da nema sigurnog scenarija u nogometu, sve su opcije otvorene i na to treba računati. Kako će se točno utakmica razvijati i očekuje li nas nevera, to samo nebo zna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider