Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
tko izdrži, slavit će

Vatreni u žestokom ritmu: Hrvatska pred najvažnijim i najopasnijim zadatkom

Hrvatska protiv Walesa u Osijeku igra možda i najvažniju utakmicu kvalifikacija za Euro 2020.

Galerija Gareth Bale i Ryan Giggs (Foto: AFP) Ivan Rakitić za Novu TV Zlatko Dalić i Ivan Rakitić (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL) Zlatko Dalić (Photo: Igor Kralj/PIXSELL)

Hrvatska dočekuje Wales 8. lipnja u Osijeku. Vrlo važna utakmica za Vatrene, možda će se pokazati i najvažnijom u kvalifikacijama. Taj okršaj mogao bi u bitnome odrediti daljnji tijek kvalifikacija za Euro 2020.

Nakon pobjede protiv Azerbajdžana i iznenađujućeg poraza u Mađarskoj, Hrvatska je pod imperativom pobjede. Tu nema nikakve dileme, to jasno ističe i izbornik Zlatko Dalić.

S tri osvojena boda Vatreni bi vratili natjecanje u mirne vode, no u slučaju poraza ili čak i remija, kvalifikacije bi se poprilično zakomplicirale. U slučaju ''kiksa'' bilo bi jasno da će se Hrvatska do posljednjeg kola grčevito boriti za izravan plasman na Euro, koji osiguravaju prve dvije pozicije u skupini.

Situacija još uvijek nije dramatična, ali ni bezazlena. Lako može postati opasna ako se Vatreni na vrijeme ne probude. Lipanjski termin u prošlosti je nerijetko bio koban za hrvatsku reprezentaciju. Sjetimo se, primjerice, šokantnih poraza od Škotske ili Islanda u kvalifikacijama za SP 2014. i SP 2018.

Vatreni moraju izdržati ovaj naporni ritam

Taj za Hrvatsku nezgodni termin dolazi nakon završetka naporne klupske sezone, a hrvatski nogometaši već desetljećima, a napose posljednjih godina, nastupaju u najjačim klubovima širom Europe, gdje žestoki ritam utakmica izdrže samo najbolji.

Mnogi od njih imaju puno utakmica u nogama, neki i rekordni broj, recimo poput Ivana Rakitića, koji je proteklih godina često imao najviše nastupa u sezoni u momčadi Barcelone, a Katalonci su se redovito borili za naslov prvaka Španjolske i Kup kralja te su stizali u završnicu Lige prvaka. Rakitić je u svih pet sezona otkako je u Barceloni imao više od 50 nastupa u prosjeku. Takva energetska potrošnja stigla je na naplatu upravo uoči utakmice s Walesom. Rakitić je u dogovoru s izbornikom otkazao nastup protiv Walesa zbog ozljede prepona i nagomilanog umora.

Nešto manju minutažu znao je imati, primjerice, kapetan Vatrenih Luka Modrić, koji je svih ovih godina bio motor Real Madrida, trostrukog uzastopnog prvaka Europe, pa je i logično da se puno trošio. Proteklih godina većina hrvatskih reprezentativaca u pravilu je imala napornu sezonu, neki su imali i problema s ozljedama, tako da je to utjecalo na njihove izvedbe u lipanjskom terminu. Neki su i ove sezone bili u konkurenciji do posljednjeg trenutka. Dejan Lovren s Liverpoolom u Ligi prvaka, a Mateo Kovačić s Chelseajem u Europskoj ligi.

Jasno, nisu hrvatski reprezentativci jedini koji su imali ili imaju napornu sezonu, naravno da i drugi igraju u paklenom ritmu, no nogometne velesile u pravilu imaju širi izbor igrača te se lakše nose s umorom i zgusnutim rasporedom, dok nešto manje reprezentacije, primjerice poput Walesa, nemaju puno igrača u najvećim klubovima i logično je da se njihovi igrači nešto manje troše.

Hrvatska svima motiv više

Osim toga, Hrvatska je dostigla status jedne od najboljih reprezentacija na svijetu, viceprvak je svijeta i kao takva poseban je motiv za sve. Svi se žele dokazati protiv srebrnih iz Rusije. Na primjeru Azerbajdžana i Mađarske dobro se moglo vidjeti da suparnici izvlače maksimum kada igraju protiv Hrvatske.

Za izbornika Zlatka Dalića dobra je vijest što će kapetan Vatrenih i ključni igrač reprezentacije, Modrić, na okupljanje doći odmoran i, pretpostavljamo, jako motiviran i željan igre. Za razliku od prošlih sezona, Real je ove sezone rano ispao iz utrke za sve trofeje, tako da se ne može reći kako su njegovi igrači bili fizički preopterećeni.

Loša je vijest što i na okupljanje velške reprezentacije stiže potpuno odmorni i vjerojatno jako motivirani Gareth Bale. Velška superzvijezda Reala ove sezone nije se proslavila, kao uostalom ni većina igrača Reala, pa je vjerojatno pun motiva da protiv Hrvatske pokaže kako u njemu još ima dinamita.

Bale velika opasnost

Bale će biti velika napast za hrvatsku obranu koja se nije proslavila protiv Azerbajdžana i Mađarske. Ramil Šejdajev i Adam Szalai radili su puno problema zadnjem redu Vatrenih, a što bi mogao napraviti Bale ako hrvatska obrana ne bude na visina zadatka, ne želimo ni zamišljati.

Velšanin je posebno opasan na širokom prostoru. Ako hrvatski zadnji red bude izlazio visoko kao protiv Azera i Mađara, Bale i ostali Velšani imat će dosta prostora. Stoga je jasno da hrvatski braniči i cijela hrvatska momčad mora odigrati osjetno bolje u fazi obrane. U suprotnom, bit će puno problema.

Ohrabrujuća je vijest da je Domagoj Vida na mjestu stopera izabran u idealnu momčad turske lige. Upravo je Vida bio jedan od lošijih u nizu loših igrača hrvatske momčadi u ogledu s Azerima i Mađarima. Vida i Dejan Lovren bili su kamen temeljac hrvatske obrane u Rusiji.

Jako je važno da protiv Walesa budu na razini tih igara. Brine i što su bekovske pozicije opet problematične. Najbolji su bekovi izvan stroja i trebat će dosta umješnosti da se taj problem riješi. Puno bolje morat će odigrati i hrvatski vezni red i napad. Realizacija je štekala u obje utakmice, a Hrvatska i nije imala previše šansi, što još više zabrinjava. Naravno da Hrvatska može i mora puno bolje na svim dijelovima terena.

Velšani kvalitetniji od Mađarske

Hrvatska je na papiru puno kvalitetnija, no Wales ima sasvim solidnu reprezentaciju koja svakome može stvoriti puno problema, posebice ako ih se i malo podcijeni. Wales je realno kvalitetniji od Mađarske, a posebice od Azerbajdžana. Velšani su u prvom kolu bili slobodni, a u drugom su pobijedili Slovačku, koja je u prethodnom kolu pobijedila Mađarsku. To nešto govori.

Vatreni će morati imati pravi naboj, pa i fanatičan pristup, baš kakav je bio u Rusiji. Hrvatska će morati napadati, ali ne smije srljati. Navijači u Gradskom vrtu moraju se naoružati strpljenjem, nitko ne smije ni pomisliti da će biti lako. Wales je reprezentacija koju se mora respektirati. I to maksimalno.

Na klupi je Velšana njihov proslavljeni nogometaš Ryan Giggs, dugogodišnja zvijezda Manchester Uniteda. Giggs ima pobjednički mentalitet i dobro zna kako se dolazi do velikih trijumfa. Ima sasvim solidan kadar, optimalan spoj mladosti i iskustva.

Velški reprezentativci uglavnom igraju u engleskim ligama, Championshipu i Premierligi. Poznato je da se u elitnoj engleskoj ligi igra u žestokom ritmu, no Velšani ipak većinom nastupaju u manjim klubovima koji ne igraju u tako visokom tempu kao vodeće engleske perjanice. U svojim redovima imaju nekoliko dobro poznatih nogometaša. Osim spomenutog Balea, tu su i Joe Allen (Stoke), Ben Woodburn (Liverpool), David Brooks (Bournemouth), Daniel James (Swansea)…

Hrvatska veliki favorit, ali…

Protiv Slovačke istrčali su u sljedećoj postavi: Hennessey – Roberts, Mepham, Lawrence, Davies – Allen, Smith – Wilson, Brooks, James – Bale.

Slovaci su imali veći posjed lopte, a Velšani su uglavnom prijetili iz kontre. Rano su poveli golom Daniela Jamesa, potom su se zatvorili i čekali pogrešku Slovaka. U završnici utakmice imali su puno sreće jer su gosti promašili nekoliko izglednih šansi.

Hrvatska ima dobra iskustva s Walesom. U četiri međusobna okršaja, Hrvatska ima tri pobjede, dvije u kvalifikacijama za SP 2014. te jedan remi. Hrvatska je i ovaj put popriličan favorit. No papir je jedno, a nogometni teren nešto sasvim drugo. Vatreni će morati izdržati ritam i odigrati blizu svoje najviše razine kako bi upisali tri prevažna boda.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider