Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Je li ovo realno?

Hrvatska viceprvak svijeta, a Španjolska veliki favorit!? Vatrene opet podcjenjuju!?

Španjolska ima simboličnu važnost u stvaranju mita o Vatrenima...

Galerija Slavlje hrvatske reprezentacije (Foto: AFP) Slavlje hrvatskih nogometaša (Foto: AFP) Luis Enrique (Foto: AFP) Zlatko Dalić i Luka Modrić (Photo: Igor Kralj/PIXSELL)

Hrvatska reprezentacija večeras u Elcheu otvara Ligu nacija protiv Španjolske. Utakmica počinje u 20:45, moći ćete je gledati izravno na Novoj TV i GOL.hr-u, a specijalna emisija Nove TV s gostima i javljanjima iz Elchea započinje već od 20:15.

Španjolska ima simboličnu važnost u stvaranju mita o Vatrenima. Kojih 130 kilometara sjeverno od Elchea, u Valenciji, hrvatska reprezentacija ostvarila je 1994. prvu veliku međunarodnu pobjedu (0:2). Na Luisu Casanovi, današnjoj Mestalli, na neki način rođeni su Vatreni. Robert Prosinečki debitirao je za Hrvatsku i upisao prvijenac, a drugi gol postigao je Davor Šuker, najbolji strijelac hrvatske reprezentacije i današnji predsjednik HNS-a.

Vatreni rođeni u Španjolskoj

Ta je pobjeda odjeknula svijetom, jer Španjolska je i tada imala snažnu reprezentaciju, uz to je oduvijek rijetko gubila na svojem travnjaku, dok je Hrvatska bila u povojima, i država i nogometna reprezentacija, pa je mnogima, pogotovo onima kojima nogomet nije ručak i večera, a takvih je najviše, ta pobjeda bila dosta iznenađujuća.

Vatreni su tada nagovijestili svijetu golemi potencijal, na scenu je stupila nova reprezentacija koja će u narednom razdoblju, pokazalo je vrijeme, odigrati značajnu ulogu u europskom i svjetskom nogometu. To nije naše subjektivno mišljenje, to govore rezultati hrvatske reprezentacije.

Slavlje hrvatske reprezentacije (Foto: AFP) Slavlje hrvatske reprezentacije (Foto: AFP) (Foto: Afp)

24 godine kasnije situacija se dosta promijenila, ali neke stvari ostale su iste. Španjolska je u međuvremenu konačno ostvarila ono što je dugo sanjala, postala je nogometna velesila, odmah uz bok najvećim reprezentacijama, Njemačkoj, Brazilu, Italiji, Francuskoj i Argentini, a Hrvatska je stekla svjetsku reputaciju, zajedno s Urugvajem i Portugalom učvrstila se na laskavoj poziciji najbolje reprezentacije „malih država“, za koju već po inerciji navija lavovski dio planeta kada igra s velikim silama, i koja je jedina iz reda malih država nakon dugo vremena dospjela do finala Svjetskog prvenstva.

Španjolska veliki favorit na kladionicama

Što se nije promijenilo? Iako Hrvatska u Elche stiže kao viceprvak svijeta, Španjolska je opet dosta veliki favorit, ako je suditi po koeficijentima najvećih svjetskih kladionica. Primjerice, William Hill plaća pobjedu Španjolske s mizernih 1,57. Pratimo nogomet desetljećima i ne pamtimo da je koeficijent na viceprvaka svijeta protiv bilo koga i bilo kada bio tako nizak, pogotovo samo dva mjeseca nakon SP-a.

Luis Enrique (Foto: AFP) Luis Enrique (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Više je razloga zbog kojih su Španjolci tako veliki favoriti, jedan od njih sigurno je taj što su posljednji put izgubili utakmicu na svojem ozemlju prije 13 godina, Rumunjska je u prijateljskoj utakmici u Cadizu pobijedila s 1:0. Zadnju natjecateljsku utakmicu Španjolska je izgubila na svojem terenu 2003., u kvalifikacijama za Euro 2004. Grčka je u Zaragozi pobijedila s 1:0.

Važniji je razlog taj što je Španjolska pobijedila Englesku na Wembleyju u prvoj utakmici Skupine 4 Lige nacije, što je Španjolcima podiglo samopouzdanje nakon razočaranja na Svjetskom prvenstvu, gdje su ispali ranije nego što su se nadali.

Nova La Roja slavila na Wembleyju

La Roja je pod vodstvom novog trenera Luisa Enriquea odigrala dosta dobro na Wembleyju, recenzije španjolskih medija prilično su pozitivne. Enriqueova La Roja igra nešto drugačije nego prijašnje postave, tiki-taka nije izumrla, temeljna filozofija i stil su ostali, ali sada Španjolci igraju dosta agresivnije i okomitije.

Zbog ranijeg ispadanja sa SP-a španjolski reprezentativci imali su osjetno više vremena za ljetnu rekuperaciju, pa je logično da u sezonu ulaze odmorniji i orniji, a možda i motiviraniji da se što prije iskupe za „kiks“ u Rusiji. Na koncu, španjolska momčad još uvijek je triput vrjednija od hrvatske na Transfermarktu.

Analitičari vjerojatno računaju na to kako je hrvatska reprezentacija fizički i mentalno dosta iscrpljena nakon velikog uspjeha u Rusiji te dočeka kakav se ne pamti ni na svjetskoj razini. Nakon velikih uspjeha obično dolazi do manjeg ili većeg pada. Kad bi napravili veliki rezultat, mnogi su se znali ispuhati.

Bookmakeri podcijenili Hrvatsku!?

Osim toga, Vatrenima nedostaje nekoliko važnih igrača, neki su samo privremeno odsutni, dok su se drugi oprostili od vatrenog dresa, posebno se to odnosi na Marija Mandžukića, dugogodišnjeg prvog napadača hrvatske reprezentacije.

Trebat će neko vrijeme da mu se pronađe dostajan nasljednik. Dok nema Andreja Kramarića, Ivan Santini i Marko Livaja bore se za ulogu prve špice. Zasad je teško reći imaju li kapacitet da uspješno zamijene Mandžukića i pokriju izostanak Kramarića.

Naposljetku, Hrvatska nije izgledala posebno impresivno u prijateljskoj utakmici s Portugalom u Faru, pa je i to signal bookmakerima da Vatreni trenutačno nisu u najboljem tonusu.

Kada se sve sagleda i podvuče crta, logično je da je Španjolska na svojem travnjaku favorit, no čini nam se da su bookmakeri ipak podcijenili Hrvatsku, kao što su to znali napraviti u bližoj i daljoj prošlosti, jer koeficijent na pobjedu Španjolske prilično je nizak.

To je možda i dobro za Vatrene, uloga velikog favorita sa sobom nosi određeni pritisak i teret, hrvatski nogometaši bit će rasterećeniji, moći će igrati opuštenije. Mrtvi se ionako broje na kraju bitke.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider