Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Dalićeve slatke muke: Tko sada ispada iz kadra? Ovo je moćna Hrvatska, a još kada dođe Perišić…

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić imat će slatke brige oko sastavljanja kadra za Svjetsko prvenstvo u Kataru…

Luka Modrić i Zlatko Dalić (Foto: Afp)

Došao je i taj dan, pala je i ta "crna mačka" zvana Francuska. Vatreni su u desetom pokušaju natjerali Tricolore da potpišu kapitulaciju.

Marcelo Brozović Marcelo Brozović nakon rušenja Francuske zapalio kubanku i konačno prestao trčati: Javili se Džeko, Lovren... divider

Fantastičan završetak lipanjskog dijela Lige nacija, ma teško da se mogao i sanjati takav rasplet nakon onog poraza od Austrije u Osijeku. Dvije pobjede na jako teškim gostovanjima. Prvo u Danskoj, a onda i povijesni trijumf usred Pariza.

Pariz i Kopenhagen izrodili su velika pojačanja

Hrvatska sada ima sedam bodova i druga je na ljestvici iza Danske, koja je pobijedila Austriju i na vrhu je sa devet bodova. Ostale su još dvije rujanske utakmice, kod kuće protiv Danske i u gostima kod Austrije. U prijevodu to znači da Hrvatska ima veliku šansu osvojiti prvo mjesto i napasti pobjednički pehar.

Pobjede uvijek donose dobro raspoloženje i podižu samopouzdanje, no još više od toga raduje što su posljednje tri utakmice izrodile značajna pojačanja za Vatrene.

Didier Deschamps Deschamps našao krivca za debakl protiv Hrvatske i u Ligi nacija divider

Zlatko Dalić bit će na slatkim mukama. Znojit će se izbornik od razmišljanja koga da povede na Svjetsko prvenstvo u Katar. Konkurencija za pozicije u obrani bit će ogromna, pogotovo na stoperskim mjestima.

Opet je obrana odigrala maestralno, na čelu s vratarom Ivušićem, koji je pokazao da se na njega može najozbiljnije računati. Otkako su Erlić i Šutalo uskočili u središnjicu obrane, hrvatska reprezentacija ne da teško prima golove, nego i teško dopušta šanse.

Najbolji trenuci utakmice Francuska - Hrvatska

Obrana kao armirani beton

Premotamo li film unazad, vidjet ćemo da su Francuska i Danska stvorile tek nekoliko izglednih šansi. Obrana je bila kao armirani beton. Naravno da za to nisu zaslužni samo Erlić i Šutalo, jasno je da je veliki obol dala cijela momčad, posebice bočni igrači. I Juranović i Stanišić bili su na visini zadatka, ali i vezni red, pa i napad.

Kada je Budimir u sastavu, obrana se igra od najisturenijeg napadača. Vatreni dugo nisu imali takav balans između ofenzivne i defanzivne igre.

Zlatko Dalić VIDEO Zlatko Dalić oduševljen: "Oni moraju u Katar, njih ne mogu preskočiti" divider

Ne treba posebno apostrofirati značaj trojice mušketira u veznom redu. To je najjači dio hrvatske momčadi i već je postala rutina da Modrić, Kovačić i Brozović odigraju na visokoj razini. Naravno da o njima sve ili puno toga ovisi. I ovaj put su bili glavna pokretačka snaga Vatrenih.

Hrvatska je u drugom poluvremenu protiv Danske i cijelu utakmicu protiv Francuske izgledala jako dobro, a ne treba zaboraviti da u momčadi nema najopasnijeg, a vjerojatno i najboljeg igrača u posljednje dvije-tri godine – Ivana Peršića. Nije bilo ni Joška Gvardiola, koji napreduje koracima od sedam milja i već je postao standardni član udarnog sastava.

Još kada se priključi Perišić...

Doista možemo biti vrlo optimistični u razmišljanju kako će to izgledati kada se Perišić priključi momčadi koja je istrčala na Stade de France. Hrvatska bi mogla za Svjetsko prvenstvo stvoriti stvarno moćnu momčad.

Najfiniju kombinaciju iskustva i mladosti. Naravno, ako se izbornik odluči pomladiti udarnu postavu. Bit će to bolan rez za neke zaslužne igrače, ali takav potez se jednostavno nameće. Ako su mladi junaci sigurni, tko ispada? Ne mogu svi ići: i mladi i stari. Nekome će se Dalić morati zahvaliti.

Robert Jarni VIDEO Robert Jarni pohvalio Vatrenog nakon Francuske: "Bio je bolji od mene" divider

Ne treba sada stvarati neku veliku euforiju, ovo je ipak samo Liga nacija, tako smo je oslikavali i kada je Hrvatska gubila utakmice u prethodnim izdanjima, no ne može se pobjeći od činjenice da su Vatreni na dva jako vruća terena pokazali da imaju i snagu, i kvalitetu, i inat, i karakter.

Ovo je moćna Hrvatska

Nakon brutalnog poraza od Austrije trebalo je smoći snage i vratiti se u ovako briljantnom stilu. To pokazuje da kod ključnih senatora još ima vatre. Priključili su im se mladi debitanti i poludebitanti, jer što se može reći, recimo, za Stanišića ili Ivušića koji su upisali tek pet-šest nastupa.

Ova Hrvatska ima i kvalitetu i perspektivu. Mladi igrači ne smiju upasti u samozadovoljstvo, ne smiju im zamutiti um panegirike i lovorike. Moraju nastaviti raditi, i to još jače. Svaka sljedeća utakmica mora im biti novo dokazivanje.

Izgledaju jako dobro, ali mogu još bolje. Ima još mjesta za napredak. Za pet mjeseci može se puno toga promijeniti u nogometu. I nabolje, ali i nagore. Ovu drugu opciju po svaku cijenu trebaju spriječiti.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider