Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Dobra i loša vijest iz Madrida: Modrić i Dalić pod velikim pritiskom, nameće se opcija za Mađarsku i Wales

Hrvatski kapetan Luka Modrić nalazi se pod velikim pritiskom madridskog kluba...

Luka Modrić i Zlatko Dalić (Photo: Davor Javorovic/PIXSELL)

Dobra i loša vijest iz Madrida stižu na stol hrvatskog izbornika Zlatka Dalića.

„Zidane ima plan za Modrića. Hrvatski veznjak trebao bi se naći u postavi Reala za subotnji gradski derbi s Atleticom na Wanda Metropolitanu.“

To je informacija Asa koju bismo mogli protumačiti kao jako dobrom viješću. Madridski dnevnik podcrtava da je Modrić i dalje fundamentalan igrač u Zidaneovoj filozofiji igre.

Modrić u postavi Reala već za derbi s Atleticom

Modrić dirigira igrom Kraljevskog kluba, diže i kada je potrebno spušta ritam, igra obranu i ključan je za balans, ističe As dodajući da je Modrić igrač koji se žrtvuje za momčad i ne teži individualnom isticanju, što je jako važno u ekipi prepunoj zvijezda i golemih ega.

Sve govori da se Modrić dobro osjeća i uskoro bi mogao na teren u natjecateljskoj utakmici. Modrić je jučer odradio prvi trening s momčadi Reala otkada je ozlijedio aduktor desne noge igrajući za Hrvatsku u Bakuu protiv Azerbajdžana u kvalifikacijama za Euro 2020.

gol expired Real želi da Modrić propusti Mađarsku i Wales: ''Očekuje se da razgovara s Dalićem i odustane'' divider

Zidane ga iz preventivnih razloga nije uključio na popis igrača za večerašnju ligašku utakmicu sa Osasunom na Santiago Bernabeuu. Očekuje se da će Modrić danas i sutra odraditi treninge jačeg intenziteta, pa će se vidjeti kako će reagirati.

Nakon toga bit će jasnije hoće li ga Zidane postaviti u momčad protiv Atletica. Međutim, prognoze su vrlo dobre. Modrić je na jučerašnjem treningu izgleda jako dobro i kako stvari stoje, lako je moguće da će zaigrati protiv Atletica. Možda čak i od prve minute.

Real traži da Modrić ne igra za reprezentaciju

Što to sve znači za hrvatsku reprezentaciju uoči odlučujućih kvalifikacijskih ogleda, ne treba previše pojašnjavati. Zna se koliko Modrić znači Vatrenima.

Međutim, očito je da u Madridu vrše pritisak na Modrića i hrvatskog izbornika. To je loša vijest. Modrić se nakon utakmica u Slovačkoj i Azerbajdžanu vratio ozlijeđen u Madrid. Kada su u Realu shvatili da je ozlijeđen i da će morati izbivati s terena dva do tri tjedna, bili su prilično ljutiti.

Neymar (Foto: AFP) Neymar priznao grešku: ''Dođe trenutak kad sam previše frustriran, naljutim se i eksplodiram'' divider

Lako je shvatiti zašto su bili ogorčeni. Real je bio u krizi igre i rezultata, Zidane je opasno živio, kritike su bile žestoke, a francuski stručnjak u najkritičnijem razdoblju nije mogao računati na jednog od najvažnijih igrača.

U Realu smatraju da Modrić nije trebao igrati dvije utakmice u tri dana. Očito je da su očekivali da će ga Dalić poštedjeti napora u Bakuu. Stoga nije iznenadila informacija da očekuju kako će Modrić propustiti sljedeće okupljanje hrvatske reprezentacije.

''Real očekuje da Luka razgovara sa svojim izbornikom kako bi mu on što je više moguće olakšao nadolazeći kalendar'', piše Marca.

Modrić i Dalić pod velikim pritiskom

Kad to piše dobro obaviješteni madridski dnevnik, koji mnogi smatraju biltenom Kraljevskog kluba, jasno je kako razmišljaju na Bernabeuu.

Marca ističe da bi u Realu željeli da Modrić krene stopama Jamesa Rodrigueza, koji je zbog ozljede propustio dvije utakmice kolumbijske reprezentacije.

''Real Madridu svidjelo bi se da to učini i Modrić, misleći na ono što ga čeka s klubom. Jedna gesta u obliku propuštanja utakmica kako bi se oporavio i vratio u formu'', tvrdi Marca i ne propušta naglasiti da je Modrić nedavno napunio 34 godine te tako sugerira da bi morao dozirati svoje nastupe.

gol expired Kako se veliki engleski klub sjurio u provaliju: Imaju titula kao City i Chelsea, a tavore u trećoj ligi divider

Ono što madridski dnevnik lakonski preskače, kada uspoređuje Jamesov i Modrićev slučaj, jest to da je Kolumbija igrala dvije prijateljske utakmice, znači totalno nebitne, dok Hrvatsku očekuje ključne kvalifikacijske utakmice nakon kojih možda neće biti šansi za popravak.

Na pitanje Hine dužnosnik Real Madrida danas odgovara:
''Za Real Madrid, ono što odluči Luka bit će korektno.''

Jasno je da u Realu neće otvoreno reći da Modrić ne bi trebao igrati za Hrvatsku, jer klub ne može zabraniti igraču da ne igra za reprezentaciju, može samo sugerirati. Stoga se takve poruke šalju preko medija. Po tom pitanju sve je jasno.

Modriću sigurno nije lako, s jedne strane mora uzeti u obzir zahtjeve kluba koji ga jako dobro plaća, a s druge strane je svjestan koliko značajne utakmice očekuju hrvatsku reprezentaciju.

Luka Modrić (Foto: AFP) Dobra vijest za Real i Hrvatsku: ''Nisam zabrinut zbog toga, ali strašno mi smeta'' divider

U ovom trenutku možemo samo spekulirati što će se dogoditi. Prema našoj procjeni, zainteresirane strane mogle bi se naći na pola puta. Mogao bi pasti dogovor da Modrić odigra jednu od sljedeće dvije utakmice za reprezentaciju.

Budući da je prva sljedeća uvijek najvažnija, pretpostavljamo da bi Modrić mogao istrčati na Poljudu protiv Mađarske. O ishodu te utakmice puno toga će ovisiti. Ona će vjerojatno odrediti završnicu kvalifikacija.

Opcije za Mađarsku i Wales

Ako pobijedi, Hrvatska će biti na pragu plasmana na Euro. U suprotnom će se situacija opasno zakomplicirati. U slučaju negativnog rezultata, Vatreni bi otputovali u Wales pod velikim pritiskom.

Kako god okrenuli, ogled protiv Mađarske je u ovom trenutku važniji i stoga je logičnije očekivati da će Dalić u toj utakmici željeti imati kapetana na raspolaganju. Protiv Mađarske pobjeda je imperativ, a u takvoj utakmici Modrićeva je nazočnost na terenu od neprocjenjivog značaja.

Drugi razlog zašto bi se Dalić mogao odlučiti za tu kombinaciju jest povratak Ivana Rakitića i Matea Kovačića u kadar reprezentacije. S njima su mogućnosti za kombiniranje i taktiziranje puno veće. Poučen iskustvom iz Bakua, izbornik bi protiv Walesa vjerojatno tako i tako rotirao igrače.

Lionel Messi (Foto: AFP) Barca zabrinuta: U prvom startu opet ostala bez Messija, a mora na neugodno gostovanje divider

Ako se na Poljudu odluči izvesti postavu koja je uzela mjeru Slovacima u Trnavi, znači s Nikolom Vlašićem u prvom sastavu i možda Josipom Brekalom kao zamjenom za Antu Rebića, onda će u Walesu zacijelo od prve minute igrati Rakitić, Kovačić i Rebić.

Rakitić i Kovačić trebali bi nadomjestiti Modrića u toj utakmici. To nam se čini najlogičnijim scenarijem, no ne možemo tvrditi da će to tako biti. Izbornik možda ima neku drugu ideju.

Hoće li Rakitić igrati u Splitu protiv Mađarske?

Naravno, ostaje otvorenim kako će Rakitić reagirati kada shvati da neće biti u prvom sastavu protiv Mađarske i je li izbornik već s njim dogovorio što namjerava, kako bi amortizirao neželjene posljedice?

Tu leži određena opasnost. Ako Rakitić očekuje da će krenuti od prve minute, a na kraju završi na klupi, mislimo da je legitimno upitati se kako će reagirati nakon svega što se događalo posljednjih mjeseci?

Nadamo se da je Dalić već sve dogovorio s veznjakom Barcelone, da ne bi bilo neugodnih iznenađenja, no pitanje je što točno, odnosno kolika će mu biti minutaža. Kakva god odluka bila, nadamo se da Dalić ima jasan plan i da će sve ići po špagi. U tom slučaju atmosfera ne bi smjela biti narušena.



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider