Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vatreni, glavu gore

Trener Vukovaraca jako dobro poznaje Barišića: ''Igrao bi u prvih 11 da je bio spreman''

Lijevi bočni hrvatske reprezentacije Borna Barišić završio je na tribini protiv Engleske na otvorenju Eura.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad su na stolove hrvatskih novinara koji su bili na Wembleyju stigli sastavi, uslijedilo je komešanje. Sve je iznenadila činjenica da Borne Barišića nema ni na klupi Hrvatske protiv Engleske.

Pretpostavljalo se da će neće zaigrati od prve minute, već smo dva dana prije utakmice pisali da bi na lijevoj strani mogao zaigrati Joško Gvardiol, ali malo tko je mogao pretpostaviti da neće biti ni na klupi.

U potrazi za odgovorom o čemu se radi došli smo da saznanja da je ozlijeđen što je tek u ponedjeljak popodne potvrdio nalaz magnetne rezonance. Pronašli su manji edem unutar mišića LS područja, zbog kojeg je pošteđen današnjeg treninga u 18 sati.

Nitko od novinara u Londonu jučer nije znao da ima takvih problema s ozljedom, do posljednjeg trenutka figurirao je kao mogući starter.

Stoga nam je svima situacija bila dosta čudna. Opravdano smo se zapitali: je li Baršić ili ozlijeđen ili je možda uvrijeđen što je u posljednji trenutak ispao iz udarnog sastava?

„Ma, ne vjerujem da se radi o bilo kakvom protestu ili nečemu slično. Nije riječ samo o tome što se radi o velikom natjecanju, nego Borna jednostavno nije takav čovjek. Mislim da nikada to ne bi napravio. Sigurno je imao problema s ozljedom, a izbornik je vjerojatno procijenio da je bolje da ga sačuva za Češku i Škotsku“, govorio nam je Miroslav Bojko, nekadašnji igrač i trener vinkovačke Cibalije, a današnji glavni strateg Vukovara.

gol expired Stigli nalazi magneta za dvojicu Vatrenih: Jedna dobra i jedna loša vijest za Dalića divider

Bojko odlično poznaje Barišića i većinu Osijekovih igrača iz Bornine generacije.

„Sve ih jako dobro poznajem preko Zorana Zekića, bivšeg trenera Osijeka i mojeg kuma. Bio sam mu pomoćnik u Šerifu, a odgledao sam bezbroj njegovih treninga i utakmica dok je vodio Osijek“, priča Bojko, koji je prilično uvjeren da bi Barišić igrao da je bio sto posto spreman.

„Borna je standardan prvotimac već duže vrijeme, pa je logično zaključiti da bi igrao od prve minute. Međutim, Zlatko Dalić zna najbolje što mu treba i on odlučuje“, kaže Bojko

gol expired Arnautović zabio za pobjedu pa uvredama počastio Makedonca: Stigla je zanimljiva poruka isprike divider

Kako god, Gvardiol je uskočio u prvi sastav. Kako ocjenjujete njegovu igru?

„Nema sumnje da je veliki potencijal. On je još uvijek vrlo mlad i nedovoljno iskusan igrač. Ovo mu je bila prva velika utakmica u nacionalnom dresu. Prema onom što sam vidio, vjerojatno je Dalićeva ideja bila da zatvori stranu i pokriva leđa Perišiću, da ga oslobodio defenzivnih zadataka koliko god je to moguće, a sve kako bi imao svježinu u završnici.“

Nije to baš klapalo, Englezi su prolazili po našoj lijevoj strani, tako je i pao gol, a i stvorena najveća šansa.

„Treba gledati s kim se igra. Engleska je jača, tu nema zbora. Hrvatska nije bila dovoljno opasna prema naprijed, a zašto nije, razlog je engleska momčad. Englezi su izmoždili našu veznu liniju, najkvalitetniji dio momčadi, a engleska obrana je izdominirala hrvatski napad. Kad se sve zbroji, dobijete što smo vidjeli.“

Bojko upozorava

„Nije smak svijeta. Moramo znati da puno toga diktira suparnik, a kada je igrački kvalitetniji, jasno je da je teško odgovoriti na pravi način. Englezi su se nametnuli od prve minute i izdominirali. Tu je kraj priče. Ne smijemo sad pljuvati po Vatrenima. Jednostavno nije realno da se mi stalno ravnopravno nosimo i pobjeđujemo velesile. Možemo mi još uvijek pobijediti i takve momčadi, ali ne prečesto."

Nekadašnji napadač vinkovačke Cibalije upozorava:

„Nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, kriteriji su nam jako porasli. Očekujemo da budem prvaci svijeta, a to ne ide samo tako. Kažem, možemo mi još pobjeđivati najveće, ali nije to realno.“

U čemu je najveći problem.

„Disbalans u momčadi. Zadnja linija u kvalitativnom smislu ne prati vezni red. Imamo svjetsku vezu, ali ostatak momčadi to nije. Velesile imaju ujednačeniju kvalitetu na svim pozicijama. Treba samo pogledati gdje tko igra i koliko igra u ovom trenutku i sve je jasno. Nije to samo tako.“

"Ne treba raditi dramu, Hrvatska može proći dalje"

Bojka, međutim, ne napušta optimizam.

„Nama tek sada dolaze odlučujuće utakmice. Rezultat protiv Engleza mogao se pretpostaviti, nije nikakva tragedija. Sad igramo protiv Češke i Škotske, a od njih smo realniji kvalitetniji. Ne trebamo raditi negativnu atmosferu, Hrvatska ima jako dobre šanse proći dalje i napraviti zapažen rezultat.“

Vi ste napravili zapažen rezultat s trećeligašem Vukovarom. Kada ste ga zimus preuzeli, puno je zaostajao za vodećima, a na kraju vam je za dlaku izmaklo prvo mjesto.

„Marsonia je imala deset bodova više, a Belišće sedam. Nanizali smo 13 pobjeda zaredom, ukupno smo upisali 14 pobjeda i tri remija, s gol-razlikom 38-2. Na kraju smo mi i Belišće imali po 75 bodova, ali oni su prvi zbog boljeg međusobnog omjera. Nedostajalo nam je samo malo sreće i više vremena“, kaže Bojko kojem početkom srpnja istječe ugovor s Vukovarom.

"Ambicije Vukovara su visoke, radit će se kamp, pa stadion..."

Kaže da će tržište odlučiti gdje će nastaviti karijeru, ali i da ne bi imao ništa protiv ostanka u Vukovaru.

„Klub je dobro posložen, ušli su novi investitori. Jedna njemačka grupacija, u kojoj je puno naših ljudi, Hrvata iz Njemačke. Vukovar radi stvarno jednu lijepu priču. Potpisan je ugovor s Gradom, gradit će se kamp, a poslije toga i stadion za 5-6 tisuća ljudi. Ambicije kluba su ući prvo u Drugu ligu i tu se stabilizirati, a ona napasti Prvu HNL.“

Ima li u Vukovaru već sada igrača za Prvu HNL?

„Siguran sam da ima. U momčadi imamo ofenzivnog veznjaka iz Kolumbije, zove se Robin. Ima 22 godine i bez problema može igrati u našoj Prvoj ligi. Mislim da može napraviti jako dobru karijeru. Izdvojio bih još argentinskog Hrvata po majci Valentina Jaru i našeg domaćeg dečka Kristijana Pavičića. On je dijete Cibalije, a bio je i u omladinskom pogonu Osijeka. To su igrači koje bi uskoro mogla upoznati šira hrvatska javnost“, zaključio je Bojko.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider