Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nemaju pravo na kiks

Potencijalni put Hrvatske na Europskom prvenstvu: Zašto je bolje biti drugi u skupini?

Vatreni su porazom od Engleske otvorili Euro, ali nije sve tako crno.

Nakon okršaja s Englezima, "Vatrenima" zapravo tek sada počinje Europsko prvenstvo 2020 jer se očekivalo da ćemo se s Česima i Škotima boriti za prolazak dalje.

A te dvije reprezentacije međusobno su igrale danas, Češka je pobijedila Škotsku s 2:0, prekrasnim pogocima Patricka Schicka.

Tom utakmicom kompletiran je poredak naše skupine nakon prvog kola: Česi su na vrhu s jednaka tri boda koliko ih, jasno, imaju i Englezi, a "Vatreni" su treći, ali također bez bodova kao i Škoti.

 No, pozitivno je to što se uoči Eura 2020 znalo da je u našoj skupini najbolje biti drugi, a evo i zašto.

gol expired Tko je Patrik Schick, Čeh koji je zabio s centra terena? Obožava Ibru, a nogometni čudotvorac prozvao ga je najvećim talentom divider

Pobjednik skupine u osmini finala ide na drugoplasiranog iz skupine F, a to će teško biti Mađarska, već netko od svjetskih velikana Francuska, Portugal ili Njemačka.

A neće ništa pretjerano lakše biti i ako budemo treći. Osim što treća pozicija sama po sebi ne jamči prolazak, već dalje će ići četiri najbolja od ukupno šest trećeplasiranih, ali ako kao treći uspijemo proći, evo potencijalnih suparnika: ići ćemo svakako na pobjednika skupine B, E ili C, a to bi vrlo vjerojatno mogli biti opet velikani: Belgija, Španjolska i Nizozemska.

I zato je najbolje biti drugi jer drugi u osmini finala ide na drugoplasiranog iz grube E, gdje se, rekli smo već, nalazi Španjolska, a uz nju Poljska, Švedska i Slovačka.

"Prvo mjesto je najgora pozicija"

Dakle, razlika u potencijalnim suparnicima je evidentna bez obzira na kvalitetu ovih triju reprezentacija, a posebno se to odnosi na Poljsku. A evo što o tim kalkulacijama kaže izbornik Zlatko Dalić.

"Da nam je netko rekao prije utakmice s Engleskom da ćemo izgubiti 1:0, prihvatili bi to jer se nekako nameće to prvo mjesto kao najgora pozicija, ali nema mjesta kalkulacijama, niti smo mi kalkulirali", rekao je Dalić pa dodao.

gol expired Trener Vukovaraca jako dobro poznaje Barišića: ''Igrao bi u prvih 11 da je bio spreman'' divider

"Ne želim uopće razmišljat o tome koga, što i kako ćemo dobiti. Mi moramo mislit o sebi, popravit svoju igru u fazi napada i onda gledat to drugačije", zaključio je hrvatski izbornik.

Ako bacimo pogled na bližu budućnost, na petak kada Hrvatska u 18 sati igra protiv Češke u Glasgowu, a u 21 sat se igra otočki derbi između Engleske i Škotske na Wembleyju, u Londonu.

Dovoljna će biti i četiri boda za prolaz skupine

Ako Hrvatska pobijedi Čehe, a Englezi Škote, "Vatrenima" će najvjerojatnije u posljednjem kolu protiv Škotske biti dovoljan bod za prolazak skupine ili kao drugi ili kao treći.

A za kraj, situacija u ostalim skupinama je ovakva. Talijani su vodeći u skupini A,
a u skupini B Belgijanci i Finci nakon šokantne utakmice protiv Danske.

U skupini C, Austrijanci su na vrhu nakon pobjede protiv Sj. Makedonije, a tu su odmah i Nizozemci koji su u fantastičnoj utakmici pobijedili Ukrajinu.

gol expired Stigli nalazi magneta za dvojicu Vatrenih: Jedna dobra i jedna loša vijest za Dalića divider

Večeras nas, od 21 sat još očekuje i utakmica Španjolske i Švedske u onoj skupini koja nas jako interesira.

No, bilo kako bilo, jasno nam je da situacija nije idealna, ali Česi i Škoti su, uz svo dužno poštovanje, ipak reprezentacije po mjeri Hrvatske, tako da svi vjerujemo u prolazak skupine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider