Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Strah najbolje motivira

Upozorenje za Vatrene, alarm za Dalića: Štimac, Kovač i Čačić skupo su platili...

Brojni izostanci, upitna forma, nezgodan termin i solidan suparnik zahtijevaju maksimalnu ozbiljnost hrvatske reprezentacije uoči okršaja s Walesom…

Zlatko Dalić na treningu Vatrenih (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)

Povijesno gledajući, lipanjski termin ne odgovara Vatrenima. Trinaest utakmica, šest pobjeda, četiri remija i tri poraza. Gol-razlika 17-9. To je učinak hrvatske reprezentacije u svim dosadašnjim kvalifikacijskim utakmicama u lipanjskom terminu.

Da je samo u pitanju statistika, i to bi bilo dovoljno upozorenje Vatrenima pred okršaj s Walesom u Osijeku, koji ćete moći gledati u izravnom prijenosu na Novoj TV i GOL.hr-u.

Nakon sjajne sezone u Italiji Pašalić upozorava na najveću opasnost za Vatrene Vlado Boban iz Rijeke

Nakon teško izvojevane pobjede protiv Azerbajdžana u Zagrebu i iznenađujućeg poraza od Mađarske u Budimpešti, logično je zaključiti da je Hrvatska pred imperativom pobjede. Čak bi i remi unio nemir u redove Vatrenih i zakomplicirao situaciju, a o porazu da i ne govorimo.

Najvažnija utakmica kvalifikacija

To je možda i najvažnija utakmicu kvalifikacija za Euro 2020., a izbornik Zlatko Dalić nema na raspolaganju četiri prvotimaca (Vrsaljko, Strinić, Rakitić i Rebić). U odnosu na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, nedostaje i više od pola udarne momčadi. U međuvremenu su otpali i neki igrači koji su bili prve rezerve, a sada bi jako dobro došli (Pivarić, Pjaca, Rog, Mitrović, Vlašić, Bradarić).

Pogledajte objašnjenje zašto će Hrvatska pobijediti Wales: ''Pa taj je više igrao golf...'' Hrvoje Kečkeš prognozira ishod utakmice s Walesom Hrvoje Kečkeš prognozira ishod utakmice s Walesom Hrvoje Kečkeš prognozira ishod utakmice s Walesom

Kad tome dodamo da i dobar dio reprezentativaca koji su na broju imaju problema s ozljedama ili nisu standardni u svojim klubovima, posve je jasno da je situacija ozbiljna, posebice jer Hrvatska nije igrala dobro ni protiv Azerbajdžana, a još je gore bilo protiv Mađarske. Hrvatski reprezentativci nisu bili u formi ne samo u tim utakmicama nego i većem dijelu sezone. Neki u svojim klubovima broje odigrane minute na kapaljke.

Hrvatska je, dakako, još uvijek dosta veliki favorit, ali nije to više, realno, takva razlika kakva bi bila da je kompletna. Da je sve kako treba, koeficijent na pobjedu Hrvatske u domaćim kladionicama jamačno bi bio osjetno manji od 1,60.

Nezgodan termin

No brojni izostanci, ozljede, neuvjerljivi rezultati, upitna forma, iscrpljujuća sezona, nezgodan suparnik i još nezgodniji termin razlozi su zbog kojih Zlatko Dalić mora biti zabrinut. Iako izbornik emitira optimizam i ne voli javno kukati za onima kojih nema, u tami svoje kože priznat će da je situacija ozbiljna i da je potrebna potpuna mobilizacija kako bi se stiglo do željenog rezultata.

Ćiro Blažević često je znao reći da strah najbolje motivira. Hrvatski nogometaši u pravilu su najbolje igrali kada je situacija bila najnezgodnija, kada je remen i zube trebalo dobro stegnuti. Međutim, oprez je više nego potreban, jer nije baš da se Hrvatska svaki put izvukla.

Izbornik na velikim mukama: Moćne sile čekaju ga na krivini, a situacija je jako opasna Zlatko Dalić (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) Nenad Bjelica i Zlatko Dalić (Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL) Mario Zorko, Zlatko Dalić i Dražen Antolić (Photo: Robert Anic/PIXSELL)

U dva navrata nije se otišlo na velike turnire dobrim dijelom i zbog toga što su propušteni bodovi u lipanjskim terminima. Dalić sigurno jako dobro zna da je za trojicu njegovih prethodnika, koji su naposljetku dobili otkaze, kalvarija započela baš u lipnju, a i da ga podzemne sile čekaju na krivini.

Za bivšeg izbornika Antu Čačić sve je pošlo po zlu nakon lipanjska poraza (1:0) na Islandu. Bilo je to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. U završnici utakmice Hrvatska je primila pogodak i od tog trenutka Čačić je izgubio uzde i nije ih uspio vratiti u svoje ruke.

Čačić pao na Islandu

Hrvatska je s istim rezultatom izgubila u Turskoj i šokantno remizirala s Finskom u Rijeci. Uoči zadnjeg kola i gostovanja u Ukrajini, gdje je Hrvatska morala pobijediti kako bi izborila dodatne kvalifikacije, Čačića je zamijenio Zlatko Dalić. Dalje je povijest.

U kvalifikacijama za Euro 2016. Hrvatska je u lipanjskom terminu remizirala 1:1 s Italijom u Splitu. Ne može se reći da je to bio veliki podbačaj, ali događanja na toj utakmici narušila su atmosferu u i oko reprezentacije. Hrvatska je bila blagi favorit, no u tom trenutku remi je bio najmanji problem. „Slučaj svastika“ obilježio je okršaj na Poljudu i utjecao na sljedeće utakmice.

Vatreni u žestokom ritmu: Hrvatska pred najvažnijim i najopasnijim zadatkom Gareth Bale i Ryan Giggs (Foto: AFP) Ivan Rakitić za Novu TV Zlatko Dalić i Ivan Rakitić (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL) Zlatko Dalić (Photo: Igor Kralj/PIXSELL)

Niko Kovač na kraju je platio ceh. Skupo ga je stajao remi u Azerbajdžanu i poraz u Norveškoj. Vjerojatno bi „preživio“ da je Hrvatska pobijedila Italiju na Poljudu, iako u tom trenutku nitko nije mogao pretpostaviti da će Hrvatska u sljedeće dvije utakmice osvojiti samo jedan bod. Činjenica je da je Kovač bio na tankom ledu i prije navedenih utakmica. Nije tajna da su moćne struje unutar HNS-a čekale Kovačev krivi korak.

Unatoč kiksevima u Azerbajdžanu i Norveškoj, Hrvatska je još uvijek dobro stajala. Za izravan plasman u Francusku trebala je domaću pobjedu protiv ne pretjerano jake i motivirane Bugarske te pobjedu u gostima protiv nejake Malte. No Kovač je dobio otkaz, a na njegovo mjesto došao je Čačić i odveo Hrvatsku u Francusku.

Štimac izgubio kontrolu protiv Škotske

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014., Hrvatska je u lipanjskom terminu u Zagrebu šokantno izgubila od Škotske 1:0. Nakon te utakmice izborniku Igoru Štimcu opasno se zaljuljao stolac. Gledajući s ove distance, ta ga je utakmica zapravo stajala izborničkog stolca.

Štimac je nakon poraza od Belgije i Škotske dobio otkaz, ali Hrvatska se pod vodstvom Kovača naposljetku plasirala na Mundijal putem dodatnih kvalifikacija.

Međutim, nije svaki put ispalo tako sretno kao u trima navedenim slučajevima, kada su otkaze dobivali Štimac, Kovač i Čačić, a Hrvatska se naposljetku ipak plasirala na velike turnire.

Hrvatska je, naime, propustila Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoafričkoj Republici. Izbornik je bio Slaven Bilić. Upravo u lipanjskom terminu Hrvatska nije uspjela pobijediti Ukrajinu u Zagrebu (2:2). Bila je to ključna utakmica u završnici kvalifikacija. Na kraju je Hrvatska završila na trećem mjestu i nije se uspjela dokopati ni dodatnih kvalifikacij.

Situacija zahtjeva maksimalnu ozbiljnost

Ako se prisjetimo kvalifikacija za Euro 2000., uz SP 2010. jedinog velikog natjecanja na koje se Hrvatska nije plasirala, Vatreni su izgubili važne bodove u lipnju na gostovanju u Makedoniji. Izbornik je bio Miroslav Blažević, a rezultat u Skoplju bio je 1:1. Ta dva izgubljena boda pokazala su se krucijalnim u završnici kvalifikacija.

Blažević, Bilić, Štimac, Kovač i Čačić imaju više ili manje gorka iskustva s lipanjskim terminima, dok su Zlatko Kranjčar, Otto Barić i Mirko Jozić lipanj prolazili bez gubitka bodova.

Slika nije crno-bijela, ali može se reći kako lipanjski termin u globalu ne odgovara hrvatskim nogometašima, iako bi se našlo i drugih termina u kojima je hrvatska reprezentacija znala gubiti bodove.

Mislimo da je potrebno upozoriti na navedene opasnosti kako bi se stvorila maksimalno ozbiljna i poticajna atmosfera u i oko reprezentacije. Pristup „lako ćemo“ mogao bi skupo stajati Vatrene. Wales će lakše pasti ako će Dalićevi izabranici biti maksimalno usredotočeni i svjesni ozbiljnosti situacije.

Vatreni u lipnju (13 utakmica, šest pobjeda, četiri remija, tri poraza, razlika pogodaka 17-9):

11. lipnja 1995. Kijev: Ukrajina - Hrvatska 1-0 (kvalifikacije za EP 1996.)
5. lipnja 1999. Skoplje: Makedonija - Hrvatska 1-1 (kvalifikacije za EP 2000.)
2. lipnja 2001. Varaždin: Hrvatska - San Marino 4-0 (kvalifikacije za SP 2002.)
6. lipnja 2001. Riga: Latvija - Hrvatska 0-1 ( kvalifikacije za SP 2002.)
11. lipnja 2003. Tallinn: Estonija - Hrvatska 0-1 (kvalifikacije za EP 2004.)
4. lipnja 2005. Sofija: Bugarska - Hrvatska 1-3 ( kvalifikacije za SP 2006.)
2. lipnja 2007. Tallinn: Estonija - Hrvatska 0-1 (kvalifikacije za EP 2008.)
6. lipnja 2007. Zagreb Hrvatska - Rusija 0-0 (kvalifikacije za EP 2008.)
6. lipnja 2009. Zagreb: Hrvatska - Ukrajina 2-2 (kvalifikacije za SP 2010.)
3. lipnja 2011. Split: Hrvatska - Gruzija 2-1 (kvalifikacije za EP 2012.)
7. lipnja 2013. Hrvatska - Škotska 0-1 (kvalifikacije za SP 2014.)
12. lipnja 2015. Split: Hrvatska - Italija 1-1 ( kvalifikacije za EP 2016.)
11. lipnja 2017. Reykjavik: Island - Hrvatska 1-0 (kvalifikacije za SP 2018.)

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider