Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Svi su pali, past će i oni

Hrvatska nije pobijedila još samo dvije velike svjetske reprezentacije: Oni su nam baš "crne mačke"

Hrvatska nogometna reprezentacija ima skalpove protiv brojnih svjetskih velesila: Italije, Njemačke, Španjolske, Francuske, Argentine, Nizozemske.

Nakon što je u Parizu srušila svjetske prvake Francuze, hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji ostala su još dva velika suparnika koja nikada nije pobijedila - Brazil i Portugal.

Vatreni su u ponedjeljak pobjedom 1:0 na Stade de Franceu tek u desetom pokušaju pobijedili Tricolore. Hrvatska sada protiv Francuske ima jednu pobjedu, šest poraza i tri neodlučena ishoda uz negativnu razliku pogodaka 10:20.

"Ovo je sigurno jedna od mojih najdražih pobjeda. Naravno da smo poslije izgubljenog finala u Rusiji i onih poraza u Ligi nacija imali kompleks od Francuza, ali velika je stvar dobiti svjetske prvake na ispunjenom Stade de Franceu", kazao je nakon pariškog slavlja izbornik Zlatko Dalić.

Luka Modrić i Zlatko Dalić Dalićeve slatke muke: Tko sada ispada iz kadra? Ovo je moćna Hrvatska, a još kada dođe Perišić… divider

"Napokon, hvala Bogu da smo došli do te prve pobjede protiv njih, nakon deset utakmica. Sretni smo, ne samo zbog pobjede nego i zbog načina na koji smo do nje došli, našom igrom", istaknuo je Luka Modrić.

"Bili su nam neka crna mačka. Uvijek smo im bili blizu, igrali smo dobro, dosta smo dobrih utakmica protiv njih, ali nikako ih nismo uspjeli pobijediti. Napokon se to desilo na njihovom stadionu. Sigurno je jedna od dražih pobjeda", dodao je hrvatski kapetan.

Pamti se poljudski remi protiv Brazila

Vatrenima su ostale još dvije "crne mačke". Portugal i Brazil, naravno, računajući samo reprezentacije s kojima je Hrvatska igrala više od jednom.

Protiv peterostrukih svjetskih prvaka Brazila igrali smo četiri puta upisavši remi i tri poraza, a protiv Portugala sedam puta upisavši šest poraza i jedan remi uz razliku pogodaka 4:15.

gol expired Oni su srce hrvatske reprezentacije: Posebna objava za tri doktora nogometa divider

Prvi hrvatsko-brazilski okršaj susret je igran 17. kolovoza 2005. godine kada je Brazil kao aktualni svjetski prvak na splitskom Poljudu odigrao 1:1 protiv reprezentacije Hrvatske koju je kao izbornik vodio Zlatko Kranjčar.

Hrvatsku je u vodstvo doveo izbornikov sin Niko Kranjčar u 32. minuti, a na konačnih 1:1 poravnao je Ricardinho 10 minuta potom.

Niti godinu dana kasnije Hrvatska i Brazil su se ponovno susreli, ali ovoga puta u službenom susretu u skupini na SP u Njemačkoj. U dvoboju 1. kola u skupini F na Olimpijskom stadionu u Berlinu 13. lipnja Brazil je bio uspješniji s 1:0, a strijelac jedinog gola bio je Kaka u 44. minuti.

gol expired Modrić se dirljivom porukom oprostio od slavnog suigrača: "Zabavljali smo se, brate!" divider

Vatreni i Selecao su međusobno igrali i na otvaranju Svjetskog prvenstva 2014. u Sao Paolu, a slavio je domaćin 3:1. Hrvatska je povela u 11. minuti autogolom Marcela, a u 29. minuti je izjednačio Neymar. U nastavku susreta 'ukazao' se sudac Nishimura koji je u 70. minuti poklonio kazneni udarac domaćinu kojeg je realizirao Neymar. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Oscar u sudačkoj nadoknadi.

Posljednji hrvatsko - brazilski okršaj bio je u lipnju 2018. u Liverpoolu. Bila je to prijateljska utakmica u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo, a Brazil je slavio 2:0 golovima Neymara (69) i Roberta Firmina (90+3).

Vatreni u šest utakmica čak pet puta izgubili od Portugala

Aktualni svjetski doprvaci su protiv bivših europskih prvaka Portugalaca igrali sedam puta upisavši šest poraza i jedan remi uz razliku pogodaka 4:15.

Tek u petoj utakmici zabili smo im prvi gol, a samo je jedna, prijateljska utakmica završila remijem 1:1. Najbolniji je poraz 0:1 u osmini finala EURO-a 2016. golom golom u 119. minuti.

Josip Juranović i Zlatko Dalić Pauzirao dva mjeseca pa odigrao četiri utakmice u deset dana: "Za Hrvatsku se sve može" divider

Prvi hrvatsko-portugalski dvoboj odigran je na Europskom prvenstvu 1996. godine u Nottinghamu. Hrvatska je i prije te utakmice osigurala prolaz u četvrtfinale, pa je Miroslav Blažević odlučio odmoriti dio igrača. Portugal je slavio 3:0 golovima Luisa Figa (4), Joaoa Pinta (33) i Domingosa (88).

Iduće dvije utakmice bile su prijateljske. U studenom 2005. Portugal je u Coimbri slavio 2:0, golovima Petita i Paulete, dok je u lipnju 2013. u Ženevi pobijedio 1:0, a pogodak odluke zabio je Ronaldo u 36. minuti.

Novi službeni okršaj dogodio se u osmini finala EP-a 2016. u Francuskoj. U susretu igranom u Lensu Portugal je pobijedio 1:0 golom Ricarda Quaresme u 117. minuti. Hrvatska je morala kući dok je Portugal na koncu osvojio europsku krunu.

Lovro Majer i Mikaël Silvestre Slavni Francuz nakon utakmice u Parizu tražio je Lovru Majera fotografiju divider

Protiv Portugala smo igrali i 6. rujna 2018. u prijateljskom susretu u Faru. Bio je to prvi susret Vatrenih nakon svjetskog prvenstva u Rusiji na kojem su osvojili drugo mjesto. Hrvatska je povela u 19. minuti golom Ivana Perišića, a domaćin je izjednačio u 32. minuti golom Pepea.

U šestom međusobnom susretu, Portugal je 5. rujna 2020. na startu Lige nacija u Portu slavio sa 4:1. Cancelo (41), Jota (58), Felix (70) i Silva (90+4) su zabili za Portugal, a Petković (90+1) za Hrvatsku. U uzvratu na Poljudu, Portugal je slavio sa 3:2.

Najbolji trenuci utakmice Francuska - Hrvatska 0:1

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider