Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Glava je ipak ključ

Dalić priprema Francuzima iznenađenje: Izbornik poslao znakovitu poruku, Vatreni mijenjaju taktiku

Hrvatska će večeras u Maksimiru tražiti prvu pobjedu protiv Francuske…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Što će Dalić pripremiti Deschampsu? Izbornik hrvatske reprezentacije puno je toga najavio, ispada da je namjerno otvorio karte, ali kad se puno toga najavi, puno toga ostane dvojbeno.

Dalić je iskusan lisac i ne bi bilo prvi put da prodaje puške. Izbacio je iz rukava nekoliko kombinacija početnog sastava, a sad neka novinari i Francuzi pogađaju koja će biti prava.

Izravni prijenos počinje već od 20 sati, kada počinje specijalna emisija, a možete ga, kao i obično, gledati u programu Nove TV te na gol.hr-u.

Čini nam se da je Dalićeva najava kako se vraća starom sustavu djelomično iskrena. Iako je izbornik najavio da mora nešto promijeniti, bilo bi preriskantno krenuti na Francuze s taktikom koja je bila protiv Švedske.

Dalićeva znakovita rečenica

Vatreni bi na taj način ostavljali previše prostora Tricolorima, posebice u posljednjoj trećini utakmice kada bi im ponestalo snage. Francuzi su, jasno, kvalitetniji, ali i motoričniji od Šveđana, pa bi vjerojatno bolje iskoristili propuh po bokovima, kakav je bio protiv Švedske u drugom dijelu.

"Najteža utakmica u kojoj ne smijemo raditi pogreške i upadati u crne rupe. Svjetski prvaci sve kažnjavaju. Već sam rekao da smo bili bolji od njih u finalu Svjetskog prvenstva i da smo se dobro držali u Ligi nacija u prvoj utakmici, ali smo za svaku grešku bili kažnjeni", kazao je izbornik u razgovoru za Novu TV.

gol expired Šok u Abu Dhabiju: Ante Delija ne smije se boriti, otkazana borba u UFC-u! divider

Dodao je još jednu simptomatičnu rečenicu:

„Možda izgleda kontradiktorno, ali najviše se moramo paziti kad mi imamo loptu.“

Izbornik aludira na moć tranzicije francuske momčadi. Zna se glavna taktika Tricolora; stanu u blok i vrebaju trenutak kada će presingom krenuti po loptu i jurnuti u kontru.

Ta izbornikova izjava daje nam naslutiti da će Vatreni ovaj put zaigrati opreznije, da ne kažemo pametnije nego u finalu Svjetskog prvenstva i u posljednjem ogledu u Parizu.

Hrvatska igrala kako odgovara Francuzima

Hrvatska je u obje utakmice, posebice u finalu Mundijala igrala možda preotvoreno, previše napadački, baš onako kako odgovara Francuzima, koji namjerno prepuštaju loptu suparniku i vrebaju svoju šansu iz kontre.

Francuzi su računali da će u otvorenoj igri stići i pogreške suparnika, a one su u hrvatskom slučaju bile kardinalne. Tako je ostao dojam da je Hrvatska u Moskvi igrala, pa donekle i u Parizu, barem prvo poluvrijeme, a da je Francuska zabijala i pokupila ono što je najvažnije – pobjedu.

„Ne zanima me kako ćemo pobijediti, već samo da pobijedimo. Dojam je nebitan“, jedna je od znakovitih rečenica hrvatskog izbornika.

Možda pogrešno zaključujem, ali Dalić bi mogao pripremiti taktičko iznenađenje Deschampsu. Vatreni bi ovaj put mogli zaigrati dosta povučenije, možda će pokušati stati u blok i loptu prepustiti Francuzima. Po principu: neka oni napadaju, a mi ćemo prijetiti iz kontre.

Promjena taktike

Formacija 4-2-3-1 lako se pretvara u 4-5-1. Ako će Hrvatska igrati povučenije, izgleda posve logično da Dalić na lijevo krilo instalira Domagoja Bradarića, prirodnog lijevog beka koji može biti i krilo.

Izbornik je najavio da će odmoriti neke igrače. Na poziciji lijevog beka trebao bi zaigrati Borna Barišić umjesto Darija Melnjaka. Bradarić može kvalitetno držati cijelu stranu i bio bi značajna ispomoć Barišiću u fazi obrane, a stigao bi i koji put pobjeći po strani.

gol expired Snimljen kako s ljubavnicom ulazi u hotel: Svjetski prvak suspendiran zbog izvanbračne veze divider

Ivan Perišić otišao bi na desno krilo, a u vrh napada vjerojatno će Bruno Petković. Teško se protiv takvog protivnika može igrati bez klasičnog napadača. Andrej Kramarić osjeća bolove, ozljeda nije posve zaliječena i logično je zaključiti da neće krenuti od prve minute. Kramarić će najvjerojatnije biti džoker s klupe kao što je to bio i protiv Švedske.

U sredini trolista bit će Nikola Vlašić, a dva zadnja vezna nezamjenjivi Luka Modrić i Mateo Kovačić ili možda Milan Badelj. Marcelo Brozović nema pravo nastupa jer izdržava suspenziju. Puno će nedostajati njegova trka, čitanje igre, moć ponavljanja i mogućnost hitre tranzicije, ali koga nema, bez njega se mora i može.

Pogreške eliminirati

U zadnjem redu desno gotovo će sigurno biti Filip Uremović, a njegov će glavni zadatak biti da pokriva leđa Perišiću i ne zalijeće se previše u napad. Lijevo smo rekli da će biti Barišić, ta lijeva strana trebala bi biti probojnija nego desna, a u sredini Dejan Lovren i vjerojatno Domagoj Vida, koji se vraća u sastav nakon što je propustio Švedsku. Izbornik će najvjerojatnije Ćaleta-Cara odmoriti.

Vida će protiv Francuske pokazati može li se podignuti u formi nakon što je upao u dosta duboku rupu. Jasno, na vratima će biti Dominik Livaković.

U svakoj utakmici pogreške se trebaju smanjiti na najmanji mogući broj, pogotovo kardinalne, to je jasno, no protiv Francuza to treba posebno naglasiti.

Razlog je prozaičan: Tricolori imaju takvu kvalitetu da pogreške kažnjavaju frekventnije i kvalitetnije nego svi ostali suparnici. Da nije tako, ne bi ni bili svjetski prvaci.

Može li Hrvatska nakon dvije pobjede u nizu slaviti i protiv Francuske?

Ukupno glasova:

Nije isto kada griješite protiv Švedske ili Francuske. Francuzi greške uglavnom kažnjavaju, u to smo se već mogli uvjeriti. Naravno da se više griješi ako se momčad raširi po terenu i jurca u napad. Možda će Dalić ovaj put pokušati s obrnutom taktikom.

Ključ je glava: Francuska nije nepobjediva

Nadtrčavanje s fizički moćnim Francuzima nije odveć lukava opcija. Energiju treba čuvati i racionalno trošiti, da ostane dovoljno snage i za završnicu utakmice.

Možda je bolje igrati opreznije, umrtviti igru i vrebati šansu. Intervalni presing može se odigrati i u takvoj taktici. Protiv Francuza treba čuvati snagu, jer ako se previše trošite, koncentracija mora popustiti. Upravo su žute minute, bolje rečeno sekunde bilo kobne u obje utakmice. Ostao je dojam je Hrvatska bila dobra, u nekim trenucima čak i dominantna, ali svejedno je oba puta izgubila s dva razlike.

Kakvu god taktiku Vatreni izabrali, moraju vjerovati u pobjedu. Bez toga neće ići. Glava je uvijek ključ. Ne smiju razmišljati o prošlosti, to udara na psihu. Što je bilo, bilo je, ovo je nova utakmica. Nitko nije nepobjediv, pa ni Francuzi. I oni mogu podbaciti i odigrati lošije. Možda se to dogodi baš večeras.

Mogući sastav Hrvatske: 

Livaković – Uremović, Lovren, Vida, Barišić – Kovačić, Modrić – Perišić, Vlašić, Bradarić – Petković.

Hrvatska se priprema za derbi s Francuzima, Dalić optimističan

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider