Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Dalić udario šakom o stol i to mu se isplatilo: Što slijedi? Izbačene zvijezde ostaju na ledu, jedno moguće iznenađenje

Rujanski ciklus završio je vrlo uspješno za hrvatsku reprezentaciju, no već u listopadu nastavljaju se kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. Što izbornik Dalić planira?

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić zauzeo je puno oštriji stav nakon Eura i ta mu se odluka višestruko isplatila.

Rujanski kvalifikacijski ciklus odrađen je za četiri plus u bodovnom smislu, a posljednje utakmica sa Slovenijom za čistu peticu, i bodovno i igrom.

gol expired Najskuplji na svijetu: Manchester City je u trenutni igrački kadar uložio više od milijardu eura! divider

Tko zna kako bi se to sve rasplelo, i za reprezentaciju i za izbornika, da Dalić nije odlučio skinuti rukavice i udariti šakom o stol, pogotovo jer je u pet do 12 izgubio čovjeka na kojeg se najviše oslanjao, kapetana i glavnog igrača Luku Modrića.

Dalić nikoga nije prekrižio za sve vremena, čak ni Antu Rebića, koji je sam sebe eliminirao onom kontroverznom objavom nakon Eura. I Rebić, i Brekalo, i Petković, i Vrsaljko i svi ostali imat će šansu izboriti novi poziv dobrim igrama i uzornim ponašanjem.

Nema više po starim zaslugama

Međutim, Dalić je izborom igrača poslao jasnu poruku svima: nema više poziva baziranih na starim zaslugama, kreditima iz prošlosti, ma kako oni veliki i značajni bili. Ta je priča završena, odsad će igrati samo oni u najboljoj formi i najspremniji.

Ta je odluka bila višedimenzionalna, utjecala je na mnoge sfere. Sve ima svoju uzročno posljedičnu vezu. Dalićeva promjena kursa očigledno je podigla kohezivni faktor unutar momčadi, a onda posljedično i razinu igre.

Konferencija za medije Zlatka Dalića nakon utakmice protiv Slovenijer

Kad se donose logične, stručno-taktike odluke, puno veće su šanse da će se to pozitivno reflektirati tamo gdje je najvažnije - na terenu. U nogometu ništa ne može jamčiti uspjeh, ni selekcija, ni sustav, ni motivacija, no ako posložiš i pripremiš stvari kako treba, veća je šansa da će na kraju rezultat biti bolji nego kad se većina toga prepusti inerciji i sreći.

Izbornik i stručni stožer dali su si truda, povukli su neke jake poteze i sve im se vratilo s kamata. Jasno da oštriji rezovi sa sobom uvijek nose određenu dozu rizika. No tko ne riskira, taj ne profitira.

Sada izbornik može barem nakratko odahnuti. On jako dobro zna u kakvoj je situaciji bio i što bi se dogodilo da su kola krenula nizbrdo. Teško da bi ih zaustavio, a vjerojatno ne bi ni dobio priliku da to napravi.

Daliću se rizik isplatio

Izbornik je zbacio dobar dio tereta s leđa, odrađen je lavovski dio posla, no ostalo je još nekoliko teških vreća, jer utrka nije završena, kvalifikacije ulaze u završnu fazu, a Rusija još uvijek opasno prijeti.

Realno, Hrvatska ima bolji raspored od Rusije i možda bi se moglo dogoditi da do zadnjeg kola i međusobnog ogleda u Splitu osigura prvo mjesto i izravan plasman na Svjetsko prvenstvo 2022., no to nije izvjesna oklada.

gol expired Na Poljudu se rodila nova Vatrena generacija: "Hajdukova veza" natjerala nas je da barem nakratko zaboravimo na Modrića divider

Rusija čak i ako bude imala tri boda manje, opet će imati šansu da s pobjedom u Splitu preskoči Hrvatsku. Da bi uopće ta mogućnost došla u opticaj, Vatreni će morati upisati tri vezane pobjede. Znači, potrebna je i dalje maksimalna ozbiljnost jer svako opuštanje može biti kobno.

Kvalifikacije se nastavljaju već u listopadu, Hrvatska 8. listopada gostuje na Cipru, a 11. listopada dočekuje Slovačku u Osijeku. Popis kandidata predviđen je za 20. rujan.

Popis za nastavak kvalifikacija

Logično je zaključiti da neće biti prevelikih promjena. Za to nema ni potrebe, a ni vremena. Teško da se netko može nametnuti za dva tjedna, ali nije nemoguće. Ako netko baš eksplodira, doće u obzir.

Siguran je povratak kapetana Modrića, a to znači da bi se Lovro Majer mogao vratiti na pretpozivnu listu. Prilično je izvjestan i povratak Ante Budimira, što znači da bi mogao ispasti Antonio Čolak.

gol expired Supruga Michaela Schumachera prvi put progovorila o njegovu stanju: "Nedostaje mi svaki dan, s nama je, ali više nije isti..." divider

Možda je moguća još jedna promjena, recimo da Dalić uputi poziv Bayernovu talentu Josipu Stanišiću, jer je očito da ne računa preozbiljno na Filipa Uremovića. Da računa, vjerojatno bi dobio koju minutu u situaciji kada su Vatreni ostali na samo jednom klasičnom desnom beku.

Prilično je izgledno da će „izbačeni“, dojučerašnji standardni reprezentativci s početka teksta, morati čekati neku drugu priliku. Naravno, ako ne bude novih ozljeda, što je uvijek moguće. I ako ne bude iznenadne eksplozije forme, što je opet moguće.

Nikad veća konkurencija

Ako odemo korak ili dva dalje, iz svega se da zaključiti da će se voditi oštra borba za mjesta na popisu za SP 2022. Naravno, ako se Hrvatska plasira u Katar, a realno je zaključiti da bi se trebala tamo naći.

Vjerujete li u direktan plasman Hrvatske na SP u Kataru?

Ukupno glasova:

Konkurencija za svaku poziciju bit će golema, možda nikad veća, pogotovo u svjetlu nekih novih zvijezda koje su se pojavile u mladoj reprezentaciji.

Neki će reći da Stanišić ili Luka Sučić već sada imaju mjesto u seniorskoj reprezentaciji, makar na širem popisu, a što će tek biti za godinu dana kada dodatno stasaju i ojačaju. Bit će to slatke brige za izbornika Dalića. Prvo se treba plasirati u Katar, pa će sve biti puno lakše analizirati.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider