Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Čeka ih pakao Poljuda

Opasno upozorenje Daliću i Vatrenima: Opća mobilizacija! Rusi su se digli i zapjevali veliki hit spasitelju Karpinu

Atmosfera u ruskom taboru puno je bolja nakon što je Zbornaja komanda slavila u Sloveniji i izbila na prvo mjesto u skupini H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022.

"Pobijedili smo Sloveniju, a Hrvatska je remizirala sa Slovačkom. Sada postoji dobra šansa za izravan plasman u Katar. Ipak, ne zaboravite: odluka pada u studenom, tradicionalno najgorem mjesecu za ruski nogomet. Hrvatska ostaje favorit, ali lakše je čekati iz zasjede nego napadati", stoji u zaključku teksta novinara Igora Rabinera u Sport-expressu, poznatom ruskom sportskom dnevniku.

Rusi i dalje nisu pretjerano euforični, ne priliči to njihovu mentalitetu, ali ne može se ne primijetiti da je atmosfera u njihovu taboru i cjelokupnom okruženju značajno bolja. Da se osjetiti da su prilično iznenađeni što su preuzeli vrh ljestvice, nisu se nadali da će Hrvatska posrnuti protiv Slovačke.

Rusi slave Karpina

Ruski mediji donedavno nisu bili pretjerano optimistični. Zbornaja komanda od početka kvalifikacija imala je puno problema, već duže vrijeme nije igrala dobro, pa je Stanislav Čerčesov morao otići. Na izborničkoj klupi zamijenio ga je bivši istaknuti reprezentativac Valerij Karpin.

gol expired Modrić odigra odlično, a Vatreni opet u drami: Livaković nije u formi, obrana je zaspala kod oba pogotka divider

I njega su dočekali problemi, ušao je u klinč s Artemom Dzjubom, kapetanom i najboljim strijelcem u povijesti ruske reprezentacije. Karpin ga nije pozvao u debiju protiv Hrvatske i otvorio je front s najvećom zvijezdom ruskog nogometa. Nastavilo se prepucavanje preko medija.

Kada je Karpin pod pritiskom medija i javnosti odlučio popustiti, namjeravao ga je zvati za listopadske utakmice, međutim Dzjuba ga je bez pardona odbio, uz lakonsko objašnjenje da nije u formi.

U početku se činilo da će ta kriza štetiti ruskoj reprezentaciji, no pokazalo se da je djelovala kohezivno i iznimno motivirajuće na Karpinovu momčad.

Rusi u Mariboru zapjevali hit "Valera" za Karpina

Ruski reprezentativci očito cijene i vole Karpina. Nakon pobjede nad Slovenijom čak su mu u svlačionici zapjevali ruski pop-hit od prije desetak godina – Valera, sastava Afrodita.

Izlazak videa u javnost odobrio je sam Karpin. To je naglasio Ruski nogometni saveza. Takve stvari nisu baš uobičajene za ruski mentalitet, a pogotovo za Karpina, za kojeg se zna reći da mu je trenerski stil starog ruskog kova. Karpin se, izgleda, ipak zna našaliti.

gol expired Brozović u Veliku Goricu doveo igrača od 60 milijuna eura, uživali su u njegovu kafiću divider

Nakon slavlja u Sloveniji hodao je amo-tamo svlačionicom poput nervoznog lava, valjda svjestan šanse koja im se iznenada ukazala da izravno odu u Katar. Ruski reprezentativci odlučili su ga malo relaksirati, pa su mu zapjevali refren poznatog hita: Valera, Valera…
Iznenađeni Karpin nasmiješio se i podigao ruke u ritmu pjesme.

"Karpin je ušutkao kritičare i konačno je riješio rusku ovisnost o Dzjubi", stoji u naslovu teksta novinara Sport-expressa Leonida Volotka.

"Ne samo da smo pobijedili u Sloveniji nego smo odigrali i uzbudljivu utakmicu", ističe ruski kolega.

Karpin: "Ja sam idiot, to nije vaša razina"

Nakon početnih kritika na račun igre Karpinove momčadi Rusi su konačno zadovoljni: protiv Slovenije su ostvarili i povoljan rezultat i prikazali dobru igru.

Karpin se nakon loše igre protiv Slovačke i sretne pobjede nije krio od mikrofona. Preuzeo je odgovornost i istakao:

"Nisam igru tako zamislio, očito to nisam dobro objasnio igračima", otvoreno je kazao nakon utakmice u Kazanju.

gol expired Marijan Kustić: "Reprezentacija će idući put igrati na novom stadionu, zadnji put da su navijači kisnuli u Osijeku" divider

Nakon pobjede u Mariboru i puno bolje igre opet nije hvalio sebe. Svjetla reflektora prebacio je na svoje igrače.

"U Kazanju sam ja pogriješio s postavkom igre, no ovdje smo bili dobri i pobijedili smo. Sve je to zasluga igrača. Prije utakmice sam rekao: 'Ja sam idiot, to nije vaša razina.' U Sloveniji su pokazali što mogu", kazao je Karpin.

"Nemamo velika imena, ali imamo momčad"

Samokritički pristup mu se očito isplatio. To pokazuje i atmosfera u svlačionici. Rusi su Maribor napustili uz veliki hit. Do jučer je to bilo teško zamislivo.

"Naši reprezentativci zaboravili su na sve probleme i prepirke, u trenutku je nestala toksična atmosfera koja je dugo vladala oko reprezentacije, a još koju minutu prije utakmice nitko se ne bi zaletio i rekao da ćemo Maribor napustiti barem neporaženi", stoji u tekstu ruskog kolege, koji nastavlja:

gol expired Navijači vjeruju u Vatrene, ali koji je plan B za SP 2022.? Ovaj put su dodatne kvalifikacije ipak nešto teže divider

"Ne zbog toga što Slovenci imaju neku snažnu ekipu, već zbog toga što mi više nemamo velika imena poput Aršavina, Pavljučenka, Denisova, braću Berezutski ili Ignaševića i Žirkova. Imamo uglavnom mlade i nepoznate igrače koji su tek izašli na međunarodnu scenu, no pokazali su da se na njih može ozbiljno računati. Pokazali su da su momčad", piše novinar Sport-exspressa, u čijem se tekstu može osjetiti oduševljenje, doduše rezervirano, ipak su to Rusi.

"Karpinu su trebala dva mjeseca da napravi momčad koja neće ovisiti o bilo kojem igraču, uključujući i najboljeg strijelca ruskog nogometa", stoji u zaključku.

Ruski mediji konačno pozitivno pišu o svojoj reprezentaciji, svi redom slave Karpina i ističu da je pokazao kako njegova metoda ima smisla.

Vatreni trebaju opću mobilizaciju

Da, čini se da su Rusi pronašli zajedništvo i napravili poticajnu atmosferu. Izgledaju opasno, pod Karpinom su nanizali jedan remi i četiri uzastopne pobjede. Sve govori da Vatrenima u Splitu neće biti nimalo lako.

Hrvatska im mora odgovoriti istom mjerom na planu borbe i zajedništva. Vatreni moraju biti do daske napaljeni, potrebna je opća mobilizacija. Poljud će grmjeti, tu nema brige. Rusi su se digli, Rusi su dobri, ali u zadnjem kolu čeka ih daleko najteže gostovanje. Nadajmo se da će izgorjeti u paklu Poljuda.

Hoće li se Hrvatska plasirati izravno na SP?

Ukupno glasova:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider