Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Dva velika plusa i dva velika minusa: Vatrene čeka pakao, moraju ispraviti stare pogreške

Hrvatska je uz solidnu igru i trunku sreće izvukla zadovoljavajući rezultat (1:1) protiv jakog Portugala…

Galerija Mateo Kovačić i Ivan Perišić (Foto: AFP)

Prijateljske utakmice nikada nisu neko posebno mjerilo, ali ipak smo dobili neke odgovore, ponajviše uvid u trenutačnu formu hrvatske momčadi, koja se suprotstavila neugodnim Portugalcima u novom ruhu, odnosno prilično izmijenjenoj momčadi u odnosu na Svjetsko prvenstvo. Nova era hrvatske reprezentacije započela je otprilike onako kako se i očekivalo.

Moglo se pretpostaviti da neće biti briljantno, da će biti mjesta za određene kritike, ali nije bilo ni tako loše. Kad se uzmu u obzir sve olakotne okolnosti, najviše to da su nedostajali neki važni igrači, može se reći da je Hrvatska odigrala korektnu partiju. Mora se uzeti u obzir i snaga protivnika, ipak se igralo na terenu vrlo jakog suparnika. Protiv Portugala u Portugalu nikome i nikada nije bilo lako ostati neporažen.

Kalinić i Perišić u dobroj formi

Vidjeli smo neke dobre stvari, ali i neke koje nisu bile dobre. Lovre Kalinić potvrdio je ono što smo znali, da se radi o odličnom vrataru, potencijalu za najveće europske klubove. Treba pričekati natjecateljske okršaje, ali utakmica protiv Portugala govori da se odlazak Danijela Subašića ne bi trebao pretjerano osjetiti.

Ivan Perišić nastavio je igrati u formi koju je dosegao u završnici SP-a u Rusiji. To je možda i najbolja vijest za izbornika Zlatka Dalića uoči dvoboja sa Španjolskom na otvorenju Lige nacija. Perišić je bio najopasniji hrvatski nogometaš protiv Portugala. Perišićeva i Kalinićeva forma dva su najveća plusa utakmice s Portugalom.

Marko Pjaca i posebno debitant Marko Livaja odigrali su zadovoljavajuće. Dobro su se kretali i nudili veznom redu, imali su nekoliko dobrih sprintova i solo akcija, ali moraju biti konkretniji. Mateo Kovačić izgledao je dosta dobro, bolje nego u nekim ranijim utakmicama. Luka Modrić i Milan Badelj odigrali su korektno, posjed lopte u pojedinim trenucima bio je dosta kvalitetan, ali bilo je premalo upotrebljivih okomitih lopti. Jasno je da mogu puno bolje.

Ostali su neki stari problemi

S obzirom da se igralo protiv ofenzivno vrlo jakog suparnika, logično je da je zadnji red imao najviše problema. Iako su igrali neki novi igrači, vidljivo je da su ostali neki stari problemi. Vatreni su u Rusiji imali problema s nedovoljno koncentriranim ulascima u utakmicu, pa potom s centaršutovima ili ubačajima sa strane, bilo iz prekida ili iz igre. Slični problemi bili su vidljivi i na otvorenju novog ciklusa.

Hrvatski igrači na početku utakmice stajali su dosta daleko od Portugalaca, nisu bili dovoljno agresivni i domaćin je to dobro koristio. U tim trenucima Vatrene je spašavao Kalinić dobrim procjenama i obranama. Dekoncentriran ulazak u utakmicu i nesigurne reakcije na ubačaje sa strane dva su najveća minusa.

Portugalci su izjednačili nakon centaršuta s desne strane, nedovoljno dobro postavljenog i zbog ranije ozljede već načetog Vidu lopta je preletjela pa je Pepe neobranjivo tukao glavom. Vida se u tom zračnom duelu dodatno ozlijedio i morao je izaći s terena. U trenutku pisanja ovog teksta nije bilo poznato koliko je ozbiljna ozljeda i hoće li igrati protiv Španjolske na otvorenju Lige nacija u Elcheu. To bi mogao biti dosta veliki problem.

Španjolci puni motiva čekaju Hrvate

Dosta je bilo propusno po hrvatskim bokovima od početka utakmice, Portugalci su probijali hrvatsku obranu s obje strane, tako su domaćini stvarali najviše opasnih situacija. U drugom poluvremenu igra se razvodnila kao što to obično biva u prijateljskim utakmicama. Hrvatska se dosta dobro branila, ali prema naprijed je u drugom dijelu bila prilično neopasna.

Portugal je, realno, sveukupno bio bolji, ostavio je bolji dojam, imao je više šansi, ali ne može se reći da je apsolutno dominirao, jer imala je i Hrvatska svoje dobre trenutke. Na kraju krajeva, rezultat je pozitivan, Hrvatska je izvukla remi, prvi je put u petom međusobnom okršaju zatresla mrežu Portugalaca, tako da kritičke bodlje ne moraju biti preoštre.

Bilo je plusova, međutim, kako smo već naveli, vidjeli smo i minuse, pa nema razloga ni za neko preveliko samozadovoljstvo. Hrvatska može puno bolje. Za pet dana Vatrene u Elcheu očekuje dosta ozbiljnija i zahtjevnija utakmica. Tamošnji mediji javljaju da je nova La Roja iznimno motivirana, Španjolci će kao zapete puške dočekati viceprvake svijeta. Nije teško naslutiti da će Hrvatska morati odigrati prilično bolje ako želi ostati barem neporažena.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX