Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Na Poljudu se rodila nova Vatrena generacija: "Hajdukova veza" natjerala nas je da barem nakratko zaboravimo na Modrića

Posao još nije gotov, kvalifikacije nisu zaključene, ali hrvatska je reprezentacija s ovakvom igrom na sigurnom putu za Katar…

To je to. Hrvatska je s ovakvom igrom na sigurnom putu za Katar. Konačno odlična partija Vatrenih i vrijedna pobjeda.

Ako protiv Rusa i Slovaka nismo bili zadovoljni igrom koliko rezultatom, sada moramo biti i jednim i drugim. Slovenci su potpuno nadigrani na dobro popunjenom Poljudu. Nedostajala je samo još malo bolja realizacija da kažemo kako su gosti pregaženi.

U biti su jako dobro prošli, dobili su samo tri laka komada. Da su Vatreni bili malo koncentriraniji i precizniji u matnim situacijama, mogla je puknuti najmanje petarda. No i ovako je odlično, Hrvatska je stvarno igrala na visokoj razini.

Mario Pašalić Ponosni Pašalić posebno istaknuo klub u kojem su on i Livaja počeli trenirati nogomet: "Krenuli smo s 4, 5 godina..." divider

Bilo je tu svega čemu smo se i nadali: i ozbiljnosti, i trke, i vica… Svega što krasi hrvatsku nogometnu filozofiju. Vatreni su bili baš razigrani, sjajno raspoloženi. Praktički je sve funkcioniralo kao švicarska ura. Jaka simbolika na Poljudu: "Hajdukova veza" najzaslužnija je za rušenje susjeda.

"Hajdukova veza" srušila Slovence

Bivši i sadašnji igrači Hajduka sudjelovali su u gotovo svim najvažnijim akcijama. Od Juranovićeva centaršuta kod prvog gola do Perišićeve minijature kod drugog. I, naravno, pogodaka Marka Livaje, Marija Pašalića i Nikole Vlašića. Svi su oni Hrvatska; i kada reprezentacijom dominiraju Dinamovi igrači, i kada dominiraju Hajdukovi, Osijekovi ili Rijekini...

Pašalić je možda odigrao i najbolju partiju za Hrvatsku. Bilo ga je stvarno posvuda - i na boku, i u sredini i pred golom. Sprintao je i radio višak po cijelom terenu, a stigao bi se pridodati i u završnici napada. Livaja je iskoristio ukazano povjerenje i uspio je zabiti prvijenac u dresu hrvatske reprezentacije.

Matjaž Kek Kek se naklonio Vatrenima: "Hrvatska je najbolja. Mogli smo teže stradati, dobro smo prošli" divider

Radio je ono što se od njega tražilo; razgrtao je i izvlačio slovensku obranu, odigravao pasove iza leđa suparnika, bio je konstantno opasan. Livaja i Kramarić dobro su surađivali, taj njihov sitni vez radio je nered u slovenskoj obrani.

Kramarić nije uspio zabiti; u nekim situacijama je oklijevao, u drugim je loše pucao, a u trećim je sve dobro napravio, no na vratima Slovenije ipak je svjetska klasa. Krami nasušno treba gol da se oslobodi. Vidi se da je ukočen, može on puno bolje, ali ne može se reći da je bio loš.

Perišić opet pokazao da je najbolji Vatreni

Perišić je opet pokazao da je u ovom trenutku najbolji hrvatski igrač. On igri Vatrenih daje drugu dimenziju, šlag je na torti hrvatske imaginacije.

Kad je lopta kod Perije, uvijek je opasno. Prolazi, asistira i nerijetko zabija. Radi sve u trku, ima takvu fizičku i tehničku moć kojom lomi suparnike. Nitko u hrvatskoj reprezentaciji nije sposoban vući takve poteze.

gol expired Totalno razočaranje u slovenskim medijima: "Hrvati su nam očitali ozbiljnu nogometnu lekciju" divider

On svoje individualne akcije uglavnom završi s udarcem, asistencijom ili makar centaršutom. To je golema kvaliteta, jer akcije se trebaju završavati, driblinzi bez funkcije nikome ne koriste. A Periji lopta malo kad pobjegne, uvijek je tu na nozi.

Cijela momčad bila je na razini zadatka. Kada Hrvatska igra kao sinoć na Poljudu, onda joj reprezentacije kao što je slovenska ne mogu ozbiljnije naškoditi. Obrana je opet sačuvala mrežu netaknutom. To je već ozbiljan niz i sigurno veseli izbornika. Vatreni više ne primaju jeftine golove, nadamo se da će tako i nastaviti.

Modrić zaboravljen barem na trenutak

U bodovnom smislu rujanski ciklus odrađen je vrlo dobro. Sedam bodova je učinak koji posve zadovoljava. Utakmica protiv Slovenije nagovještava da se Hrvatska diže igrom. I sve je to uspjela napraviti bez kapetana i glavnog igrača Luke Modrića. Taj podatak najviše raduje.

Hrvatska ipak ne ovisi o Modriću, barem kada se igra sa suparnicima iz ove klase. Eto, dogodilo se i to da Hrvatska odigra neku jaču utakmicu, a da se na kapetana barem nakratko zaboravi. Život bez Modrića mora doći prije ili kasnije, isto tako i bez Perišića i bilo koga drugog. Svi jednom moraju objesiti kopačke o klin i naravno da je dobro da se smjene rade što bezbolnije.

Zlatko Dalić Dalić uputio poruku kapetanu Modriću i zahvalio Poljudu: ''Neki nas žele obezvrijediti'' divider

Možda je baš utakmica protiv Slovenije ta u kojoj se, uvjetno rečeno, rodila jedna nova generacija. Koliko će biti uspješna, tek će vrijeme pokazati, ali lijepo je vidjeti da Hrvatska još uvijek ima visoku kvalitetu i perspektivnu mladost.

Rođena nova generacija

Naravno da kvalifikacije nisu gotove, ma kakvi, ima tu još puno igre, ali ne može se pobjeći od toga da je odrađen lavovski dio posla. Kako stvari stoje, a kako se i prognoziralo prije početka natjecanja, Rusi se i dalje čine najozbiljnijim suparnikom.

Hrvatska sada ima dobar raspored, bolji od Rusije, i lako je moguće da osigura prvo mjesto prije posljednje međusobne utakmice. Bilo bi dobro da konačno izbjegnemo stresove i šokove, koji kao stjenice prate Vatrene svih ovih desetljeća.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider