Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Kada se ovako odigra, poraz nije problem: Isprobavanje je završeno, Dalića čeka najvažniji zadatak - plasman na SP

Hrvatska je opet izgubila od Portugala, ali ovaj put desetkovani Vatreni odigrali su vrlo dobro i može im se samo čestitati.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ispunjen je glavni cilj – Hrvatska je ostala u elitnoj skupini Lige nacija. Ostvaren je i drugi cilj – popraviti dojam nakon loše utakmice u Švedskoj. Šarolika postava Vatrenih ne samo da je popravila dojam nego je i nadmašila očekivanja mnogih.

Bez obzira na krajnji rezultat, bez obzira na nesretan poraz, kada se ovako odigra, onda su recenzije puno svjetlije. Kapa dolje. Šteta što nije ostao barem remi, ti Portugalci su Vatrenima stvarno crna mačka.

Međutim, kada se sve zbroji, kada se uzme u obzir da je Hrvatska bila bitno oslabljena, a da nema ni približno tako široku klupu kao Portugal, može se reći da je to bila vrlo dobra partija Vatrenih, posebice u prvom poluvremenu kada su snage bile izjednačene. Čak i s igračem manje Hrvatska je bila na razini zadatka.

gol expired Dalić iskren nakon sretnog ostanka u elitnom razredu: "Naša igra i rezultati nisu razlog tome" divider

Vatreni su odigrali angažirano, borbeno, rastrčano i disciplinirano, ovaj put s jasnom idejom i ciljem. To se vidjelo od prve minute. Kada se stoji blizu suparničkih igrača, kada je blok čvrst, a linije pokretljivi, kada ''harmonika'' radi kako treba, onda se može se svakim. Ok, Portugalci možda nisu bili sto posto unutra, njima ništa nije trebalo, ali ne može se reći da su odigrali u drugoj brzini. Možda su u utakmicu ušli malo labavije, ali u drugom dijelu su baš zapjenili. Vidjelo se da im je stalo da ne izgube.

Bljesnuo je onaj koga se najviše kritiziralo

Izgleda da su kritike urodile plodom. Cijela momčad odigrala je dobro, a bljesnuo je posljednjih dana možda i najkritiziraniji – Mateo Kovačić. Postigao je dva gola, naravno da je to najvažnije, ali odigrao je općenito odlično, vjerojatno utakmicu karijere u hrvatskoj reprezentaciji. Bio je to Kovačić kakvog bismo htjeli što češće gledati. Kada ga se rastereti težine uloge koju nosi pozicija zadnjeg veznog, njegov talent dolazi puno većeg izražaja.

Najbolji trenuci i sažetak utakmice Hrvatska - Portugal

Da nije bilo isključenja, moglo bi se reći da je Marko Rog odigrao sasvim dobro na poziciji zadnjeg veznog. To je pozicija na kojoj je duel igra frekventna, prekršaji su često na rubu žutog kartona i događaju se isključenja. Ne treba Rogu ništa zamjeriti, za tu poziciju treba iskustva. Ako je bude češće igrao, doći će i to.

Ipak je sretno završilo paćenje u Ligi nacija. Bilo je lutanja i dosta isprobavanja, bilo je i pogrešaka, ali logično je to s obzirom na opće okolnosti. U jeku panedmijske krize došla je smjena generacija, traže se novi reprezentativci i izbornik je morao vidjeti na koga može računati.

Više nema mjesta za lutanja

Vjerujemo da sada ima potpuni uvid, da je selekcija odrađena i da više neće biti lutanja. Ono najvažnije tek dolazi, svi eksperimenti radili su se zbog nadolazećih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i Euro. Tek tu će se vidjeti je li Dalić pronašao dobitnu formulu.

Ne može Hrvatska uvijek biti u samom vrhu, srebra i bronce ne osvajaju se tek tako, ali čini se da Vatreni imaju dovoljno potencijal ostati barem u širom krugu najboljih reprezentacija. Nije da se na Euro treba ići bez ambicija, naravno da treba sve napraviti za što bolji rezultat, ali za hrvatski nogomet u ovom trenutku najvažnije je plasirati se u Katar. To je primaran cilj i tomu sve treba podrediti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider